Ayasofya’nın kapısı hâlâ zincirli!

Ayasofya’nın kapısı hâlâ zincirli!

Bugün 29 Mayıs... İstanbul’un fethinin 567. yılı. Yaklaşık 2,5 ay sonra camiler cemaatle, cemaat camilerle buluşuyor ancak Sultanahmet’in karşısındaki Ayasofya’nın kapısı hâlâ zincirli...

Anadolu Gençlik Derneği, her yıl fethin yıldönümünde Ayasofya’nın başucunda saf tutuyordu...

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 aydır tarihi bir sessizliğe bürünerek cemaatinden mahrum kalan camilerimize bugün kavuşuyoruz. Mimarileri ve gökyüzüne uzanan minareleriyle İstanbul’un silüetinin sembollerinden olan camilerdeki mahzunluk, bugün tedbirler alınarak kılınacak cuma namazıyla yerini sevince bırakacak. Ancak fethin yıldönümünde fethin nişanesi Ayasofya, zincirlerinin kırılmasını bekliyor.

ŞADIRVANLAR KAPALI OLACAK, ABDESTSİZ EVDEN ÇIKMAYIN

Camilerde alınacak tedbirlere ilişkin bilgi veren Ankara Müftüsü Dr. Yusuf Doğan, ”Konulan kurallar vatandaşlarımızın ibadet hayatına konulmuş kısıtlamalar değildir. Birileri bunu provoke etmesin. Camiye gelirken öncelikli olarak vatandaşlarımız maskesiz olmasınlar, abdestsiz çıkmasınlar, şadırvan ve abdesthaneler kapalı olacak. Seccadelerini alıp çıksınlar, caminin içinde kılınmayacak namazlar. Salgın hastalık nedeniyle mesafeyi gözetmek sebebiyle böyle bir karar alındı” diye konuştu.

HUTBELER KISA OLACAK SADECE FARZ KILINACAK

Türkiye genelinde nerede namaz kılınacağının tespitinin yapıldığını ifade eden Doğan, “Avlusu olan camilerimizin avlusunda, cami bahçelerinde, buna ilaveten belirlenen halk pazarı meydanları, spor salonları alanları, okulların bahçeleri belirlenen alanlar. Bunlara mülki amirler karar verdi. Bu alanlar müftülük ve kaymakamlıklarımızın internet sitesinden öğrenilebilir. Açık alanlarda mutlaka seccadelerini işaretli yere koysunlar. Mesafeyi hâlâ gözetiyoruz. Olabildiğince hutbeyi kısa ve farz namazdan sonra sünnet namaz ve tesbihatın camide çekilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 aydır tarihi bir sessizliğe bürünerek cemaatinden mahrum kalan, mimarileri ve gökyüzüne uzanan minareleriyle İstanbul’un silüetinin sembollerinden olan camilerdeki mahzunluk, bugün tedbirler alınarak kılınacak cuma namazıyla yerini sevince bırakacak.

İstanbul’un silüetini yansıtan tarihi camiler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında toplu ibadete ara verilen yaklaşık 2,5 ayın ardından bugün eda edilecek cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuşuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Covid-19 önlemleri kapsamında 16 Mart’ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle İstanbul’daki 3 bin 515 cami ve mescit tarihi bir sessizliğe büründü. Yaklaşık 2,5 ay boyunca cemaatinden uzak kalan camiler, gün içinde münferit olarak ibadetlerini yerine getirmek isteyen az sayıda vatandaşa ev sahipliği yaptı. Ayrıca bu süreçte cuma günleri ve kandillerde camiler kapalı tutuldu. Cami hoparlöründen vakitlerde ezanın yanı sıra salgın hastalığın def edilmesi için sala ve dua sesi yükseldi; hayatını kaybedenlere rahmet, hastalara şifa temennisinde bulunuldu. Kentin tarihi ve kültürü açısından en önemli eserleri arasında yer alan camiler, Miraç ve Beraat kandillerinin ardından “onbir ayın sultanı” Ramazan ayını ve “bin aydan daha hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir Gecesi’ni de cemaatsiz geçirmenin burukluğunu yaşadı. Bayram sabahları cemaatin hıncahınç doldurduğu camiler, Ramazan Bayramı’na da sessiz girdi. Bayram namazının kılınamadığı camilerde, cemaatin birbirleriyle bayramlaştığı, lokum ve şekerlerin ikram edildiği avlularda mahzunluk hâkimdi.

“SELATİN CAMİLER” CEMAATİNE KAVUŞUYOR

Mimarileri ve gökyüzüne uzanan minareleriyle İstanbul’un silüetinin sembollerinden olan camilerdeki mahzunluk, bugün kılınacak cuma namazıyla yerini sevince bırakacak. İstanbul’da salgının yayılımını önlemek için hayata geçirilen kurallar çerçevesinde hazırlıkların tamamlandığı yüzlerce cami cemaatine kavuşacak. Camilerin avluları, bir nebze de olsa eski neşeli ve cıvıl cıvıl görüntüye bürünecek. Bu camiler arasında Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Beyazıt Camii, Fatih Camii, Hırka-ı Şerif Camii, Mihrimah Sultan Camii, Nuruosmaniye Camii, Pertevniyal Valide Sultan Camii, Yavuz Sultan Selim Camii, Şehzadebaşı Camii ve Eminönü Yeni Cami gibi selatin camilerinin yanı sıra geçen yıl açılan ve görkemli mimarisiyle İstanbul’un yeni sembollerinden biri haline gelen, aynı zamanda Türkiye’nin en modern külliyesi olan “asrın mührü” Büyük Çamlıca Camii de yer alıyor. Camilerin tekrar cemaatle ibadete açılacağı günün İstanbul’un fethinin 567. yılının kutlanacağı 29 Mayıs’a denk gelmesi de dikkati çekiyor.

CAMİLERE KORONAVİRÜSLE İLGİLİ UYARICI AFİŞLER ASILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Covid-19 ile mücadele sürecinde yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunan camilerde kılınmaya başlanacak cuma namazı için alınması gereken tedbirlere ilişkin yayınladığı afiş de camilere asıldı. Başkanlığın internet sitesinden yayınlanan “Camilerimiz Cemaatine Kavuşuyor” başlıklı afişte, camilerin abdesthane ve tuvaletlerinin kapalı olacağı için abdestin ev ve işyerlerinde alınması uyarısı yapıldı. Camide bulunulduğu süre içerisinde maskenin çıkarılmaması ve kişisel seccadeyle gelinmesi gerektiği vurgulanan afişte, namazın işaretle belirtilen yerlerde kılınması, camiye giriş-çıkışlarda ve içeride güvenli mesafenin ihmal edilmemesi, namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temas ile musafahadan kaçınılması gerektiği belirtildi. Ayrıca afişte, hastalık belirtisi taşıyanlara namazı evde kılmaları tavsiyesinde bulunuldu.

* Düzenin sağlanması için vali/kaymakamlarca il/ilçe müftülerinin önerileri doğrultusunda her namaz kılınacak cami ve açık alanlar için en az 5 kişiden müteşekkil “cuma heyeti” oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.

* Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak.

* Namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.

* Cami ve mescitlerde salgını artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.

* Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânları ziyarete açılmayacak.

* Türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.

CUMA NAMAZLARI CAMİ İÇİNDE KILINMAYACAK

* İçişleri Bakanlığı’nın “cami ve mescit” genelgesine göre, öncelik cami bahçesi, avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik ve mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek.

* Cuma namazları cami içerisinde kılınamayacak.

* Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek.

* Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak.

ERZURUM’DAKİ STAT CUMA NAMAZI İÇİN HAZIRLANDI...

STADYUMLARDA DA CUMA NAMAZI HAZIRLIĞI

* Camilerin yanı sıra stadyumlar ve açık alanlarda da cuma namazı kılınacak. Bu kapsamda Bağcılar’da bulunan Mahmutbey Stadyumu’nda cuma namazı hazırlıkları başladı. Ekipler, şeritler çekerek kıble ve sosyal mesafe kurallarını belirledi. İstanbul’da cuma namazı kalınacak cami, mescit ve diğer açık alanlar tespit edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.