Ayasofya için siyasî de hukukî de engel yok!

Ayasofya için siyasî de hukukî de engel yok!

Tüm Türkiye’nin gözü kulağı bugün Ayasofya için Danıştay’dan gelmesi beklenen kararda. İlk kez bu denli büyük bir konsensüs sağlandı…

2 Temmuz’daki duruşmada tarafları dinleyen Danıştay 10. Dairesi’nin kararını bugün açıklaması bekleniyor. Daire, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederse Ayasofya, 86 yıl sonra yeniden aslına dönecek ve cami olacak. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre; Danıştay’ın verdiği kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekiyor.

Mahkeme kararının derhal uygulanması gerek

Bugün olumlu bir karar çıkarsa İdare Yargılama Usulü Kanunu uyarınca, Danıştay 10. Daire, Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmeder ve bu karar kesinleşirse, kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekecek. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararların sonuçları” başlıklı 28. maddesinde, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez” deniliyor.

CHP de destek veriyor

Türkiye’de belki de 86 yıl sonra ilk kez bu denli büyük bir konsensüs sağlanmış durumda. Ayasofya’nın cami olarak açılmasına karşı çıkan kayda değer hiçbir kurum yok. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da önemli bir açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, “Ayasofya’nın cami olarak açılmasına karşı çıkmayacaklarını” açıkladı. Hal böyle iken Ayasofya için bugün Danıştay’dan beklenen olumlu bir adımın aksi durum gelişse de siyaseten “bir sayfalık kararname” ile Ayasofya cami olarak açılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.