Ayakkabıcılar kalifiye eleman sorunu yaşıyor

Ayakkabıcılar kalifiye eleman sorunu yaşıyor

Konya’da ayakkabı sektörünün kalbinin attığı Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde faaliyet gösteren fabrikalar kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. Nitelikli eleman bulamayan firmalar, çareyi Suriyeli ayakkabı ustalarını istihdam etmekte buluyor

Son yıllarda sanayilerde artan nitelikle eleman sıkıntısı çözüm bekliyor. Konya’da ve Türkiye’nin birçok sanayi bölgesinde kalifiye personel sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle eğitim sisteminde yapılan değişikliklerden sonra sanayilerde artan kalifiye personel sıkıntısı işletme sahiplerini zora sokuyor. Birçok firma çözümü yurtdışından gelen yabancılarda buluyor. Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde ayakkabı imalatı yapan Yeni Saran Ayakkabı Firması Müdürü Fahri Birekul, pandemi sonrası sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Birekul, “Pandeminin ilk zamanlarında olumsuz etkilerle karşılaştık.  Bu olumsuz etkiler Çin’den gelen hammaddelerin azalması,  fiyatlarında bir artışa sebep oldu, birçok ayakkabı ustası işlerini değiştirmek zorunda kaldı. Buda kalifiye eleman ihtiyacımızı artırdı” dedi.

17-1-1280x755.jpg

İŞ YÜKÜNÜN YÜZDE 40’NI YABANCILAR ÇEKİYOR

Her sektörde olduğu gibi ayakkabıcılık sektörünün de koronavirüs ve yasaklarından etkilendiğini belirten Birekul, şunları ifade etti:  “Aykent Ayakkabıcılar Sitesi içerisindeki en büyük sorunumuz, kalifiye eleman bulamamız. Yasakların ardından işlerini bırakmak zorunda kalan ayakkabı ustalarının birçoğu aynı işlerine geri dönmedi dolayısıyla bu da bizim sektörümüzde kalifiye eleman ihtiyacını ortaya çıkardı. Şuanda kalifiye eleman bulmak çok zor camlarımızda eleman aranıyor ilanlarımız uzun süredir duruyor. Şu an iş yükünün yüzde 40’nı yabancılar oluşturmakta Sanayi esnaflarının çoğu yabancı eleman çalıştırıyor buda sektörel anlamda bazı sıkıntılara yol açsa da genel olarak işlerimiz iyi durumda.”

17-3-1200x800.jpg

8 FARKLI ÜLKEYE İHRACAAT YAPIYORUZ

Yurtdışına da ihracat yaptıklarını dile getiren Birekul, şunları kaydetti: “Biz ayakkabıcılar olarak sezonluk işler yaparız, pandemiden dolayı sezon kaybı yaşadık. Fuarlara gelen ziyaretçilerde bir azalma oldu, siparişlerimiz azaldı. Devam eden süreçte küçülmeler meydana geldi sipariş kotalarımızda düşüşler yaşandı, anlaşmalarımız sekteye uğradı. Ancak aşının bulunması, tedbirlerin hafifletilmesinden sonra işlerimiz düzelmeye başladı. Şuan ayakkabıcılar için sezon açıldı diyebiliriz. İşlerimizde şu anda bir hareketlilik var. Ayakkabı üretiminde Türkiye’de iyi bir konumdayız bir yandan firma olarak yasakları iyi değerlendirdik. Arge çalışmalarına daha çok önem vermeye başladık ve yurtdışına ihracaatlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugün bir  Konya firması olarak Ukrayna, Rusya, Polonya gibi 8 farklı ülkeye ayakkabı ihracatı yapıyoruz sektörel anlamda şuan bir hızlanma olduğunu söyleyebilirim.”

17-5-1200x800.jpg

AYAKKABICILIK ÇOK BEREKETLİ BİR İŞ

Ayakkabıcılık sektörünü birden fazla iş kolunu beraberinde barındırdığının altını çizen Alkan Taban İç Anadolu Müdürü Ali Adıbelli ise şunları söyledi: “Ayakkabıcılık çok bereketli bir iş bir ayakkabı üretiminde birden fazla dükkân komşumuzla beraber çalışıyoruz. Birçok esnaf kardeşimiz birbiri ile yardım içerisinde Ayakkabının yüz kısmı, burayı diken ayrı. Kalıba çeken kalıpçı, prese veren presçi, fora da diken ayrı. Hatta kalıptan çıkaran, son temizliğini yapan bile ayrı oluyor. Bir ayakkabı üretilmeden önce yaklaşık 11 işlemden geçer buda birçok kardeşimiz kazanç elde ediyor.”

SAİT ÇELİK 

17-4-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum