Avrupaya direkt uçuş için 330 yolcu gerekli

Avrupaya direkt uçuş için 330 yolcu gerekli

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Yazı İşleri Müdürümüz Çetin Oranlının sorularını cevaplandırdı

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Yazı İşleri Müdürümüz Çetin Oranlı’nın sorularını cevaplandırdı. Kotil, Konya’dan yurtdışına aktarmasız uçuşların başlaması için haftalık 330 yolcunun gerekli olduğunu vurguladı

 

Libya’nın Bingazi şehrinde bir araya geldiğimiz Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ile THY’nin başarısı, yeni uçuş noktaları ve Konya’nın durumu üzerine konuştuk. THY olarak hedeflerini aktaran Temel Kotil, Konya’yı çapraz seferlerle daha fazla şehre bağlayacaklarını ifade etti.

“DÜNYANIN EN İYİ HAVAYOLU OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

*Türk Hava Yolları, sizin yönetiminizde önemli bir dönüşüm yaşadı. THY son yıllarda dünya markası olma yolunda ilerliyor, bu başarının kaynağını nedir?

- Türkiye'nin en önemli markasıyız. Ama aynı zamanda biliyorsunuz 2 hafta önce Paris'te Avrupa'nın da en önemli havayolu markası seçildik. Havayolunda Türkiye'den sonra Avrupa'nın en önemli markası haline geldik. Bu başarı, 16 bin Türk Hava Yolları çalışanının kardeşliğine bağlıdır. 16 bin çalışanımızın birbirini kardeş gibi görerek, sıkı çalışmasının sonucu bu başarıyı elde ettik. Başarımızdaki ana sebep bu. Elbette Türkiye'nin konjonktürel yapısı buna çok yardımcı oluyor. Türkiye'deki ekonomik gelişmeler büyük  katkı sağlıyor. Türkiye, biliyorsunuz yüzde 11 büyüme oranı ile ilk çeyrekte dünya rekorunu kırdı. Avrupa coğrafi olarak bize yakın mesafede ve orada nüfus yoğunluğu fazla. Onları almaya gidiyoruz. Türk Hava Yolları olarak, kalitemiz Avrupa kalitesinin üzerine çıkmış durumda.

* THY olarak yakın gelecekte hedefiniz ne?

- 2010'da Güney Avrupa'nın en iyi havayoluyduk. 2011'de Avrupa'nın en iyi havayolu olduk. Şimdi 2012'ye geldik. Amacımız (inşallah) dünyanın en iyi havayolu ilan edilmektir. Bu hedef için çalışıyoruz.

NECEF, SÜLEYMANİYE VE MUSUL UÇUŞLARI BAŞLIYOR

*Şu an kaç ülkeye uçuş yapıyorsunuz, yeni uçuş noktaları için hedefte hangi ülkeler ve şehirler var?

-Uçtuğumuz nokta sayısı; yurtdışında 141. Ülke içinde uçtuğumuz nokta sayısı da; 34. Ülke sayısı ise; 84. Yeni uçuş noktalarımız için hedefte çok sayıda yer var. Mesela en son Irak'ın Basra şehrine seferlerimiz başladı. Önümüzdeki hafta Necef başlıyor, daha sonra Süleymaniye ve Musul uçuşlarımız başlayacak. Irak'ta toplamda 6 noktaya uçuş seferlerini başlatacağız. Bu şekilde Irak'ın da ticaretine katkı sağlıyoruz. Amacımız tüm ülkelere uçmak ve İstanbul'u merkez yapmak.

“YENİ SEFERLER İÇİN HAFTALIK 330 YOLCU GEREKLİ”

*Konya'dan havayoluyla direkt uçuşlarda sadece İstanbul'a gidilebiliyor. Diğer şehirlere veya noktalara havayoluyla doğrudan ulaşamıyoruz. THY olarak bunu ne zaman değiştireceksiniz, bununla ilgili bir çalışmanız bulunuyor mu?

-Konya'mızı çok seviyoruz, Konya bizim çok değerli bir şehrimiz. Onun için seferleri artırdık, daha da çok uçarız inşallah. Ama Konya'dan yurtdışına uçulabilmesi için belirli bir oranda yolcunun bulunması gerekiyor. Bunun havacılıkta kuralı şu; en azından haftada üç gün sefer yapacaksınız, bir seferde de en az 150 kişilik kapasiteli uçağın, 110 koltuğunun dolması gerekiyor. Avrupa’nın herhangi bir şehrinden veya Konya’dan Avrupa’nın herhangi bir şehrine haftada 330 yolcu yok. Yani bu rakamı haftanın 3 günü Konya'dan doldurmamız imkansız. Bu sayı olmadığı için seferimiz yok. Yani boş uçağı uçurmayız tabi ki. Ama İstanbul’dan transfer verdiğimiz zaman da, Konya’dan gelen yolcular çok fazla beklemiyorlar. Gelecek zamanlarda ülke içi çapraz uçuşlarda seferler artırılacaktır. Gittikçe Konya’ya daha fazla sefer yapacağız. İç hatlarda da daha fazla çapraz uçuş olacak. Biliyorsunuz Anadolujet firmamız var. İnşallah 2012’de daha çok çapraz uçuşlarla Konya’yı başka şehirlere bağlamak gibi bir hedefimiz var.

*Sivil havaalanının olmaması burada bir etken mi?

-Yok bununla ilgili bir sorun yok. Ancak havaalanlarının iyi olmaması yolcularımızı ve bizi üzüyor. Ama bunun dışında havaalanının bir darboğazı yok. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.