Avrupa'nın domatesi Hortu’dan

Avrupa'nın domatesi Hortu’dan

Kurutulmuş domatesi sofrasından eksik etmeyen Avrupa'ya ürünler Ereğli'den gidiyor. Ereğli'de en fazla domates Hortu'da üretiliyor. Yine birçok ülkeye Hortu'dan salçalık domates ihracatı da yapılıyor

Konya, hububat üretiminin yanı sıra, domates üretiminde de önemli bir rol üstleniyor. Özellikle Çumra ve Ereğli, Konya'nın domates üretiminde öncü ilçelerinin başında geliyor. Meram, Karapınar ve Karatay'da da domates üretimi oluyor. Domates üretiminde Ereğli ayrı bir yer alıyor. Ereğli'de ise domates üretiminin en fazla olduğu mahalle-köy Hortu oluyor. Hortu'nun domatesleri, Avrupa ve Orta doğuda birçok ülkeye gönderiliyor. Hortu'nun geçim kaynağı olarak bilinen tarımda, domates üretimi de ayrı bir önem taşıyor.

4-4.jpg

HORTU DOMATESİ KIPKIRMIZI OLUR

Mahalle-köyün domates üretimiyle ilgili gazetemize bilgiler veren Hortu Mahalle Muhtarı Cihan Uygur, mahallelinin geçim kaynağının tarımsal üretim olduğunu söyledi. Uygur, “Mahallemizde domates üretimi de ayrı bir yer alır” dedi. 1 dekardan 15-16 ton domates aldıklarını dile getiren Hortu Mahalle Muhtarı Cihan Uygur, “Ereğli, domates üretiminde Konya'da öncü ilçelerden. Ereğli'de de domates denilince akla Hortu gelir. Verim iyi. Topraklarımız bereketli. Domatesimiz kıpkırmızıdır. Toprağın özelliğinden dolayı domateslerimiz hem çok lezzetli olur hem de rengi harikadır. Domatesler kurutulur. Kurutulan domatesler özellikle Avrupa ülkelerine gönderilir. Salçalık domates üretimi de var mahallemizde. Salçalık domatesler ise daha çok Suriye'ye gönderiliyor” şeklinde konuştu.

4-1.jpg

DAHA ÇOK İTALYA'YA GÖNDERİLİYOR

Dünyanın domatesi Ereğli'den özellikle de Hortu'dan gidiyor. Ereğli’nin civar bölgelere göre daha çok güneş alması nedeni ile dünyanın domatesleri Ereğli’de kurutuluyor. Kurutulan domateslerin tamamı Avrupa'ya ihraç ediliyor. Avrupa'da kurutulmuş domatesi en fazla tercih eden ülke ise İtalya oluyor. İspanya, ABD, Almanya ve Kanada da en çok kurutulmuş domates gönderilen ülkeler arasında yer alıyor. Kurutma işlemi için domatesler önce ikiye bölünüyor. İkiye bölünen domatesler çok geniş alanlara seriliyor ve üzerine tuz dökülüyor. Domatesin yaklaşık 1 hafta gibi bir sürede kuruduğu biliniyor. Kurutulan domatesler İzmir ve Manisa gibi illerde fabrikalarda işlem gördükten sonra yurt dışına gönderiliyor. Kurutulma sırasında çok geniş alanlara serilen domatesler farklı bir görselliği de beraberinde getiriyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.