AVM'ler borç batağına saplandı, bankalara devirler yolda

AVM'ler borç batağına saplandı, bankalara devirler yolda

AVM'ler borç batağına saplandı. Halihazırda 30 AVM bankalara devir riski ile karşı karşıya...

Koronavirüsün olumsuz etkilediği alışveriş merkezlerinin bazıları borç batağına saplanırken, 20 kadar AVM'nin de bankalara devrinin yakın olduğu belirtildi. 

Borçlarını çeviremeyen AVM'lerin 15 milyar doları aşan kredileri, bankalara devirlerin önünü açarken, 440 AVM'den bir bölümünün artan kurun etkisiyle borçlarını ödeyemediği ortaya çıktı.

Pandemide zor duruma düşen, bünyesinde bulunan mağazalara 6.5 milyar TL destek sağlayan AVM'lerin borçları artan döviz kuru nedeniyle katlanarak arttı ve borç miktarı 15 milyar dolara dayandı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, halihazırda 30 AVM bankalara devir riski ile karşı karşıya.

Sektör temsilcileri, 1 milyona yaklaşan istihdam sağlayan sektörün ayakta kalabilmesi için borçlarında 1 yıl faizsiz öteleme ve TL’ye dönüş desteği talep etti.

AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, son iki yıldır döviz kredi yükünün, açılan döviz makası nedeni ile taşınamaz hale geldiğini vurguladı.

Alkaş, “Sektörde bulunan 440 AVM’nin önemli bir bölümü bankalar ile ilişkilerini düzenleyemezse en büyük AVM sahipleri bankalar olacak. Devir sonrası bankalar AVM’lerin maliki durumuna dönüşüyor. Bu akımın yaygınlaştığı söyleniyor” dedi. Bugün artan giderler ve azalan gelirler nedeni ile AVM’cilik ekonomisinde çok ciddi çatırdamaların yaşandığını aktaran Alkaş şunları söylüyor: “AVM’ler bacasız fabrikalardır. Binlerce kişiye istihdam sağlıyor. AVM’ler kayıtlı ekonomi ve istihdam için de çok önemli. Birçok marka, AVM’lerde rekabetçi yeteneklerini geliştirerek dış pazarlara açılabildi. Dolayısıyla uluslararası markalarımız için de AVM’ler olmazsa olmak bir gerçek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum