Atıf Dikici: Sanayicimiz Para Politikasına Güvenmiyor!

Atıf Dikici: Sanayicimiz Para Politikasına Güvenmiyor!

Siyasi partilerin Konya’daki il Başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Konya İl Başkan Yardımcısı Atıf Dikici

Sanayicimiz Para Politikasına Güvenmiyor!

 

Küçük esnaf ve sanayicilerimiz PANDEMİ den çok fazla etkilenmekte olup , aynı zamanda büyük sanayiciler de dolaylı yollardan etkilemektedir. PANDEMİ Döneminde  hammadde tedariki ve lojistik konularında çok sıkıntılar var. Arz talep dengesi bozulduğundan talepler karşılanamaz duruma geldi ve fiyatlar yükseldi. 

Sanayicilerimiz hükümetin ve merkez bankasının para politiklarına güvenemiyor. Kur ve faiz tarafındaki yükselişin, sanayicilerin üretim maliyetini çok ciddi oranda arttırmaktadır 

Devlet istatisik enstitüsü gerçek TEFE TÜFE veya ENFLASYON değerleri açıklamadığından sanayicilerimiz bu verilerle gelecek planları yapamamaktadır. 

Konya sanayicilerinin tespit ettiğimiz problemleri ve çözüm önerilerimiz .

1) En büyük sorunlardan birisi kalifiye eleman sıkıntısıdır  .teknik eleman yetiştiren devletin eğitim kurumları olan Endüstri meslek liseleri, üniversiteler bir türlü sanayi ile bir araya gelememektedir. Üniversiteler de okuyan öğrenciler geleceklerini garanti altına alabilmek için yine üniversitelerde kariyer yapmayı tercih ediyorlar. Sanayicilerimiz için gerekli kalifiye işgücü için Endüstri Meslek Liseleri yeniden teknolojiye ve ihtiyaçlara uygun şekilde yapılandırılacak.  

2) Sanayicilerimize yatırıma dönüşecek finans ihtiyaçları için Uygun kredi sağlanmalıdır. Kredi maliyetleri halen çok yüksektir.

3) Sanayicilerimizin kullandığı enerji üzerindeki vergi ve benzeri zorunlu ödeme yükleri ve TRT payı tamamı ile kaldırılmalıdır.

4) Markalaşma ve tanıtımın yeterli hale getirilmesi gereklidir. Firmalarda reklam ve tanıtım departmanları kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmalı, markalaşmış kuruluşlar Konyalı sanayicilerle bir araya getirilmeli. bu konuda üniversiteler devreye alınacaktır.

5) Sanayicilerimizin yaptığı yatırım harcamalarının yüzde 100’üne yatırım indirimi uygulanmalıdır.     Organize Sanayi Bölgelerinde yer tahsislerinde rant yaratmayacak çok uygun koşullarda arasa tahsis edilmeli ve alt yapı hizmretleri sunulmalıdır. Yatırım     

6) Arge ve inovasyon çalışmalarına destek verilmeli. üretim ve yönetim konularında dünyanın uyguladığı en son teknolojilerin sanayicilerimize aktarılması sağlanmalıdır.üniversiteler , KOSGEB , kalkınma ajansları, Teknokentler, innoparklar ,sektörel bankalar , teknik faaliyetler yapan sivil toplum kuruluşlar ile  daha aktif çalışmaları sağlanacak.

 

7) Lojistik ve Limanlara ulaşım sağlanmalı    Bilindiği gibi dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ı deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Sanayicilerimizin dünyaya açılabilmesi için deniz yoluna ulaşım sağlanmalıdır. Bu da Mersin ve Taşucu limanları dir.  Konya’yı halen limanlara ulaştıran demiryolunun acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Konya’ya yapımına başlanan Lojistik Köy’ün ivedilikle tamamlanması, bölgenin rekabetçiliğine önemli katkı sağlayacaktır.  

8) Global markaların konyada yatırım yapması desteklenmelidir.

9) Siyasilerin desteklediğ meslek kuruluşları değil, sanayicilerin teknik yönden bir araya gelerek bilgi tedariki ve paylaşımı yapılan mesleki oda ve derneklerin kurulması sağlanacaktır.

10) Ekonomik sıkıntılardan ve pandemi den etkilenen sanayicilerimize SİCİL AFFI çıkartılmalıdır.

11) Sanayicilerin bankalara olan kredi borçlarının en azından pandemi süresince faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.