Ateşbaz-ı Veli'ye 'Vuslat' günlerinde ziyaretçi akını

Ateşbaz-ı Veli'ye 'Vuslat' günlerinde ziyaretçi akını

Mevlana'nın aşçısı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli'nin Türbesi'ne, her yıl Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden binlerce ziyaretçi gelmeye devam ediyor. Özellikle Vuslat Törenleri’nde ziyaretçi sayısında ciddi bir artış yaşanıyor

Mevlana'nın aşçısı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli'nin Türbesi'ne her yıl Türkiye'nin çeşitli yerlerinden binlerce ziyaretçi gelerek adakta bulunuyor. Meram Yeni Yol'da bulunan türbeye özellikle Mevlana’yı Anma Etkinlikleri kapsamında Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirler yoğun bir şekilde ziyaret ediliyor. Ateşbaz-ı Veli'nin Türbesi’nin 350 yıldır türbedarlığını yapan Bekleyiciler ailesinin fertleri, türbenin bakımını ve temizliğini de ihmal etmiyor.

img-2420.jpg

MEVLEVİLİK ÜZERİNE PROJE HAZIRLIYOR

Geçtiğimiz yıllarda yapılan restorasyon ve tanıtım çalışmaları ile birlikte turizme kazandırılan Ateşbaz-ı Vali Türbesi sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından Mevlana dostlarını ağırlıyor. Kazakistan’dan gelen Sabina İsmailova isimli ziyaretçi İtalya’da eğitim gördüğü üniversitede Mevlevilik üzerine proje hazırladığını belirterek, Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin hayatının büyük ilgisini çektiğini söyledi. İtalya’nın başkenti Roma’da fotoğrafçılık okuduğunu dile getiren İsmailova, “Bu yıl Konya’ya ikinci gelişim. Geçen yıl da ailemle birlikte Konya’ya gelmiştik. Ailem 10 yıldır Antalya’da yaşıyor. İtalya’da öğrencilik yapıyorum. Bitirme tezi olarak Mevlevilik konusu seçtim. Çok özel bir konu ve İtalyanlar arasında Mevleviliğe ilgi duyan büyük bir kitle var. Bu yıl çalışmamı tamamlamayı planlıyorum. Konya’da birçok yeri ziyaret ettim ama Ateşbaz-ı Veli’nin türbesini ziyaret etmekte biraz geciktim. Buradaki manevi atmosfer ve türbedar ailenin ilgisini çok yakından hissettim. Bahçedeki onlarca kedi ve insanlar şifa niyetine evlerine bahçedeki tuzu götürmesi dikkatimi çekti. Projemin tamamlanması ile birlikte Mevlevilik konusunda insanların daha fazla bilgi sahibi olacağını ümit ediyorum” dedi.

adsiz-003.jpg

MEVLEVİLİKTE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Ateşbaz Veli, Mevlevilikte önemli bir yere sahip, saygı duyulan bir kişi olarak biliniyor. Asıl adının "Yusuf Bin İzzeddin" olduğu bilinen Mevlevi aşçısına, olağanüstü özelliklerinden ötürü "ateşle oynayan" anlamına gelen "Ateşbaz" adı verilmiş. Ateşbaz Veli'nin, 1285 yılında vefatının ardından Selçuklu mimarisiyle inşa edilen türbesine, Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçi geliyor. Orgeneral Tural Mahallesi'nde yer alan türbeye gelenlere, şifalı olduğuna inanılan tuz ikram ediliyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.