Asya'nın saklı cenneti Malezya

Asya'nın saklı cenneti Malezya

Dünyanın nadir bölgelerinden biri olan ve bozulmamış etkileyici plajların, egzotik adaların, zengin bir etnik ve kültürel mirasın, nadide fauna ve flora ile birlikte, modern turizm ve tatil seçenekleri ile harmanlandığı ülke Malezya, sizi kendisine çağır

Malezya Turizm Bakanlığı ve Turizm Malezya İstanbul Ofisi’nin davetlisi, TÜRSAB Konya BYK organizesi ve THY katkısı ile Konya'dan 12 kişi olarak Malezya'da değişik destinasyonlara ve infolara katılarak yurda dönüş yaptık. Turizm adına mükemmel ötesi geçen gezide birçok not alarak Malezya'yı sizlerle paylaşmamak olmazdı.

Aslına bakılırsa bu gezinin heyecanı geçtiğimiz yıl Konya'da gerçekleşen Malezya tanıtım toplantılarında başladı. Turizm Malezya İstanbul ofisinin şehrimizde yaptığı toplantı, benle birlikte Konya'da yurtdışı turları düzenleyen acentaları da heyecanlandırmıştı. Nitekim Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı konuyla ilgili gerekli temasları kurup “Visit Malaysıa 2014” programlarında yer almış oldu. Malezya'da gerçekleşen 6 günlük programa TÜRSAB Konya BYK Başkanı ve aynı zaman da Rıza Turizm Genel Müdürü Mustafa Ulu, Yönetim Kurulu Üyeleri Nuri Doğan Turizm Genel Müdürü Erdal Doğan, Cengiz Turizm Genel Müdürü Kazım Yanar, Hennes Turizm Genel Müdürü Cengiz Dağdeviren, Terapi Tur Genel Müdürü Seda Kuşvuran ve Almula Tur Genel Müdürü Aydın Şahiner ile yurtdışı turu yapan firma yetkililerinden Farma Turizm Genel Müdürü Semih Altan, Fay Turizm Genel Müdürü Fatih Bekdik, Rüya Turizm Genel Müdürü Serdar Özdemir, Cici Turizm Genel Müdürü Yusuf Bayraktar ile THY Konya Müdürü Ahmet Postallı ve şahsım katıldı. Gezimize İstanbul’dan Türk Havayolları ile 13 saate yakın direkt uçuşla başkent Kuala Lumpur’dan başladık.

MALEZYA TURİZMDE CİDDİ YATIRIMLAR YAPMIŞ

Uzun bir uçak yolculuğunun ardından indiğimiz Kuala Lumpur havaalanında, Turizm Bakanlığı rehberi tarafından karşılanarak ilk infomuzu konaklayacağımız Otel olan Royale Chulan'da gerçekleştirdik. Oldukça yoğun ve dolu olan programımızın ilk gün startını Kuala Lumpurdan vermiş olduk. Türkiye olarak bizler dahil 22 ülkeden yaklaşık 350 kişinin katılımı ile gerçekleşen Malezya infosunu Turizm Bakanlığı yetkilileri slaytlarla ve sunumlarla heyetlere anlatırken bu ülkenin Turizme yaptığı yatırımın ne denli büyük olduğunu da gözlemlemiş olduk. Gerek altyapısı gerekse de ulaşım sorununun köklü çözümü ile Turizm altyapısının temelini atan Malezya, şehir içi ulaşımından güvenliğine sosyal aktivitelerinden alışveriş seçeneklerine kadar birçok konuda gelişimin üst seviyesine ulaşmış durumda. Şehir içindeki monoray ve hafif raylı sistemlerinin yanı sıra Kuala Lumpur'dan havaalanına kadar ulaşan yüksek hızlı treni Dünya'nın dört bir yanından gelen Turistlere kolay ulaşım hizmeti veriyor. Malezya'nın simgesi olan Petronas İkiz Kulelerinin yanı sıra birçok simgeyi de bünyesinde bulunduran Kuala Lumpur, sadece Malezyanın başkenti değil, turizm başkenti olarak ta sunuluyor. Yaklaşık tüm gün süren infoda yapılan sunumların yanısıra yöresel dans gösterileri ve heyetlerle birebir görüşmeler gerçekleşirken Petronas Kuleleri bahçesinde Malezya Turizm ve Kültür Bakanı, Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz'in katılımı ile 2014 Malezya Turizm sezonunun açılışı da renkli bir programla gerçekleşti. Yapılan tüm programlarda ise öne çıkan heyet hiç şüphesiz Konya'dan giden TÜRSAB Konya BYK oldu. Malezya Turizm Bakanı başta olmak üzere tüm üst düzey yetkililere Mesnevi ve Konya ile ilgili tanıtıcı kitaplar, semazen şilti ve çeşitli hediyeler verdiler. TÜRSAB Konya BYK Başkanı Mustafa Ulu ve yönetiminin büyük gayreti neticesinde gerçekleşen hediye takdimlerinde Konya'nın konuşulması ise ayrı bir mutluluk verdi.

YÖNETİM MALAYLARDA TİCARET ÇİNLİLERDE

İlk gün toplantılarının ardından Kuala Lumpur'daki ikinci gün inanılmaz harika geçti. İşte tam burada Malezya ve Kuala Lumpur ile ilgili notları paylaşmanın tam zamanı...

İslam Dünyası’nın Amerikası olarak bilinen Malezya, Güney Çin Denizi ile Hint Okyanusu’nun arasında bir yarımada. Ancak irili ufaklı yüzlerce ada bu yarımadanın etrafına serpiştirilmiş gibi. Neredeyse her ada ayrı bir tropik tatil yöresi. Güney Asya’nın en istikrarlı, güvenli, ve kolay gezilebilir ülkelerinden biri olan Malezya, yaklaşık 29 milyonluk nüfusa sahip ve federatif anayasal monarşi ile yönetiliyor. 13 eyalet ve ikisi Malezya yarımadasında, biri Borneo kısmında olan 3 federal bölgeden oluşuyor. Başkent Kuala Lumpur 4 milyona yakın nüfusa sahip. 329 bin 847 km kare alana yayılan Malezya, Güney Asya’da yer alan Malezya Yarımadası (Peninsular Malaysia) ile Güney Çin Denizi’nde yer alan Borneo Adası (Malaysian Borneo) olmak üzere biri birine oldukça uzak 2 ana kara parçasından oluşuyor. 31 Ağustos 1957 İngiliz sömürgeliğinden bağımsızlığını ilan etmiş. Halkın yüzde 50.4 Malay, yüzde 23.7 Çinli, yüzde 11.0 yerliler ve yüzde 7.1 Hintliler oluşturuyor. Ancak şöyle bir durum var ki Malezya'da idare Malaylarda olurken ticareti Çinliler yönetiyor. Çünkü Malezya’da Malaylara 1969'da büyük bir pozitif ayrımcılık sağlanmış. Resmi dil Malayca ancak halkın büyük bir bölümü şahane İngilizce konuşabiliyor. Müslüman, Budist, Hıristiyan, Hindu, Daoist yanında birçok farklı din bulunuyor. Başörtüsünün Liselerde mecburi olduğu Malezya'da diğer dinlerin üyeleri de başörtüsüne büyük bir saygı gösteriyor. Malezya ekonomisi ağırlıklı olarak imalat sanayiine dayanıyor. Turizm, petrol, palmiye yağı, doğal kauçuk ve ahşap başlıca doğal kaynak olarak göze çarpıyor. Refah seviyesinin yüksek olduğu, yüksek vergilerin bulunmadı ve petrolün ucuz olduğu Ülkenin yüzde 60’dan fazlası tropikal yağmur ormanları ile kaplı. Dolayısıyla iklimi 365 gün aynı iklimi yaşatıyor. 25 ile 35 derece arasında değişen hava durumu zaman zaman muson yağmurları ile ortamı serinletebiliyor. Tarih öncesi dönemden beri var ola gelen yağmur ormanları, dünyada başka hiçbir yerde olmayan hayvanları ile dünyanın en zengin biyo çeşitliliğine sahip 12.'ci ülkesi. Doğa severler için bir cennet gibi olan bu fırsatları Malezya ecoturizm projeleri ile çok iyi pazarlıyor. Ülkenin Tayland, Endonezya ve Brunei Sultanlığı ile kara sınırı bulunuyor. Johor Bahru-Singapur arasında bulunan köprü ile de Singapur bağlantısı bulunuyor. Sulu Denizi ile Filipinler’e ve Güney Çin Denizi’yle de Vietnam’la deniz sınırı bulunuyor.

GÖZ KAMAŞTIRAN BAŞKENT KUALA LUMPUR

Gelelim gerçekten göz kamaştırıcı simgeleri ile kendisine hayran bırakan Kuala Lumpur'a.

Kuala Lumpur kelime anlamı olarak “çamurlu kavşak” anlamına geliyormuş. Ancak bu isme bakıp da bu şehrin çamurlu ya da derbeder bir şehir olduğunu düşünmeyin! Aksine şehir tam anlamıyla teknolojinin bütün nimetlerini kullanan ancak doğal güzelliklerinden de bir şey kaybetmemiş beton ile yeşilin en harika şekilde kullanıldığı bir şehir olarak sizi karşılıyor. Türklere vize uygulanmayan Malezya'da yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa sahip olan Kuala Lumpur yüksek gökdelenleri, lüks alışveriş merkezleri, Çin ve Hint mahalleleri, camileri ve yemyeşil parklarıyla etkileyici bir kozmopolit şehir. Modern yapıları kadar tarihi izleri taşıyan yapıları ile dikkat çeken Kuala Lumpur, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehri. Gombak ve Klang Nehirlerinin kesişme noktasında 1800'lerin başında kalay madenlerinin keşfedilmesiyle küçük bir madenci köyü olarak kurulan Kuala Lumpur, Malezya'nın federal başkenti ve ülkenin ticaret, siyaset, eğlence ve uluslararası etkinlikler merkezi konumunda. Kuala Lumpur'un sürekli değişen semaları, dünyanın en yüksek binalarından olan 452 m yüksekliğindeki görkemli Petronas İkiz Kuleleri ile dünyanın dördüncü yüksek binası Menara'da Kuala Lumpur'a ev sahipliği yapıyor.

Yarın: Ülkenin simgesi Petronas ikiz kuleleri ve Para ile kurulan şehir Putrajaya'nın nasıl oluştuğunu okuyabilirsiniz....

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.