Asra meydan okuyan kebapçı

Asra meydan okuyan kebapçı

1910 yılından beri hizmet veren Kebapçı Hacı Şükrü, adeta asra meydan okuyor. 100 yıl önce Hacı Şükrü ile başlayan kebapçılık serüveni, 3. kuşak torunu olan Şükrü Şengönül ile devam ediyor. Şükrü Şengönül de ata mesleğini oğullarına devredeceğini belirte

Konya’da ‘ağız tadıyla kebap yiyelim’ diyenlerin adresi hiç şüphesiz Kebapçı Hacı Şükrü oluyor. Zira Hacı Şükrü ismiyle 1910 yılından beri Konyalılara hizmet veriyor. Yani yaklaşık 100 yıl geçmiş aradan. Özel bir kesim ile kuzu etini ‘Fırın Kebabı’ şeklinde müşterilerine servis eden Hacı Şükrü, gelenlere unutulmaz bir yemek keyfi bırakarak yolcu ediyor. Hacı Şükrü’nün 3. kuşaktan torunu Şükrü Şengönül, Allah ömür verirse bu işi götürebileceği yere kadar devam ettireceğini belirterek, arkasından gelen oğullarının da ata mesleğine sahip çıkacağını belirtti. Şükrü Şengönül, kebapçılık işinin serüvenini şöyle anlattı: “1885 doğumlu Hacı Şükrü dedem, ilk olarak 1910 yılında bu işe girmiş. 1949 yılına kadar işi devam ettirip, oğlu aynı zamanda benim babam Ali Şengönül’e devretmiş. Babam da olağanüstü gayretleriyle 53 sene bu mesleğe gönül vermiş. Kebapçı Şükrü ismini daha da yükseltmiş. Şimdi en son bayrağı taşıma sırası bende. 3. kuşak olarak ayaktayım. Benden sonra da iki oğlum var. Onlarda 4. kuşak olarak bu işe gönül verecekler.” Kebapçı Hacı Şükrü, bu zamana kadar sadece Selçuklu İlçesi’nde hizmet veriyordu. Şimdi Meram İlçesi’ne yeni bir şube daha açarak dükkân sayısını ikiye çıkardı. Torun Şükrü Şengönül, vatandaşların yoğun talebi üzerine yeni şube açtıklarını ifade ederek, her geçen gün kaliteyi arttırdıklarını kaydetti.

ÜNLÜ SİMALARIN UĞRAK YERİ

Siyasetten sinema dünyasına kadar birçok tanıdık simayı ağırladıklarını söyleyen Şengönül, “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sanatçı Vatan Şaşmaz, Şair Bedirhan Gökçe gibi birçok ismi burada ağırlayıp, Fırın Kebabımızın tadına baktılar” diye konuştu. Herkesten aynı memnuniyeti aldıklarını belirten Şükrü Şengönül, kebapçılıkta daima iddialı olacaklarını söyledi.        

‘MERİNOS CİNSİ KUZUYU KULLANIYORUZ’

İşletme sahibi Şükrü Şengönül’ün oğulları  Ali ve Ayhan kardeşler ise ocak bölümünde  kebabı pişirme ve hazır etme işiyle uğraşıyorlar.   Meram’da yeni açılan şubenin ocak bölümünde bulunan Ali Şengönül, Merinos cinsi kuzuyu kullandıklarını belirterek, hususi Karaman’dan getirttiklerini anlattı. Oğul Şengönül işin mutfağını şöyle anlattı: “Kuzunun sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılıyor. Büyük bakır leğenlere alınan etler taş fırın içinde meşe odunu ateşinde fırında pişiyor. Pişirme süresi etin cinsine göre 3 ila 7 saat arasında değişiyor. Bu kadar uzun sürede pişince sonuçta 3 kg etten yaklaşık 1 kg kebap elde ediliyor.”

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.