Aşkı Divan şiirlerini ezbere okutuyor

Aşkı Divan şiirlerini ezbere okutuyor

Mustafa Demirel (72), Fuzûlî'den Nedim'e Hacı Bektaş -ı Veli'den Yunus'a tüm şairlerin şiirlerini yaşına aldırmadan ezbere okuyor. İlkokulu tamamlayamadan hayata atılan Demirel, “Okumaya duyduğum aşk beni bu noktaya getirdi” diyor

Mustafa Demirel, Aksaray Ortaköy 1941 doğumlu. Yani yaş itibariyle 72'sine merdiven dayadı. Ama siz bakmayın yaşına. Nice nice gençlere hatta üniversite mezunlarına taş çıkartacak cinsten bir hafızaya sahip. Zira Divan Edebiyatı'ndan hemen hemen tüm şairlerin şiirlerini ezbere okuyor. Demirel bu hünerini çok okumaya bağlayarak şöyle konuştu: “Türkiye bizim çocukluğumuzda çok karışıktı. Okula gitmek, tahsil yapmak çok zordu. Fakat içimde aşk vardı. Okumak istiyordum. Bir mektep olmasa da yine okuma yazmayı öğrenmek istiyordum. 19 yaşımda okumayı söktüm. Ondan sonra gerisi geldi. Şiirlere ayrı bir merakım vardı. Bir de bilmediğim kelimeleri not edip sonrasında anlamlarını öğrenmek çok hoşuma gitti. Şu an hafızamda Osmanlıca kelimeler ve üstadların şiirleri varsa, bunu içimdeki okuma aşkına borçluyum.”   

MESELE KENDİ KENDİNİ YETİŞTİRMEK

Mustafa Demirel, şu anda Şems Parkı diye bilinen alanda seyyar tuhafiyecilik yapmakta. 1968 yılında Almanya'ya  iş için gittiğini belirten Demirel, her boş anında kitap okuduğunu söyledi. Mustafa Demirel o günleri anlattı: “Ailemiz bizi iş için o zamanlar Almanya'ya gönderdi. Ben her boş kaldığımda yanımda taşıdığım şiir kitaplarını okudum. Aklımda yer ettim. Burada bütün mesele insanın kendi kendisini yetiştirmesidir. Okul ne kadar iyi olursa olsun, iş kişinin şahsında bitiyor. Eğer kişi hakikaten kendisine bir şeyler katmak istiyorsa çok okuyacak.”

DÜNYANIN 4 SAC AYAĞI VAR

Dünyayı ayakta tutan 4 sac ayağı olduğunu ifade eden Demirel, “Bunlardan bir tanesi alimlerin ilmi, ikincisi salihlerin duası, üçüncü yiğitlerin kılıcı, dördüncüsü ise büyüklerin ibadeti” dedi. Necip Fazıl, Mehmet Akif, Nâzım Hikmet, Bağdatlı Ruhi, Ziya Paşa gibi şairleri çok sevdiğini dile getiren Mustafa Demirel, hâlâ da her sabah düzenli olarak okuma yaptığını söyledi. Demirel, “Eşim cahildir. Çok uğraştım, 'okusun, bir şeyler karalasın' diye ama olmadı. Başaramadım. 3 çocuğum var. Biri İstanbul'da polislik yapıyor. Diğer ikisi de burada pastahanecilik yapıyor. Ben her sabah sabah namazından sonra en 2 saat okuma yapıp, öyle başlıyorum işe” diye konuştu. 

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.