Arabalar zevke göre değişiyor

Arabalar zevke göre değişiyor

İnsanların ihtiyaçlarını belirlemedeki en önemli faktör cinsiyetleri ve daha sonra da yaşları oluyor.

 Pazarda satılan araçlarda kendisine bayan ve erkek genç ve yaşlı olarak alıcı buluyor. İkinci el otomobil pazarında da herkes zevkine göre olan aracı bulmaya çalışıyor. Pazardaki düşük motorlu araçlar herkesin ilk tercihi arasında yer alırken, cinsiyete göre bakıldığında bayanlar genellikle otomatik vites ve küçük arabaları tercih ederken, erkekler de araba zevki yaş gruplarına göre değişiyor. İkinci el otomobil pazarının kurulduğu günden bu yana her hafta pazarda araç alıp satan Turgay Özdemir, pazara her gelenin alıcı olmadığını birçok kişinin vakit geçirmek için veya araba fiyatlarını öğrenmek için geldiğini söyledi. İkinci el otomobil pazarındaki satışlar hakkında bilgi veren Özdemir, “Benzin fiyatlarının pahalı olması, insanları dizel araçlara ve LPG'li araçlara yönlendirdi. Bunun yanında binek araçlardaki muayanelerin iki yıldan tek yıla indirilmesi insanları kamyonet tipli araçlara yöneltti. İnsanlar ne kadar mazotlu veya LPG'li araç almak isteselerde araç alırlerken onları en belirleyici kılan özelliklerinin  başında maddi durumları yer alıyor.
Kendi maddi durumlarına göre hoşlarına giden araçları almak istiyorlar” dedi. Araba pazarında alınan araçlarnı zevklere ve cinsiyetlere göre değiştiğini söyleyen Turgay Özdemir, “İki yıldır biz araç alıp satıyoruz. Araç satarken insanlar ilk olarak maddi durumlarına göre hoşlarına giden arabaları almak istiyorlar. Bayan müşteriler genellikle otomatik vites arabaları ve boyu küçük olan araçları terçih ediyorlar. Bunun sebebi de bayanların Konya trafiğinde düz vites araçları kullanımıyor olmaları ve park yaparken sorun yaşamak istememelerinden kaynaklanıyor. Bayanlar küçük araçları alarak daha kolay park yapmak istiyorlar. Erkeklerde ise önceleri Konya'da şahin ve doğan arabalara karşı bir hastalık vardı bu durum her ne kadar bazı çevrelerde devam etsede gençlerin büyük kısmı maddi durumunu biraz düzelltiği zaman artık ya spor arabaları almaya çalışıyor Ya da BMV model araçları tercih ediyorlar. Konya sokaklarında artık şahinlerin yerine BMV marka araçlarnı biraz daha eski modellerini ve modifiyeli olanlarını görüyoruz. Gençlerin yanında yaşı ilerlemiş olanlar ve ailesi kalabalık olan kişiler de dolmuş tipli veya kamyonet kasa olarak tabir edilen araçları tercih  ediyorlar.  Bu araçları alan kişiler aileleri ile birlikte gezmeye veya ihtiyaç duydukları yere giderken daha rahat olsun diyerekten bu tip araçları seçiyorlar. Bu araçlarda da yine az yakanlar ve ekenomik olanlar tercih ediliyor” diye konuştu.
Müşterilerin araç alırken neler istediklerini de söyleyen Özdemir, “Pazarda en çok beyaz renk ve gümüş renkler ve metalik renklerin alıcısı çok alıyor. Bayanlarda otomatik vites olduktan sonra renk fazla fark etmiyor. Bayan sürücüler için otomatik vites olması ve küçük model olması en önemli etken oluyor” ifadelerini kullandı. Bazı araçları herkesin sormadığını söyleyen Turgay Özdemir, “Başta eski model Mercedesler olmak üzere birçok aracı sadece meraklıları ve o aracın hastası sorar. Bu araçlar ne kadar çok yaksa da veya eski müdel olsada hastası olan kişi bunu alıyor. Bizim elimizde de bir tane eski model Mercedes var ve bu aracı  ne zaman pazara çıkarsak millet bakıyor ama fiyatını soran olmuyor. Sadece aracın tutkunları gelip arabaya bakıyor, meraklısı olan kişi zaten aracın özelliklerini biliyor. Neyin orijinal neyin çakma olduğunu az çok biliyor. O yüzden bu araçlarda aranan özelliklerden bir tanesi de her parçasınn ijinal olması” diye konuştu. Özdemir, ellerindeki Mercedes marka aracı da bir bayan müşteriden aldıklarını, ona bunun yerine daha küçük, sportif ve otomatik vites bir araba verdiklerini de sözlerine ekledi. Pazardaki araçların fiyat aralığı ise 3 bin TL'den başlıyor, 50 bin ve daha yukarıya kadar çıkan araçlar var.
MUSTAFA ÖZÇELİK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.