Araba fiyatlarına zam geliyor

Araba fiyatlarına zam geliyor

Araba fiyatlarına iki zam birden geliyor. Artın kur zammının gelmesi ile birlikte ÖTV'de yüzde 50 bandında olan birçok araç yüzde 80 bandına çıkacak ve ikinci kez fiyatı artacak.

Araba fiyatlarını çip krizinin ardından bu kez kur çarptı. Kurun TL karşısında son bir ayda yüzde 10 artması, araba fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Markalar kasım ayı için yüzde 3 ila yüzde 5 arasında zam yapmaya hazırlanıyor. Zam miktarının yılbaşına kadar kademeli olarak yüzde 12’ye çıkabileceği söyleniyor.

Ayrıca kur nedeniyle yapılacak bu zam güncellemesi yüzde 50 ÖTV bareminde olan birçok modeli yüzde 80’lik vergi dilimine itecek ve fiyatlara 60 bin TL'lik vergi farkı eklenek. Sektör temsilcileri, çip sorunu çözülse de artan fiyatların talebi aşağı çekeceğini dile getiriyor. Sıfır araçlarda yaşanan bu gelişmelerin son aylarda düşüşe geçen ikinci el pazarını hareketlendirmesi bekleniyor.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre araba fiyatlarındaki artış son 4 yılda yüzde 200'ü geçti. Ocak 2021'den bu tarihe kadar yüzde 20’nin üzerinde arttı. Ağustos ayında hükümetin ÖTV matrahlarını güncellemesi ile araba fiyatlarına indirim gelsede bu kez yaşanan çip krizi nedeniyle tüketici araç alamamıştı. Şimdi tüketiciye kötü haber geldi. ÖTV indiriminden yararlanamayan tüketici şimdi zamlı fiyata maruz kalacak.

"KUR ARTINCA ZAM KAÇINILMAZ OLUYOR"

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, ister ithalatçı ister yerli üretici olsun, vergiden hariç sektörü en olumsuz etkileyen parametrelerden birinin döviz kuru olduğunu belirtti. Markaların kur artışının hemen birebir yansıtmadığını belirten Erce, "Ancak ay sonu geldiğinde, kurdaki yükselişle artan maliyetler katlanılamaz seviyeye geldiğinde, zam da kaçınılmaz oluyor. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, markalar o günkü stratejisi, stoğu ve pazar payı hedefine bağlı olarak farklı oranlarda fiyatları güncelliyor" diye konuştu

ARABA FİYATLARINA KUR ZAMMI İLE ÖTV ZAMMI DA GELECEK

Artan fiyatlar ile matrah değişiminin söz konusu olduğunu ve bazı modellerde fiyatların bir anda sıçradığını ifade eden Erce, "Fiyatlardaki küçük değişimler nedeniyle bir model yüzde 50 ÖTV diliminden yüzde 80’e çıktığında fiyat bir anda 60 bin TL’ye yakın artıyor. Yani sadece kur artışı kaynaklı zam değil vergi yükü de ekleniyor ve çarpan etkisi yapıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.