Anadolu Kartalı gururlandırdı

Anadolu Kartalı gururlandırdı

Önceki yıllarda "gözlemci" statüsüyle eğitime katılan Azerbaycan, bu yıl ilk defa "katılımcı unsur" statüsünde tatbikatta hava unsurlarıyla yer aldı

Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi'nin basın ve seçkin gözlemci günü, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında yapıldı.

img-3343-1200x800.jpg

NATO, Azerbaycan Katar, Pakistan, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin katılımıyla 21 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında planlanan Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi'nin basın ve seçkin gözlemci günü, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'ndeki brifingle başladı.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-6253-dhaphoto8.jpg

Ardından, eğitime katılan unsurlar, pistte uçuşlarını gerçekleştirdi. Daha önceki yıllarda icra edilen eğitimlere "gözlemci" statüsüyle katılan Azerbaycan, bu yıl ilk defa "katılımcı unsur" statüsünde kendi hava unsurlarıyla eğitimde yer aldı.

img-3382-1200x800.jpg

Eğitime, NATO E-3A, Azerbaycan ikişer SU-25 ve MIG-29, Katar 4 Rafale, Pakistan 5 JF-17, Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ikişer fırkateyn ve hücümbot, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise 39 F-16, 2 KC-135R, birer E-7T ve ANKA S ile katılım sağladı.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-ek-fotograflar-7108-dhaphoto15.jpg

Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi esnasında bir ilk olarak, NATO Mukabele Kuvvetine (NATO Response Force- NRF) taahhüt edilen kabiliyetlerin sertifikasyon kıymetlendirmesi de icra edildi.

img-3355-1200x800.jpg

Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvvetlerine, Türk Hava Kuvvetleri tarafından taahhüt edilen 6 adet F-16, 1 adet KC-135R tanker uçağı ve 6 adet Stinger hava savunma timinin harbe hazırlık ve birlikte çalışılabilirlik yeteneği, NATO ve milli unsurlar tarafından denetlendi.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-6253-dhaphoto9.jpg

BUGÜNE KADAR YAKLAŞIK 24 BİN SORTİ UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Anadolu Kartalı Eğitimi, gerçek harekata benzetilmiş bir ortamda pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik eğitim seviyelerinin arttırılması, müşterek ve birleşik harekat usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekat şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla her yıl milli ve/veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezinde yapılıyor.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-ek-fotograflar-7108-dhaphoto13.jpg

Eğitimler kapsamında icra edilen görevlerin eş zamanlı veya çok kısa sürede değerlendirilmesi maksadıyla kullanılan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi (ACMI) ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında katılımcı unsurlara harbe hazırlık seviyelerini artırdıkları ileri seviye bir müşterek eğitim ortamı sunuyor.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-ek-fotograflar-5985-dhaphoto3.jpg

Ayrıca Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nin, dünyada benzer imkanlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri ve Avrupa'da yer alan tek taktik eğitim merkezi olduğu, kuruluşundan bugüne kadar 15 ülkenin katılımıyla 24 dönemi uluslararası, 19 dönemi milli olmak üzere toplam 43 eğitim dönemi uygulandığı ve yaklaşık 24 bin sorti uçuş gerçekleştirildiği öğrenildi.

img-3374-1200x800.jpg

Program, mehter gösterisinin ardından, katılımcı ülkelerin askeri gözlemcileri ve yabancı basın mensuplarının SOLOTÜRK'ün gösteri uçuşu ile Türk Yıldızları'nın 6 uçakla gerçekleştirdiği eğitim uçuşlarının izlenmesiyle devam edecek.

azerbaycan-ucaklari-ilk-kez-uluslararasi-anadolu-kartali-egitim-tatbikatinda-ek-fotograflar-7108-dhaphoto8.jpg

2001 YILINDAN BU YANA DEVAM EDİYOR

Anadolu Kartalı Tatbikatının sonunda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de tatbikat hakkında katılımcı ve gözlemci ülkelerin temsilcilerine bilgi verdi. Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın 2001 yılından bu yana Konya’da 3. Ana Jet Üs Komutanlığında icra edildiğini belirten Orgeneral Küçükakyüz, “2001 yılından bugüne kadar 19 adedi milli, 24 âdeti uluslar arası olmak üzere 14 ülkenin katılımıyla toplam Anadolu Kartalı eğitimleri başarı şekilde icra edilmiştir. Bu eğitimler sadece Türkiye’nin dost ve müttefik ülkelerin eğitim ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, kendi özüne coğrafi konumunun kazandırdığı kaynakları kullanarak, Türkiye’nin uluslararası alanda önemli rol oynamasını sağlamaktadır. Azerbaycan, Katar, Pakistan ve NATO unsurlarının katılımıyla katılımı ile devam etmektedir. Bugün 21 ülkeden 44 temsilci de tatbikata gözlemci olarak katılmıştır. Gerçeğe yakın harekat ortamında eğitim seviyesini geliştirmek, yeni teknik, taktik öğrenmek ve bilgi becerileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Geçmiş yılların istatistiklerine bakarsak tatbikatın amacına ulaştığını görmekteyiz. Eğitimli insan gücüne ihtiyacımız var. Anadolu Kartalı Tatbikatı’na katılan tüm ülkelere ve misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.