Anadolu Arifleri ve  Alimleri sergisi açıldı 

Anadolu Arifleri ve  Alimleri sergisi açıldı 

Konya’da ilk defa düzenlenecek olan yazma eser sergisi “Anadolu Arifleri ve Alimleri” temasıyla sanat severlerle buluştu. Sergi 18 Aralık’a kadar devam edecek 

Konya’da ilk defa düzenlenen yazma eser sergisi “Anadolu Ârifleri ve Âlimleri” temasıyla Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Mevlânâ’dan İsmail Ankaravî’ye, İbn Arabî’den talebesi Sadreddin Konevî’ye, Yunus’tan Sarı Abdullah Efendi’ye kadar pek çok âlim ve ârifin eserlerinin yer aldığı sergi 18 Aralık tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.  Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından düzenlenen “Anadolu Ârifleri ve Âlimleri” Yazma Eser Sergisi, Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. 18 Aralık tarihine kadar gezilebilecek olan serginin açılışına Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Konya Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Kızılay Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez ile sanatseverler katıldı. 

KONYA’DA YAŞAMIŞ ÖNEMLİ İSEMLERİN ESERLERİ SERGİLEENCEK

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Konya’da yaşamış, burada eser vermiş, talebeler yetiştirmiş ârif ve âlimlerin eserlerinin yer aldığı sergide, Mevlânâ’dan İsmail Ankaravî’ye, İbn Arabî’den talebesi Sadreddin Konevî’ye,  Yunus’tan Sarı Abdullah Efendi’ye kadar pek çok âlim ve ârifin eserleri sergileniyor. Mesnevî’nin günümüze ulaşan en eski yazma nüshalarından birinin yanı sıra Yunus Emre Dîvânı’nın Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan en eski nüshası ile Konya kadısı ve Anadolu başkadısı büyük âlim Urmevî’nin Osmanlı coğrafyasına yayılan ve medreselerde uzun yıllar ders kitabı olarak okutulan eserleri de ilk defa Konya’daki sergide yerini aldı. Daha önce sadece Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen serginin Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ki açılış töreni, okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 

 “DÜNYA STANDARTLARINDA ÇOK NADİR YAPILAN BİR SERGİDİR” 

Böylesi önemli bir serginin Türkiye genelinde daha önce sadece iki kere yapıldığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit ise şu görüşlere yer verdi; “Böylesi bir sergi daha önce ‘Mürekkebin İzi’ ismiyle Beştepe Millet Kütüphanesi’nde, Kutsal Risalet Yazma Mushaf Sergisi’ ismiyle de Atatürk Kültür Merkezi’nde açılmıştı. Üçüncüsü Meram Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Nitelikli yazma eserler sergisi, çeşitli nedenlerle dünya standartlarında çok nadir yapılan bir sergidir. Yazma eserleri bir yerden bir yere taşımak ve sergilemek zor bir iştir. Bu salon olmasaydı böyle bir sergiyi gerçekleştirmek de mümkün olmayacaktı. Bunun gerçekleşmesinde büyük emek veren Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. 

EV SAHİBİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

“Anadolu Ârifleri ve Âlimleri” temasıyla, Konya’da ilk defa düzenlenen yazma eser sergisinin açılışında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, böylesi anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirdi. Geçmişteki alim ve ariflerin fikirlerini, düşüncelerini, eserlerini, miraslarını yaşatmak adına verilen çaba ile onlara karşı olan vefa borcunun bir kısmını ödeme gayretinde olduklarını ifade eden Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu sergiyi ihtişamlı yapan şey öncelikle ismi; “Anadolu Ârifleri ve Âlimleri.” Her birinin, hayatları, fikirleri, düşünceleri ve mücadeleleri üzerine yüzlerce ciltlik kitap yazılsa az gelecek insanlardır onlar. Her biri ruh ve hakikat dünyamızın kahramanları, ilim denizinin damlaları, kültürümüzün, medeniyetimizin, dinimizin ve dilimizin nefesi olmuştur. İşte ev sahipliği yaptığımız bu sergi ile Anadolu’nun, ilmini, irfanını ve alimlerini bugün ve yarınla buluşturuyoruz. Burada eserleri bulunan tüm alim ve arifleri rahmet ve minnetle anıyor, sergimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

SAİT ÇELİK 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.