Altın fiyatlarının neden çakıldığı belli oldu

Altın fiyatlarının neden çakıldığı belli oldu

Altın fiyatlarının neden çakıldığı merak ediliyordu. Altının neden çakıldığı belli oldu.

ABD’de para politikası açısından kritik önemdeki tarım dışı istihdam artışının ocak ayında yukarı yönlü sürpriz yapması, altın fiyatlarını sarstı.

188 binlik beklentiye karşılık istihdamın 517 bin artması sonrasında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikası uygulama konusunda eli rahatlarken, spot altın fiyatlarındaki günlük düşüş düşüş yüzde 2,5’i aştı. Vadeli altın fiyatlarındaki düşüş yüzde 2,7’ye ulaştı.

ÜÇ HAFTANIN DİBİNİ GÖRDÜ

Veri öncesinde 1915 dolar seviyesindeki ons altın fiyatı, veri sonrası 1861 dolara kadar geriledi. Bu seviye, son üç haftanın dip seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Altın ayrıca, ekim ayının ilk yarısından bu yana geçen yaklaşık dört aylık dönemin en kötü haftalık performansına da imza atmış oldu.

Önceki gün 1185 TL’ye kadar yükselen ve dün veri öncesinde 1160 TL seviyelerine olan gram altın fiyatı da 1127 TL’ye kadar geriledi.

Fed’in şahin bir politika izleyeceği ve dolarda reel faizin yükselebileceği beklentisi, altın fiyatlarını baskılıyor.

Veri sonrasında dolar endeksinde yüzde 0,9’luk artış olurken, ABD Hazine tahvili faizleri de yükseldi.

‘FED BİRAZ DAHA AGRESİF KALABİLİR’

ABD merkezli OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, ABD istihdam verisine ilişkin “Bu veri, Fed’in ileriye dönük olarak biraz daha agresif kalması gerekebileceği tezini destekleyecek” dedi.

Fed bu haftaki faizi 25 baz puan artışla yüzde 4,50-4,75 aralığına çekmiş ve faiz artışlarında hız keserken enflasyondaki düşüşe dair olumlu ifadeler kullanmıştı Fed’in mart toplantısında da faizi 25 puan artırması bekleniyor.

İŞSİZLİK ORANI 54 YILIN DİBİNDE

ABD’de ocakta işsizlik oranı da tarihi düşük seviyeye geriledi.

Aralıkta yüzde 3,5 olan ve ocakta yüzde 3,6'ya yükselmesi beklenen işsizlik oranı, yüzde 3,4'e geriledi. Bu oran, 1969'dan bu yana ABD'deki en düşük işsizlik oranı oldu.

ABD'de ortalama saatlik kazançlar, anket beklentilerine paralel olarak ocakta aylık bazda yüzde 0,3 oranında arttı. Ücretlerde yıllık artış ise yüzde 4,3'lük beklentiye karşılık yüzde 4,4 oldu. Aralıkta bu oran yüzde 4,6 idi.

Beklentilerin üzerinde gelen istihdam verisiyle birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı konusunda eli rahatlarken dolar endeksinde yükseliş görüldü.

Öte yandan, ABD'de hizmet sektörü aktivitesi ocak ayında güçlü toparlanma kaydetti. Yeni siparişlerdeki artış, bu yükselişte etkili oldu.

ABD'de ISM hizmet endeksi Ocak ayında 6 puan artışla 55,2'ye yükseldi. Bu, 2020'nin ortalarından beri görülen en büyük aylık artış olarak kayda geçti. Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor.

Bu iyileşme, tüketici talebinin canlanmaya başladığına işaret etti.

Yeni siparişler endeksi bu dönemde 45,2'den 60,4'e, istihdam endeksi 49,4'ten 50'ye yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.