Alptekin İlgün: Yerli ve Milli Tohum Üretim Merkezi; Konya

Alptekin İlgün: Yerli ve Milli Tohum Üretim Merkezi; Konya

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

MHP Konya İl Başkan Yardımcısı Alptekin İlgün'ün yazısı şu şekilde:

Yerli ve Milli Tohum Üretim Merkezi; Konya

Bugün dünya geneline baktığımız zaman sertifikalı tohum hacmi 50 milyar doları, ticareti ise 12 milyar doları bulan stratejik devasa bir büyüklüktedir. 2006 yılında Tohumculuk Kanunu’nun çıkarılması ile birlikte Türkiye’de tohumculuk sektörünün önü açılmış ve tohumluk üretimi ve ticaretinde çok önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ülkemiz tohumculuk sektörü bir bütün olarak yerli ve yabancı firmaların işbirlikleri neticesinde teknoloji transferi, sermaye birikimi, insan kaynaklarının oluşumu açısından son derece önemli bir yol kat etmiştir. Buğday, arpa, çeltik, bazı yem bitkileri ve yemeklik baklagillere ait sertifikalı tohumlukların önemli bir kısmı ise Türkiye’de ıslah edilen çeşitler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Tohumluk üretiminde zaman içinde kooperatifleri de kapsayan özel sektörün payı kamuya göre önemli ölçüde artmıştır. 1995 yılında 111 bin tonluk buğday tohumluk üretiminin yüzde 3’ü özel sektör tarafından gerçekleştirilirken; bu oran günümüzde yüzde 70’leri aşmıştır. Yaşanılan pandemi döneminde tohumculuk sektörü tarımın diğer alt sektörlerine oranla çok daha başarılı bir performans çizmiştir. 2008 yılında 290 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi bugün 1 milyon 150 bin tona yükselmiştir. Tohum ihracatımız ise 2000’li yıllarda 17 milyon dolar civarındayken bugün 91 ülkeye 150 milyon dolar değerinde tohum ihraç ediyoruz. Tohum ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 31 iken bugün bu oran yüzde 86'ya ulaşmıştır. Türkiye, dünyada önemli tohumculuk ülkelerinden birisidir ve dünyada ilk 10 ülke arasındadır.

"KOBİ cenneti" ve "tahıl ambarı" gibi isimlerle anılan Konya’mız, sertifikalı tohum üretimi ile tohumculuğun da merkezi olarak adından söz ettiriyor. Tohum yetiştirmek için en önemli etkenler dünya enlemindeki yer ve sulamadır. İstenmeyen yağışların olmaması da çok önemlidir. Bu şartlar sağlandığında dayanıklı ve çimlenme gücü yüksek verimli tohumlar elde edilebilmektedir. Yüksek gece-gündüz sıcaklık farkı, nem oranın düşüklüğü ile hastalık ve zararlılardan ari tohumluk üretimi için Konya Ovası, dünyanın bir kaç önemli tohumculuk merkezinden biridir. Çok sayıda firma burada tohum üretimi yapıp dünyaya satıyor.

2020 yılı üretim sezonunda Konya’da 160 firma ve 910 bin dekar alanda 13 bin adet beyanname başvurusu yapmıştır. Konya, Türkiye'deki sertifikalı tohumluk üretiminin miktar olarak yüzde 30’unu, değer olarak yüzde 35’ini üretmektedir. Konya; Türkiye'nin arpa tohumu üretimde yüzde 40, patates tohumu üretiminde yüzde 48, ayçiçeği tohumu üretiminde yüzde 60, yonca tohumu üretiminde yüzde 60, kuru fasulye tohumu üretiminde yüzde 58, yem bezelyesi tohumu üretiminde yüzde 28 ile ilk sırada, buğday tohumu üretiminde yüzde 24 ile ikinci sıradadır.

Tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya, tohum üretiminde de söz sahibidir. Dünyadaki gelişmelere kendimizi kapamamamız gerekir. Yıllık 50 milyar dolar olan dünya tohum pazarında son yıllardaki önemli gelişmelere rağmen yeterli bir pay aldığımız söylenemez. Ancak biz daha iyisini yaparak, daha kaliteli çeşitler geliştirerek dünya tohumculuğunda önemli bir ihracatçı ülke olabiliriz. Gelecekte gıda arz güvenliğinin sağlanması için tohumun genetik kodlarının iyi okunması gerekmektedir. 2023 sonuna kadar sertifikalı tohum üretimimizin 1,5 milyon tona, ihracatımızın 300 milyon dolara çıkarılması, gen kaynaklarımızın korunması ve atalarımızdan miras kalan bu verimli toprakları, gelecek nesillere aktarmak için yerli ve milli tohumculuğun geliştirmesi ve yaygınlaştırılması çok önemlidir.

Tarım istikbalin, hatta istiklalin temincisidir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Liderimiz Dr. Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla çiftçilerimizin meselelerini, beklentilerini, hedeflerini yakından takip etmekteyiz. Biz biliyoruz ki tarlalara ekilen yalnızca tohum değildir; umuttur, hayaldir, yürektir, emektir, gönüldür. Türkiye’nin stratejik ve mukayeseli üstünlüğü tarımdır. Geleceğin dünyasının tesisi tarım-sanayi entegrasyonu ile tarımsal ürünler için uygun pazarlar oluşturulmasından geçmektedir. Çiftçilerimizin sorunları vardır. Bunların Cumhur İttifakı’nın istikrarlı ortamında Hükümetimiz tarafından aşama aşama çözülmesi de memnuniyet vericidir. Şu zorlu günlerde hükümetin çiftçilerimize yönelik adım ve kararları yerindedir, değerlidir. Biz, Devletimizin yanında insanımız üretmeye devam edelim, gücümüze inanalım, kendimize güvenelim ki; Türk Tarımını dünyada hak ettiği yere getirelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum