Almanya'da Sağlık Sektörü İş Garantili Meslekleriyle Gençleri Bekliyor

Almanya'da Sağlık Sektörü İş Garantili Meslekleriyle Gençleri Bekliyor

Almanya'da ağlık sektörü, meslek yapmak veya istihdam için çok büyük fırsatlar sunuyor. Çokları bilmese de teknolojinin hasta tedavilerinde daha fazla kullanılmasıyla birlikte sektörde çeşitli meslekler ortaya çıktı. Sektörde; tıbbi alan,...

Almanya'da ağlık sektörü, meslek yapmak veya istihdam için çok büyük fırsatlar sunuyor. Çokları bilmese de teknolojinin hasta tedavilerinde daha fazla kullanılmasıyla birlikte sektörde çeşitli meslekler ortaya çıktı. Sektörde; tıbbi alan, spor, hemşirelik, rehabilitasyon, teknoloji veya teknik alanlarda çok büyük fırsatlar sunuluyor.İş garantili en az 28 farklı meslek imkânı sunan sağlık ekonomisi göçmen ailelere mensup gençleri bekliyor.

Kalifiye açığının en fazla yaşandığı Almanya’da sorun çoğu zaman demografik değişim olarak görülse de başka önemli sebepler de yok değil. Bir tarafta istediği kriterleri yerine getiren çırak bulamayan işletmeler, diğer tarafta ise ya tanımadığı ya da meslek yapmaya uygun diploması olmadığı için çıraklık yeri bulamayan gençlerin sayısı hiç de az değil.

Mesleklerin tanınmamasının bir sebebi de, özellikle hastane, klinik veya muayenehanelerde tedavi için her geçen gün daha fazla teknolojinin kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni mesleklerin bilinmemesi. Diğer taraftan sağlık sektöründe tıbbi, spor, hemşirelik, rehabilitasyon, teknoloji veya teknik alanda 28’den fazla farklı alanda iş garantili çeşitli meslek yapma imkanı sunuluyor. Meslek eğitimi için Abitur diploması olanlar, Realschule ve Hauptschule’yi bitirenler başvurulabiliyor.

Hamburg İş Ajansı Müdürü Sönke Fock,Anja Rhode, Asklepios Klinikleri Hamburg GmbH müdürü ve sağlık alanında meslek edindirme merkezi müdürü Holger Graber ile çoğu kimse tarafından bilinmeyen ve tanınmayan bu meslek dallarına dikkat çekmek için Asklepios Hastanesi Meslek Edindirme Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısını sağlık ekonomisinde tanınmayan ve bilinmeyen mesleklere hem gençlerin hem aielerin dikkatini çekmek için gerçekleştirdiklerini kaydeden Fock, Hamburg’da kamudan sonra en fazla meslek edindiren kurumların hastaneler olduğunu belirtti.

GÖÇMEN AİLELERE MENSUP GENÇLERE İHTİYAÇ VAR

Sağlık ekonomisinde farklı alanlarda çok sayıda boş çıraklık yeri olduğunu belirterek üç önemli konuya dikkat çeken Fock şöyle dedi: “Birincisi, hem demografik değişim hem de kalifiye açığı bu meslekleri öğrenen herkese iş garantisi sunuyor. İkincisi ise gerek tıbbi cihazlar, gerekse daha iyi hizmet için Hamburg’a, dolayısıyla Almanya’ya tedavi olmak için yurt dışından çok sayıda insan geliyor. Bu hastalar ve burada yaşayan göçmenler için özellikle göçmen ailelere mensup gençlerin başvurularını bekliyoruz. Üçüncüsü ise klasik bir meslek eğitiminden sonra başka alanlara geçme, mesleki ilerleme kurslarına veya eğitimlerine katılarak kariyer yapma imkânı var.”

Asklepios Klinikleri Hamburg GmbH Müdürü Anja Rhode ise pilotluk gibi klasik mesleklere yoğun ilgi olduğunu hatırlatarak, sağlık ekonomisinde de çok farklı alanlarda meslek eğitimi almanın mümkün olduğunu söyledi. Asklepios klinikleri bünyesinde farklı alanlarda 13 binden fazla kişinin istihdam edildiğini belirten Rhode, Haupschule diplomasıyla da müracaat edilebileceğini söyledi.

Rhode, “Ancak burada not ortalaması ve hangi branş için müracaat etmiş ve ondan beklentilerimiz ne gibi kriterlere bakılır. Kriterleri öğreneceği mesleğe yeterli ise sorun yok” dedi. Her yıl yaklaşık 500 gencin meslek eğitim yaptığını aktaran Meslek Edindirme Merkezi müdürü Graber ise şu anda aralarında Türk gençlerininde bulunduğu 27 farklı ülkeden gelen ailelerin çocuklarının meslek eğitimi aldığını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.