Alim Ahmet Ziya Efendi unutulmadı

Alim Ahmet Ziya Efendi unutulmadı

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği konferansta Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bilgili Konya’nın yetiştirdiği büyük âlimlerden Ahmet

Ahmet Ziya Efendi’nin Vefatının 100.yılı münasebetiyle düzenlenen programın açılış konuşmasında Ocak Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Konya’nın tarihte yetiştirdiği aydın ve münevver şahsiyetlere dikkat çekerek “Anlaşılıyor ki Ahmet Ziya Efendi’nin soyu aydın bir nesilden geliyor. Yüz yıl sonra bizim beklentimiz ailenin bu geleneği devam ettirip Ahmet Ziya Efendi gibi şahsiyetler yetiştirmesidir” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Doç. Dr. Bilgili, Ahmet Ziya Efendi’nin Konya Islahı Medarisi’nin müfredatına çok önemli katkılar veren bir şahsiyet olduğuna vurgu yaparak “Mektebi Hukuk’ta dersler okutan Ziya Efendi günümüz araştırmacılarının kendisinden istifade edebileceği biridir. O müderris, mürşid, Fakih, müfessir, muhaddis, astronom ve fen ve edebiyat bilimcisi bir şahsiyettir. Nakşibendi tarikatının Halidiyee kolundan gelmektedir” diye konuştu.

MÜSPET İLİMLER ÖĞRENDİ

Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve İbrahim Hakkı Konyalı gibi mühim şahsiyetlerin Ziya Efendi’den istifade edip medresesinde hem talebelik hem de hocalık yaptıklarını kaydeden Bilgili “Merhum Ali Ulvi Kurucu Ziya efendi hakkında ‘Gönül ister ki evlatlarından biri çıkıp onun hayatını ve çalışmalarını yazsın yahut yazana yardım etsin de dünyaya ne denli ufuklar açtığı görülsün’ diye yazmıştır. Konyalı ise Zeynel Abidin, Ahmet Ziya ve Muhammed Rıfat kardeşlerin tasavvuf ve siyasette olduğu kadar ilimde de önder şahsiyetler olduğuna dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

1874’de dünyaya gelen Ahmet Ziya Efendi’nin Konya’da tahsil gördükten sonra bir müddet İstanbul’da bulunun müspet ilimler öğrendiğini anlatan Bilgili sözlerini şöyle tamamladı: “Ahmet Ziya Efendi 1923 yılında Mekke’de bayram namazını kıldıkları sırada fenalaşıp evine götürülmüş ve sekiz gün hasta yattıktan sonra zikir halindeyken vefat etmiş, Cennet-ül Mualla’da Hazreti Hatice Efendimizin ayak ucundadır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.