Akören’de kırsal kalkınma başarısı

Akören’de kırsal kalkınma başarısı

Akören ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde başlayan mantar üretimiyle kırsal kalkınma anlamında önemli bir başarı hikayesi yazıldı. Akören, kültür mantarı üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden bire haline geldi.

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesiyle Akören İlçe Tarım Müdürlüğü mantar üretiminde önemli bir başarının altına imza attı. Üretime gönül veren kadın çiftciler ile Türkiye’de mantar üretiminin en yoğun olduğu bölge olan Antalya Korkuteli İlçesine iki kez teknik gezi düzenlenerek bu hayalin gerçeğe dönüştürülmesinin temelleri atıldı. Akören’de ilk seranın kurulumuna 2019 yılı Temmuz ayında başlanıldı. Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında kurulan 20 adet mantar serasının ve Üretilen mantarların pazarlanması için Akören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan KOP ile Göçe Karşı Bir Umut Projesi kapsamında kurulan SS Konya Kalkınma ve İşletme Kooperatifinin Konya İl Tarım Müdürlüğü ve Akören İlçe Tarım Müdürlüğü önderliğinde 5 Kasım 2019 tarihinde Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, İlçe Kaymakamı Yunus Emre Temel , Belediye Başkanı İsmail Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, KOP Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ve koordinatör Mustafa Ümit Yorgancılar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Mustafa Yazlık, Ak Parti İlçe Koordinatörü Mehmet Özkafa, Ak Parti İlçe Başkanı Müzeyyen Cetinkaya, Ziraat mühendisi ahmet Avcu, Mhp İlçe başkanı Sebahattin Ipıl ve 500’e yakın davetlinin katılımı ile görkemli bir açılış töreni gerçekleştirildi.

6-1.jpg

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA MANTAR GÖNDERİLİYOR

Kooperatif, İlçe Tarım Müdürlüğünün projesi ile hizmete sunulan soğuk hava depoları ve paketleme tesisi ile mantar üreticilerine hizmet vermeye devam ediyor. . Kooperatif, ilçede üretilen mantarları depolayıp paketleme ünitelerinden geçirerek katma değeri yüksek şekilde pazarlıyor.. Üretilen mantar şu an için Ankara, İstanbul, Karaman, Antalya ve Konya içi marketler ve pazarlarda tüketiciye sunuluyor. Yetkililer, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu iki proje Akören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından birbiriyle entegreli bir şekilde yürütülerek Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ile üretim ağını oluşturmuş KOP ile Göçe Karşı Bir Umut Projesi ile de pazar ağını oluşturarak İlçemiz 2021 yılı tahmini 550 ton’luk bir rekolte gücüne ulaşmıştır. Bir zamanlar Akören de hayal olan mantar üretimi şimdi büyük bir kitleye ulaşarak ilçede göçün önüne geçerek göç almaya başlamıştır. İlçede Kadın girişimciler tarafından yapılan Mantar Üretiminin yanında saati 7-8 TL den Akörenli kadınlar mantar seralarında çalışarak mantar toplamaktadırlar. Mantar toplama işi de bir sektör haline gelmiş, kadınların aile bütçesindeki katkıları artmıştır. Akören, Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinde yer alan 7 ilçenin (Ahırlı, Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent ve Yalıhüyük) mantar üretim depolama paketleme ve pazarlama merkezi haline gelmiştir. Artık mantar üretiminde 18 aylık kısa bir sürede kurulan 41 adet mantar serası ile bölgemizde söz sahibi olarak adından sürekli söz ettirmektedir.”

AHMET ARBAZ

6-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum