Ahmet Yiğit:  Yine Soruyoruz; 128 Milyar Dolar Nerede?

Ahmet Yiğit: Yine Soruyoruz; 128 Milyar Dolar Nerede?

Siyasi Partilerin Meram’daki ilçe başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Meram İlçe Başkanı Ahmet Yiğit

Yine Soruyoruz; 128 Milyar Dolar Nerede?

 

Merhaba Gazetesi’nin değerli okuyucuları, sözlerime başlarken geçmiş Ramazan Bayramınızı kutlar; bayramlarımızı, mutluluklarımızı hakkıyla yaşayacağımız günlere biran önce kavuşmamızı temenni ederim.

Herkesin bildiği üzere bir yılı aşkın süredir  tüm dünyayı sarmış olan COVİD19 hastalığı ülkemizde de etkisini en ağır şekilde göstermektedir. Bu illet hastalık sadece sağlık sorunları ve vefatlarla kalmamış, ülkemizdeki birçok vatandaşımızın yaşamlarına kısıtlamalar getirmiş, yoksulluğu ve eşitsizliği derinleştirmiş ve toplumsal güvene zarar vermiştir. İçerisinde bulunduğumuz bu süreç bizlere toplumsal eşitsizlikleri giderecek, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirecek, sürdürülebilir tarım ve planlı kalkınma modelleri ve teknolojik altyapıya teşvik edecek politikaların önemini göstermiştir.

Oysa ülkemiz hem ekonomik yardımlar konusunda hem de aşı tedariki konusunda maalesef sınıfta kalmıştır. Hatta bunun da üstüne gerçekleştiremedikleri  aşı tedariki için muhalefet partileri suçlanmış; yapılan ekonomik yardımlar herkese eşit ve hakkaniyetli bir şekilde gerçekleşmişçesine de övgüyle bahsedilmiştir. Ama sokaktaki sesler tam bunun aksini göstermektedir; evine, çoluğuna çocuğuna bir lokma ekmek götürmek için çaresizce feryat eden vatandaşlarımızın sesleri, hatta içinde bulunduğu ekonomik buhrandan çıkış bulamayan yurttaşlarımızın intihar haberleri gelmektedir.

Toplumun büyük kısmı salgından bu derece etkilenmişken lebalep dolan kongre salonlarındaki vurdumduymazlığın faturasını en son kontrolsüz bir şeklide evlerine kapatılarak makûs kaderine terk edilen vatandaşlarımız ödemeye devem etmektedir. Her şey bu kadar ortadayken tüm eleştirilere kibirle cevap verilip hesap soran muhalefet sürekli suçlanmaktadır.  Orta da bir suçlu varsa o da ekonomik önlemler almadan vatandaşını kapanmaya mecbur kılan ve kapanma sürecinde ciddi oranlarda aşılama sağlayamadan  geçici bir rahatlama yaşatarak zaman kazanmaya çalışan iktidardır. Çalışanlarının ücretlerini, sigortasını, işletme giderlerini ödeyemeyen, borçlanmış veya kepenk indirmek zorunda kalmış binlerce esnaf ve onların çalışanları kimsesiz kalmışlardır. Elbette bu süreçte çaresiz kalan sadece esnaf ve onların çalışanları değil, kayıt dışı çalışan binlerce insan, sosyal mesafe kuralları gereği çalışmaları kısıtlanmış binlerce pazarcı, büfeci, kantinci vs birçok vatandaşımız çaresiz halde beklemektedir.

Tarım politikaları yüzünden en temel tarım ürünlerini dahi ithal eden duruma geldiğimiz son yıllarda; ürünlerine karlı bir pazar bulamayan çiftçimiz de bu süreçte etkilen kesimlerin başında gelmekte. Gerçekleştirilen tarım faaliyetleri için gerekli; ithalata bağlı gübre, zirai ilaç, tohum, mazot gibi temel girdilerin fiyatlarının döviz kurlarındaki artış sebebiyle %90’na varan artışla karşılaşması hem borç içinde kalan çiftçilerimin üretimini zorlaştırmış hem de vatandaşın alım gücünü ciddi oranda azaltmıştır.

Kısaca söylemesek gerekirse; son bir sene içerisinde yaşadıklarımız bize gösteriyor ki ivedilikle kendi kendine yeten bir ekonomiye, milli bilim ve teknolojiye, zor günlerinde vatandaşlarının yanında olacak bir sosyal devlete ihtiyacımız vardır.

Muhalefet olarak bu eleştirilerde bulunurken vatandaşlarımıza da Cumhuriyet Halk Partisi olarak;

. Vatandaşa lütuf değil hakkının verileceği bir sosyal devlet düzenini,

.  Kriz dönemlerinde vatandaşa şeffaf ve doğru şekilde bilgilendirileceğini,

. Sağlık alanlarında ihtiyacımız olan ürünleri kendimizin üreteceğini ve adaletli bir dağılımın olacağını,

. Tarımda kendine yeten bir ülke olmakla beraber tarım ithalatçısı olmak yerine ihracatçısı olmayı vaat ediyoruz.

Bana ayrılan bu köşede sözlerimi tamamlarken tüm yurttaşlarımız adına tekrar soruyorum; 1 milyon 300 esnafın 13 milyar TL’lik kredi borcunun, çiftçilerimizin banka takibine düşen 5 milyar TL’lik kredi borcunun tümünü kapatabilecek, küçük işletmelerimizin 16 milyar TL’lik kredi borcunu ödeyebilecek, 50 milyon vatandaşımıza iki doz ücretsiz aşı yapabilecek, 4 milyon 800 bin öğrencimize tablet verilebilecek, sahipsiz bırakılan vatandaşlarımıza rahat edebilecekleri aylık gelir sağlayabilecek bütçeye karşılık gelen 128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

 Sevgi ve saygılarımla…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum