Ahmet Elden: Tarımın DEVA’sı

Ahmet Elden: Tarımın DEVA’sı

Siyasi Partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Sekreteri Ahmet Elden

Tarımın DEVA’sı

Geçtiğimiz Çarşamba, ‘’Toprağın Suyu Kuraklığın Devası’’ teması ile, tarımdaki kuraklığa dikkat çekmeye çalıştığımız ve yaşanılan kuraklığa çözüm olmasını düşündüğümüz eylem planımızın anlatıldığı bir organizasyon tertip ettik.

 

Genel Başkanımız Ali Babacan, Genel Merkez yöneticilerimiz, Konya İl-İlçe teşkilatlarımız, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşlarının kıymetli başkanları ve çok değerli çiftçi dostlarımız ile siyasi partilerimizin temsilcilerinin katıldığı güzel bir program gerçekleştirdik.

 

Tüm Dünya’da 2019 yılının son günlerinde başlayan ve ne zaman biteceği net olarak bilinmeyen Covid-19 salgını tüm ülkelerde şu üç soruyu akla getirmiştir.

1. İnsan sağlığı

2. Gıdaya erişim

3. Ekonomi ne olacak?

 

Salgın başladığında bazı ülkeler buğday, mısır, pirinç, ayçiçeği gibi stratejik ürünlerin ihracatını durdurmuştur. Bu da göstermektedir ki; tarım her zaman olduğu gibi bundan sonra da ülkeler için stratejik sektör olmaya devam edecek ve önemini daha da artıracaktır. Tüm dünya şimdiden gıda konusunda kendi kendine yetebilme planlamalarını tekrar gözden geçirmeye başlamıştır.

Ülkemizde son yirmi yılda gıda üretiminin ithalata bağımlı yapısı yerleşik bir hal almış ve tarımsal üretimden gıdaya uzanan üretim süreci döviz kuruna bağlı üretim girdileriyle daha maliyetli hale gelmiştir. Bununla birlikte, ülkemizde ve uluslararası arenada sağlıktan sonra en önemli sektörün tarım ve gıda olacağı yadsınamaz bir gerçektir. Bu açıdan bakıldığında, Deva Partisi tarımın son derece önemli ve stratejik bir sektör olduğunun bilincindedir.

Deva Partisi olarak, parti programımızda da yer alan, iklim değişikliğinin tarım sektörüne olası etkilerine yönelik araştırmalar yapacak; araştırma sonuçlarına bağlı olarak ortaya çıkan fırsat ve tehditlere yönelik olarak stratejiler geliştireceğiz. Başta kuraklığa dayanıklı tohum geliştirilmesi olmak üzere bu alandaki yenilikçi araştırmaları destekleyeceğiz.

Yaşanılan kuraklık genelde yağışlı sezonun sonunda beklendiğinden, tarımda ürün seçiminin, su ihtiyacını yağışlı dönemde karşılayarak hızlı büyüyen bitkilere doğru kaydırılması gerekmektedir. Normalde serin geçen yağışlı dönem iklim değişikliğinin etkisiyle daha ılımanlaşacağı için bu yeni tarım politikası sürdürülebilir olacaktır.

Kuraklığın tarıma olan doğrudan etkisinden dolayı, kırsal yaşam ekonomik açıdan kuraklıktan daha fazla etkilenecektir. Kuraklığın yaratacağı ek stres, gelir ve iş azalmasına bağlı göçlere yol açabilir. Göçlere sebep olan problem tarımsal çıktının azalmasının yanında, temiz su bulma güçlüğünün de dayanılmaz seviyeye çıkmasıdır. Asıl tehlikede olanlar ise göç edebilecek kaynaklara bile sahip olmayan gruptur.  

Tarımsal çıktının kuraklık nedeniyle azalması şehir nüfusuna ekonomik açıdan etki edecektir. Ancak şehir nüfusu bunu dengeleyebilecek imkanlara sahip olduğundan, esas zarar görmesi beklenenler tarımsal çıktısı olmayan ve şehir dışında yaşayan hayvancılıkla uğraşan kesim olacaktır. Özellikle hayvancılıkla geçinen vatandaşlarımız hem yem, hem de su azlığından dolayı besi hayvanlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaklardır.

Dolayısıyla tüm bu sıkıntıların önüne geçebilmek adına, Deva Partisi olarak suyun sektörler arasında tahsisinde ekonomik verimliliği dikkate alacağız. Tarımda suyu az tüketen, bölgenin durumuna göre kuraklığa dayanıklı bitki türlerine yönlenmesini teşvik edecek, tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi için yeni teknolojilerin kullanılmasını destekleyeceğiz. Bu amaçla yoğunlaştırılmış çiftçi eğitim programları uygulayarak, toprak-su dostu ürün sertifikaları vereceğiz.

Bunun yanı sıra iklim değişikliğinin etkisiyle kronikleşen ve Türkiye’nin yeni normali haline gelmeye başlayan kuraklıkla ilgili alınacak önlemlerin toplumun tüm kesimlerinin, yani kamu kuruluşlarının yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, özel sektörün, üniversitelerimiz ve başta çiftçiler, üreticiler ve köylüler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin katıldığı  çok aktörlü bir müzakere zemininde belirlenmesi ve uygulamaya geçirilmesi için gerekli çalışmaların Deva partisi yetkili organları tarafından yapıldığını belirtmek isterim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.