Afet mağduru çiftçiler destek istiyor

Afet mağduru çiftçiler destek istiyor

Konya çiftçisi, önce kuraklık sonra da dolu yağışıyla sarsıldı. Sorun en çok Cihanbeyli ve Altınekin bölgelerinde yaşandı.

Kuraklıkla boğuşan Konya Ovası, bir darbeyi de doludan yemişti. Geçtiğimiz hafta Konya'da bazı bölgeleri dolu vurmuştu. Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde Zaferiye-Beyliova-Kelhasan-Kadınhanı Sarıkaya-Örnek köy hattında dolu yağışı ekili ürünlere ciddi zarar vermişti. Altınekin'de de alanların azımsanmayacak bir kısmı doludan zarar görmüştü. Kuraklık endişesi ve belirsizlik yaşayan çiftçinin beli bir de doluyla bükülmüştü. Kimyon, mısır, buğday ve arpa tarlaları dolu yağışıyla birlikte yok olmuştu. Gerek Cihanbeyli gerekse de Altınekin'de ciddi bir verim kaybı bekleniyor.

REKOLTE YARI YARIYA DÜŞECEĞE BENZİYOR

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, bölgede TARSİM'in inceleme yaptığını dile getirdi. Dekara 100 lira destek konusunda bir haberin çıkmadığını söyleyen Başkan Akbulut, ayrıntılı bilgilerinin olmadığını, çiftçinin hasat dönemine morali bozuk bir şekilde girmek istemediğini ifade etti. Sigortası olan olmayan, sulu ve kurak alanda ekim yapan çiftçileri ayırt etmeksizin bütün çiftçilere dekar başına 100 lira destek verilmesi gerektiğini aktaran Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Doludan sonra İl Tarım Müdürümüz ile görüştük. İl müdür yardımcımız ile bölgede çeşitli incelemelerde bulunduk. Kelhasan, Korkmazlar, Turanlar, Zaferiye ve Beyliova bölgelerinde kayıp yüzde 40 ile yüzde 100 arasında. Sigortadan ne çıkacağını bilmiyoruz. Ancak bir afet yaşanıyor ve bu afetten dolayı bütün çiftçilerimiz destek bekliyor. Kuraklık ile boğuşuyorduk bir de tarlalarımızı dolu vurdu. Çiftçilerimizin borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesi şart. Bugün kayıp sadece kıraç alanlarda değil. Sulu yerlerde de kayıplar söz konusu. Cihanbeyli'nin en önemli geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve nakliye sektörü. Hepsi de birbirini destekleyen sektörler. İlçemizin yıllık ortalama 300 bin ton rekoltesi var. Kuraklık ve dolu ile birlikte rekoltenin 150 binlere düşeceği öngörülüyor. Çiftçilerimiz acil destek bekliyor. Çiftçilerimiz üretimden soğuyor.”

4-1-1067x800.jpg

ALTINEKİN'DE EN AZ YARI YARIYA KAYIP OLACAK

Geçtiğimiz hafta etkili olan dolu yağışından 6-7 köyün ciddi şekilde olumsuz etkilendiğini belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da şunları söyledi: “Bazı alanlarda yüzde 80-90'a varan hasar var. TARSİM'li olan çiftçilerimizin hasar raporu tutuldu. Çoğu çiftçinin de sigortası yok. Hükümetten beklentileri var. Tarımın sürdürülebilir olması adına destek bekliyorlar. Ovada zaten bir kuraklık vardı, bir de dolu vurdu. Kuraklıkla boğuşan çiftçi, daha da zora girdi. Dolu en çok sulu tarım yapılan yerlerde hasara yol açtı. Sulanamayan alanlarda kuraklıktan dolayı kayıp yüzde 40 ile yüzde 80 arasındaydı. Altınekin'de bu yıl ciddi bir verim kaybı olacak. Hububatta en az yarı yarıya kayıp bekliyoruz. Ayrıca çiftçimiz kuraklıktan ötürü ekstra bir sulama yaptı. Ekstra sulama demek, ekstra enerji girdisi demek. Çiftçimizin borçlarının faizsiz ötelenmesi gerekiyor. Son olarak kuraklık ile mücadele etmek istiyorsak, Kulu-Cihanbeyli ve Altınekin bölgesine kesinlikle su getirmemiz gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum