AFAD'dan "olası afetler için hazırlıklı olun" uyarısı

AFAD'dan "olası afetler için hazırlıklı olun" uyarısı

Tosun, “Deprem ve afet konusunda daha fazla farkındalığa ihtiyacımız var” dedi.

Konya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Yıldız Tosun ve şube müdürleri, 2021 Afet Eğitim Yılı “Afet Risklerine Karşı Hep Birlikte” programı kapsamında gazetecilerle bir araya geldi. Tosun, düzenlenen programla amaçlarının afet farkındalığı oluşturmak olduğunu ifade etti. Afet riski azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılının, Türkiye Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildiğini aktaran Yıldız, bu anlamda halkın doğru bilinçlendirilmesi konusunda gazetecilere ayrı bir görev ve sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

KONYA'DAKİ SAYI AZIMSANMAYACAK ORANDA

2013'te başlatılan Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamındaki eğitimlerin aralıksız devam ettiğini dile getiren AFAD Müdürü Yıldız Tosun, “ Toplumun tüm kesimlerine ulaşabilmek için Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul, Afete Hazır İş Yeri ve Afete Hazır Gençler isimlerinde alt kategorilere ayrılan proje kapsamında, 2020 sonu itibarıyla 14 milyon kişi, Afet Bilinci Eğitimi aldı. Konya'da da bu sayı azımsanmayacak orandaydı. Afetlerle ilgili her türlü bilgi ve görsele, hazirol.gov.tr internet sitesinden ulaşılabiliyor. Vatandaşlar, internet sitesindeki 71 dakikalık Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci Eğitimi videosunu izleyerek eğitim alabiliyor. Videoda; deprem, sel-taşkın, heyelan başta olmak üzere afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler infografiklerle desteklenerek ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Eğitimlerle vatandaşlarımızın yaşanılan bir afetin ardından, ilk 6 saate hazırlıklı hale getirilmesinin yanı sıra toplumda afet farkındalığının oluşturulması amaçlanıyor” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

ÖZELLİKLE EV HANIMLARINA ULAŞMAK İSTİYORUZ”

“Deprem ve afetlerde ilk 6 saatin çok önemli. Amacımız vatandaşımızı bu 6 saatlik zaman dilimindeki davranışı biçimi konusunda bilgilendirmek” diyen Tosun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Deprem ve afet plan dinlemiyor. Zamanla yarışmak zorundayız. Amacımız çok. Bir amacımız da Konya'daki tüm vatandaşlarımızı deprem ve afet riskine karşı bilinçlendirmek. Muhtarlara bu konudaki eğitimleri bizzat ben verdim. Farklı meslek grubundaki vatandaşlarımıza eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Özellikle ev kadınlarına ulaşmak istiyoruz. Bir yangın esnasında, deprem esnasında ne yapılması gerektiği konusunda ev hanımlarımızı daha fazla bilinçlendirmek istiyoruz.”

KONYA'DA DEPREM OLMAZ DÜŞÜNCESİ” YANLIŞ

Son olarak Türkiye'de her ilin deprem riski taşıdığını belirten Tosun, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Deprem öldürmez, bina öldürür. Binalarımızın kontrol ve bakımını düzenli olarak yaptırmalıyız. İmkân varsa evdeki eşyaları sabitlemeliyiz. Deprem çantamızı her zaman hazır bulundurmalıyız. Deprem esnasında bizlere veya çocuklarımıza zarar verecek eşyaları, elden çıkarmalıyız. Deprem esnasında oturma pozisyonunu bilmeli, kendimizi risklere karşı korumalıyız. Deprem esnasında merdivenlerden ve asansörlerden uzak durmalıyız. Deprem bittikten sonra bizim için belirlenen toplanma alanlarına gitmeliyiz. Bu süreçte sakin kalabilmeyi başarmalıyız. Konya'da deprem olmaz düşüncesi çok yanlış. Şehrimizde de aktif fay hatları var. Zaman zaman da şehrimizde depremler oluyor. Risklere karşı uyanık olmalıyız. Kendimizin ve çocuklarımızın can güvenliği güvence altına almalıyız.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.