Açıklanan fiyat beklentiyi karşılamadı

Açıklanan fiyat beklentiyi karşılamadı

Buğday hasadının başlamasına karşın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından gecikmeli açıklama yapıldı

Buğday hasadının başlamasına karşın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alım fiyatı açıklanmamıştı. Gecikmeli yapılan açıklamada sert ekmeklik buğdayın fiyatının 6 bin 50, 1000 lira da prim olmak üzere 7 bin 50 lira olarak açıkladı. Konya çiftçisi açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını belirtti

Başlayan buğday hasadına karşın devlet tarafından taban fiyatının açıklanmaması çiftçilerce tedirginlik meydana getirmişti. Artan girdi maliyetlerinin gölgesinde ekime devam eden çiftçiler, açıklanacak fiyatı beklediklerini kaydetmişti. Bunun yanında stratejik öneme sahip buğdayın ekim alanlarının geçen yıla oranla düştüğü de belirtilmişti. Belirsizlik ortamında ürünlerini fiyat kıran tüccarlara satmak istemeyen çiftçiler, buğdaylarını depolamaya başlamıştı. Çiftçiler tedirginlikle beklerken TMO’dan açıklama yapıldı. Yapılan açıklama şu şekilde: “Toprak Mahsulleri Ofisimiz sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve bin lira prim olmak üzere 7 bin 50 lira ödeme yapacak. TMO, sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve 1000 lira prim bedeli olmak üzere toplam 7 bin 50 lira ödeme yapacaktır. TMO'nun arpa alım fiyatı ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6000 lira olarak belirlenmiştir. Prim ödemesinden, ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir. Bu duruma karşın Konya çiftçisi açıklanan fiyata “hayal kırıklığı” dedi.

AÇIKLANAN FİYAT HAYAL KIRIKLIĞI DOĞURDU

Açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını vurgulayan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Öner, “Belli yörelerde hasat başladı. Özel sektörde fiyat belli. Devletin açıkladığı fiyat daha iyi olmalıydı. Özel sektörün fiyatı dengesiz. Üretim maliyetleri belli. TMO’nun bu maliyetleri göz önünde bulundurarak bir fiyat açıklaması gerekirdi. Öyle ki üretim yapan çiftçiye bakanlık tarafından destek verilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Gerekli desteğin verilmemesi çiftçi için olumsuz bir durum. Bugün gelinen noktada ne yazık ki üretim, tüketime nazaran ciddi manada az. Son dönemlerde maliyetler de arttı. Elektrik ve mazota gelen zamlar artarak devam ederken, çiftçi üretimden her geçen gün uzaklaşırken çiftçinin yanında olmamak büyük bir problem doğuruyor. Bu fiyat tamamen hayal kırıklığı. Üretimin zaten bir maliyeti var. Özel sektörde bu fiyatlar zaten var. Açıklanan fiyat beklentiyi karşılamadı” şeklinde konuştu.

DEVLET ÜRETİCİYİ KORUMALI

Çiftçinin tedirgin olduğunu aktaran Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Masraflarımız afaki biçimde arttı. Maliyetlerimiz yükseliyor. Konya’da maliyetler diğer illerden daha yüksek. Biz gerekli yerlere maliyetleri bildirdik. Çiftçi küstürülmemeli. Fiyat sıkıntısı çiftçiyi küstürebilir. Devletin üreticiyi koruması gerek. Fiyat dengesinin devlet eliyle sağlanması gerek. Fiyatlar geç açıklandığı için kar eden çiftçi değil de tüccarlar olabiliyor. Kimsenin kazancında gözümüz yok ama çiftçimizin de kazanmasını önemsiyoruz. Çiftçimizin kazanması için de devlet tarafından bir müdahale şart. TMO’nun açıklayacağı fiyat çiftçiyi memnun etmeli” ifadelerini kullandı.

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum