Abdullatif Şener: "AK Parti erken seçimi göze alamaz"

Abdullatif Şener: "AK Parti erken seçimi göze alamaz"

Konya Milletvekili Abdullatif Şener, “Ben sayın Erdoğan’ın böyle bir ortamda seçime gideceğini düşünmüyorum. Ekonomik ve sosyal sorunların zirve yaptığı bir ortamda seçime giderse iktidar kesinlikle kaybedecektir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdullatif Şener, Kanal 42’de Ali Ayata’nın sunduğu Yaz Akşamları programına konuk oldu. Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, BBN Gazetesi Muhabiri Ayşegül Ertul ve Konya Yenigün Gazetesi Muhabiri Esat Çağla’nın sorularını da yanıtlayan CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, ülkedeki son ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ RANT ÜZERİNE KURULU

Türkiye’de ekonominin rant üzerine kurulu olduğunu dile getiren Abdullatif Şener, “Ekonomi politikalarının özü başta yanlış. Üretim yapmadan küresel anlamda mücadele etmemiz çok zor. Türkiye’de ekonomi inşaat üzerine rantiye üzerine kurulu. Burada kazanan sadece iktidara yakın yandaş müteahhitler ve işadamlarıdır. Yolcu garantisi, hasta garantisi mantığıyla yapılan köprüler, otobanlar ve şehir hastaneleri ülke ekonomisine sürekli zarar olarak işlemektedir. Yüksek düzey teknoloji üretimi yapmadan dünya ekonomileri ile mücadele etmemiz çok zor. Pandemi sürecinden önce zaten ekonomimiz çökmüş durumdaydı. Pandemi ile süreciyle birlikte eskisinden daha da kötü oldu. Ranta dayalı bir ekonomi mantığıyla ekonomi düzlüğe çıkarılamaz. Erdoğan ailesi ekonominin üzerine çökmüştür. Bu Erdoğan ekonomisi değil ki. Bu ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Aile ekonomisi değil. Sürekli yasaklar var, şeffaflık yok. Araştırdığınız zaman ticari sır, devlet sırrı diyorlar. Milli gelir sürekli düşüyor. Biz CHP olarak hükümete önerilerde bulunduk. Fakat sayın Cumhurbaşkanı ‘ben bilirim sadece’ mantığıyla hiçbir öneriyi dikkate almadı. Bu ülke hepimiz. Ekonomik kriz hepimize zarar verecek. Pandemi sürecinde ekonomi politikaları başarısızdı. Ama sağlık yönünden aynısını söylemeyeceğim. Devlet ricalı elinden geleni yaptı. El birliğiyle ekonomimizi yeniden düzlüğe çıkartmamız lazım” dedi.

4-1-13.jpg

BU ŞARTLARDA TARIM YAPMAK İMKANSIZ

Hükümetin pandemi sürecinde neredeyse bütün sektörlere destek paketi açıkladığını fakat tarım kesimiyle ilgili hiçbir karar alınmadığını kaydeden Şener, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Toplumumuz pandemi sürecinde tarımın önemini daha iyi anladı. Herkes tarım sektörünün önemine dikkat çekti. Ama ne hikmetse tarıma yönelik hiçbir destek paketi açıklanmadı. Zaman zaman ziraat odası başkanları ile görüşüyoruz. Çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz. Özellikle elektrik borçları çiftçinin belini bükmüş durumda. Elektriğe yapılan yüzde 100’lük zam çiftçimizi çok zor duruma sokmuş. Zaten ürünleri çok bir para etmiyor. Çiftçi bu şartlarda hak ettiğini kazanamıyor. Kazandığı para gübre, elektrik ve mazot gibi girdilere gidiyor. Bu şartlarda tarım yapmak çok zorlaştı. Gençler artık köylerde kalmak istemiyor. Yeni nesil gençler tarım sektöründe kendi tarlasını ekmek yerine şehirde asgari ücretli bir işe girmeyi tercih ediyor. Köylerde şu an Afganistan’dan gelen gençler olmazsa tarım yapmak imkansız hale geldi. Köylerimizi cazip hale getirmeliyiz. Gençlerimize tarımı sevdirmeliyiz. Bunun için çiftçinin yanında olmak zorundayız.”

KONYA OVASI’NA ACİLEN SU GETİRİLMELİ

2005 yılında yatırım planına alınan Konya Ovası Projesi’nin 2015 yıldır hala bitirilemediğine dikkat çeken Şener, şunları kaydetti: “Benim bakanlık yaptığım dönemde bu proje yatırım planına alındı. Dile kolay 15 yıl oldu. Ama Konya Ovası’na Mavi Tünel’den su bırakılamadı. İki defa su bırakıldı ama ikisinde de kanallar çöktü. Böyle bir proje mi olur? Bunun hesabını kim soracak? Konya çiftçisi yer üstü sularından hala faydalanamadı. Sürekli yer altı sularını kullanıyorlar. 200 metreden su çıkartıyorlar. Buda daha fazla enerji maliyeti demek. Göksu’nun suyu bir an önce Konya Ovası’na verilmeli. Hatta Kızılırmak’tan da Cihanbeyli ve Kulu gibi ilçelerimize su getirilmeli. Konya Ovası Türkiye’nin tarım üssü. Birçok ürün en fazla Konya’da üretiliyor. Burada üretim azalırsa bunun zararını hepimiz çekeriz. Dışarıdan tarım ürünü ithal ederek, sorunu çözemeyiz. Kendi üreticimize sahip çıkmaktan başka çaremiz yok.”

ERDOĞAN BÖYLE BİR ORTAMDA SEÇİME GİTMEZ

Gündemde yeni bir erken seçim olup olmadığı sorusuna ise Şener, şu şekilde cevap verdi: “Ben sayın Erdoğan’ın böyle bir ortamda seçime gideceğini düşünmüyorum. Böyle ekonomik ve sosyal sorunların zirve yaptığı bir ortamda seçime giderse iktidar kesinlikle kaybedecektir. Çünkü ekonomik sorunlar ortada, toplum sorunları hepimiz biliyoruz. Pandemi sürecinde ekonomik sorunlar daha da artmıştır. Milli gelir 10 yıl öncesinden daha düşüktür. 12 yıldır patinaj yapan bir Türkiye var. Hükümet ekonomiyi yönetemez durumdadır. Böyle bir ortamda iktidarı kaybetme kaygısı yaşıyorlar. Kendisini kurtarmak için yargıyı 16 Nisan referandumu ile kendisine bağladı. Kendisini eleştirenleri susturmak için yargıyı kırbaç olarak kullanmaktadır. İktidar kesinlikle böyle bir ortamda erken seçim kararı almaz. Fakat; oylar düştükçe muhalefet saldırıyorlar. CHP’ye saldırıyorlar. Yeni kurulan partiler de iktidarı ciddi anlamda korkutmaktadır.”

MUSTAFA ÜNÜVAR

4-2-8.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.