Abdülkadir Tamak: Asgari ücret 25 bin lira olsa bile eriyecekti

Abdülkadir Tamak: Asgari ücret 25 bin lira olsa bile eriyecekti

Asgari ücretle çalışan işçiler, ara zam talep ediyor. Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, “Asgari ücretin 25 bin lira olması gerekiyordu. Ama yine bir anlam ifade etmezdi. Enflasyon yine o rakamı eritecekti” dedi

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı birçok ürüne zam olarak yansıyor. 17 bin lira olarak açıklanan asgari ücret, şubat ayı bitmeden eridi. Onlarca ürüne gelen zamlar Konyalıların alım gücünü düşürdü.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, asgari ücretli çalışanların enflasyon karşısında zorlandığını söyleyerek, hayat pahalılığının önüne geçilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

BİZ KARARI KABUL ETMEDİK

Açıklanan asgari ücretin yeterli olmadığını dile getiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, alım gücü yükselmeden asgari ücret zammının çare olmadığını öne sürdü. Tamak, “Türk-İş olarak kriterimiz açlık sınırının baz alınmasıydı. En son 17 bin lira olarak belirlenirken biz karara katılmadığımız şeklinde muhalefetimizi ortaya koyduk. Temmuz ayında yeniden değerlendirme kaidesiyle değerlendirebilirdik. Ama böyle bir hüküm koymadılar. Bizde bu kararı kabul etmedik. Bir insanın yaşam maliyetlerine baktığımız zaman, ev kirası, doğalgaz, elektrik ve su faturalarını hesap etmeden sadece gıda maliyetlerine baktığımız zaman bir kişinin yaşam maliyeti 16 bin lirayı buluyor. Bunun içerisinde eğitimi, sosyal faaliyetleri, giyim ve kuşamı almadan böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Maalesef bunlar dikkate alınmadan hesap yapılıyor” görüşünü savundu.

5-1-1.jpg

ZOR BİR DÖNEME GİRDİK

Asgari ücret maaşlarının alım gücüyle orantılı yükselmesi gerektiğini vurgulayan Abdülkadir Tamak, “35 yıldır çalışma hayatının içerisindeyim. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarının bu kadar tartışıldığı bir döneme hiç denk gelmedim. İktidar bile TÜİK’in açıkladığı rakamlar doğru ise asgari ücreti bir yılda 3 kez belirleme sebebi nedir? Aralık, temmuz ve yine aralık ayında belirmesinin nedeni nedir? Yani TÜİK’in rakamlarını kabul etmiyorlar. Bu insanlara belirlediğiniz rakamlar yetmiyor anlamına geliyor. Enflasyon yüzde 64 ise belirlenen asgari ücret yetmesi lazım. Artık çok zor bir döneme geldik. ‘Asgari ücret artınca, enflasyon yükseliyor’ diye algı yaratmaya başladılar. Biz ücret zammı aldıktan sonra enflasyon yükselmiyor. Faizi indiriyoruz yine enflasyon yine yükseliyor. Burada bir yanlış var. Ama kimse çözemiyor. 25 bin lira olması gerekiyordu ama yine bir anlam ifade etmiyordu. Enflasyon yine o rakamı eritecekti” diye konuştu.

EKONOMİ POLİTİKALARI İSTİKRARSIZ

Asgari ücretin eridiğini söyleyen Tamak, “Uygulanan politikaları defalarca eleştirdim. Asgari ücrete zam gelmeden hemen ürünlerine zam yapma derdine düşüyorlar. Maliyetlerinde bir etki yaratmamasına rağmen psikolojik korku bulunuyor. Bu durum olmamalı. Ekonomik politikalar istikrarsız olunca vatandaşın ve esnafın zihninde başka bir şey oluşuyor. Bu tür dönemlerde iktidar kontrolü kaybediyor. Piyasaya ve ekonomik programlara güven kalmayınca böyle sorunlar olur” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR KONTROLÜ KAYBETMİŞ DURUMDA

Yerel seçimlerden sonra ekonomik tablonun ağırlaşacağını öne süren Abdülkadir Tamak, şunları söyledi: “İktidar kontrolü kaybetmiş durumda. Toparlamaya çalışıyor ama yapamıyor. Şimdi seçimler yaklaştığı için kimseye dokunmak istemiyor. Seçimlerden sonra faizleri biraz daha yükseltecek. Daha sonra piyasa para olmadan kendine gelecek. Yoklukta buluşacağız, refahta buluşamayacağız. Ekonomi programı 10 yılda geleceği yere 3 ayda geldi. Dolayısıyla 6 ayda telafi etmek kolay değil. Gelinen noktada hepimizin suçu. Ama sorumlusu ise devleti yönetenlerdir. Yanlış politikalar bizleri buraya sürükledi. Yapacak bir şey yok. Umarım artık daha fazla ekonomik sorun yaşamadan insanlar rahata kavuşur.”

M.ALİ NURULLAHOĞULLARI

Kaynak:M. Ali Nurullahoğulları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum