ABD'den Kovid-19'a karşı dev destek! 900 milyar dolarlık pakete onay

ABD'den Kovid-19'a karşı dev destek! 900 milyar dolarlık pakete onay

ABD senatosu salgına karşı 900 milyar dolarlık destek paketini ve 1,4 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı. Tasarıda Türkiye'yi de ilgilendiren iki madde yer alıyor.

Yeni Tip Koronavirüs salgının Mart ayından beri merkez üssü haline gelen ABD, günlük vaka ve ölüm sayılarının önüne geçilemiyor. 18 milyonu aşkın vaka sayısına ulaşan ABD, 326 bin can kaybı ile dünyada lider konumunda bulunuyor. Pfizer'in geliştirdiği aşı çalışmaları ülkede başlarken, ABD Senatosundan salgının ekonomik etkilerine karşı destek paketi onaylandı. 

YASA TRUMP'IN ÖNÜNDE

ABD'de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Partilerin arasında Kovid-19 destek paketi ile ilgili görüşmeler uzun zamandır sürüyordu. Yapılan müzakerelerin ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketine Temsilciler Meclisinde kabul edilmesinin ardından ABD Senatosuna gönderilen yasa tasarısı, 6'ya karşı 92 oyla kabul edildi.

Söz konusu tasarı, imzalanması için ABD Başkanı Donald Trump'a gönderildi.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK İKİNCİ YARDIMI 

ABD Senatosunda onaylanan yasa tasarısı Kovid-19'a karşı 900 milyar dolarlık ekonomik destek paketi ABD tarihinin ikinci en büyük ekonomik yardım paketi olarak nitelendiriliyor. 5 bin 593 sayfalık tasarı aynı zamanda 2021 mali yılı için öngörülen 1,4 trilyon dolarlık bütçeyi de içeriyor. Kovid-19 salgının etkilerine yönelik paket kapsamında, gelir kaybı yaşan Amerikalılar ve küçük işletmelerin yanı sıra pek çok alanda destek sağlanması öngörülüyor.

İŞLETMELERE, İŞSİZLERE, KİRASINI ÖDEYEMEYENLERE DESTEK

Bu kapsamda, belirli kriterleri karşılayan vatandaşlara ve çocuklara bir defaya mahsus 600'er  dolar nakit yardım yapılması planlanırken, Mart ayına kadar ilave 300 dolar işsizlik yardımı sağlanması hedefleniyor. Tasarıda, küçük işletmelere yönelik Maaş Koruma Programı'na da 248 milyar dolarlık kaynak aktarılması hedeflenirken, kira yardımı için 25 milyar dolar, aşı dağıtımı için 8 milyar dolar, hava yolu şirketleri için 15 milyar dolar, gıda yardımı için 13 milyar dolar, okullar ve üniversiteler için 82 milyar dolar, çocuk bakımı için 10 milyar dolar, taşıma sistemleri için 14 milyar dolar ve çiftçiler için 13 milyar dolar kaynak ayrılması planlanıyor.

SAVUNMA HARCAMASINA 740 MİLYAR DOLAR

Federal hükümete, 2021 mali yılının sona ereceği 30 Eylül'e kadar 1,4 trilyon dolarlık harcama yetkisi verecek bütçede ise savunma harcamalarına 740,5 milyar dolar, iç işleriyle ilgili programlara 664,5 milyar dolar ayrılması öngörülüyor.

YASA İLE TÜRKİYE'YE F-35 SATIŞI YASAKLANIYOR

Bütçe taslağında, Türkiye ile ilgili de 2 madde yer alıyor. Söz konusu maddelerde, bütçede tahsis edilen fonlardan hiçbirinin Türkiye'ye F-35 hava araçları veya F-35 silah sistemi teslimatında kullanılamayacağı ve bütçede sağlanan fonların hiçbirinin Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığına savunma malzemeleri veya savunma hizmetlerinin satışını kolaylaştırmada kullanılamayacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.