502 yıllık Pazar Camii  yeniden ibadete açıldı

502 yıllık Pazar Camii yeniden ibadete açıldı

Kanuni Sultan Süleyman döneminden günümüze miras kalan 502 yıllık mabet, Doğanhisar Pazar Camii (Çarşı Camii) restorasyonu tamamlanarak Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı.

Kanuni Sultan Süleyman döneminden günümüze miras kalan 502 yıllık mabet, Doğanhisar Pazar Camii (Çarşı Camii), Vakıflar Genel Müdürlüğü Konya Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanarak Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı

Kuruluşu M.Ö. 500’lere dayanan Doğanhisar ilçesi 1071 Malazgirt Savaşına müteakip Anadolu’nun Türkleşmesine yönelik Akınlar ile 1110 yılında Selçuklu, 1298 de Karaman Oğulları, 1473 yılında da ( Fatih Sultan Mehmet devrinde ) Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine geçti.

2.jpg

Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde ilçede kurulmuş 18 vakfa ait birçok belge tespit edilen, Ahşap direkli Camilerin en güzel örneklerinden biri olan Ulu Camii, Pazar Camii, Orta Camii, Deştiğin Camii, Koçaşlar Camii, Başköy Camii Kuzucu Sultan Camii ve Türbesi gibi 41 adet Vakıf Eserini barındıran, Doğanhisar Anadolu’nun İslamlaşması ve Türkleşmesinde Vakıf Kültür ve Medeniyeti açısından “Vakıf Şehir” niteliğinde.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Abdullah bin Abdurrahman tarafından 1521 yılında inşa ettirilen Doğanhisar Pazar Camii’nin (Çarşı Camii) restorasyonu tamamlandı. Restorasyonu tamamlanan eser yeniden ibadete açıldı. Camiye ait en eski belgeye Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde 1813 tarihli belgeyle rastlanmaktadır. Kalın taş duvar üzerine yerleştirilen çatıyla örülmüş yapı daha önce 1950’li yıllarda süsleme ağırlıklı müdahaleye uğradı.

02e9fa20-836e-424d-8bd4-181b0454054b.jpg

MİNARE ASLINA UYGUN İNŞA EDİLDİ

Konya’daki önemli vakıf eserlerinden birisi olan ve halk arasındaki ismiyle Çarşı Camii’nin restorasyonu esnasında minaresi aslında uygun olarak yenilenmiştir. Taş minare yerine belgeler incelenerek minare ahşaptan yeniden inşa edilmiştir. Ayrıca eserin sonradan ilave edilen ahşap mihrabı kaldırılarak orijinal olan tuğla yapılı özgün mihrabı ortaya çıkarıldı.

Caminin açılışı; Vakıflar Genel Müdürlüğü Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Mevlâna Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Doğanhisar Kaymakamı İslam Timur, Doğanhisar Belediye Başkanı Süleyman Pekmez ve Doğanhisar Müftüsü Halil İbrahim Süslü ile çok vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum