4. Sufisinema günleri başladı

4. Sufisinema günleri başladı

Konya'da düzenlenen Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Yarışması 4. Sufisinema Günleri etkinliği, "Fısıldaşan Kumlar" filmiyle başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri ile Konya Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin katkılarıyla, “Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’ya Gelişlerinin 795. Yıldönümü Etkinlikleri” çerçevesinde bu sene 4’üncüsü düzenlenen Sufisinema Günleri Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Konya Valisi Sayın Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Mehmet Uzbaş, İl Jandarma Komutanı Sayın Şakir Uslu, İl Emniyet Müdürü Sayın Engin Dinç, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan ve sinemaseverlerin katıldı.

10-3.jpg

SUFİSİNEMA GÜNLERİ MARKA HALİNE GELDİ

Programın açılış konuşmasını yapan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Sufisinema dünya üzerinde benzeri olmayan bir butik etkinlik olarak sinema ve tasavvuf bağlamına doğrudan işaret eden faaliyettir. Konya'nın kültür dünyamızda hak ettiği yere ulaşmasında önemli adımlardan biri olan bu etkinlik öncelikle şehrimize ve insanımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sufisinema Günleri bu alanda büyük bir giriş ve görüş hazinesine sahip olduğumuza işaret etme gayretiyle 2017 yılında başlamıştır. 2018 yılında da Sufisinema markasıyla yoluna devam etmektedir. Tüm sinemalar neredeyse bugüne kadar gerektiği gibi üzerinde durmadığı tasavvuf konulu film çalışmalarına bu yarışmayla yeniden ve doğrudan dikkat çekebilirsek kendi amacımıza ulaşmış olacağız. Sufisinema Günleri sadece film gösterimlerinden oluşmamaktadır. Panellerin, açık oturumların ve 3 alanda ortaya koyduğumuz ödüllerle gerek ülkemizde gerek dünyadaki sinema festivallerinden farkındalığı oluşturacak ayrıcalıklı duruşa sahiptir. Biz Konya olarak aynada gördüğümüz suretleri değiştirme talebiyle yola çıktık. Cenab-ı Hak yolumuzu açık eylesin” diye konuştu.

10-2.jpg

GÜZELLİKLER SANATLA BULUŞUYOR

Mana alemindeki güzellikleri sanatla buluştuğunu ifade eden Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hz. Pir’in öğretileri günümüz medeniyetini her açıdan besliyor. “Gerçekten medeniyetimize baktığımız zaman çok yoğun bir medeniyete sahip olmuştur. Bu medeniyetin taşıyıcılarının bundan gurur duyması gerekmektedir. Bu yönüyle şanslı olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu aynı zamanda gelecek nesillere aktarma konusunda hepimize bir sorumluluk getiriyor. Mana alemindeki güzelliklerin sanatla buluşması çok güzel. Bu anlamda tüm sanatkârlarımıza ve sanatseverlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

10-1.jpg

‘MANEVİ ÇERÇEVENİN OLDUĞU BİR FAALİYET’

Sufisinema Günlerinin manevi çerçevenin yoğun olduğu bir faaliyet olduğuna dikkat çeken Festival İcra Kurul Üyesi İhsan Kabil, “Sufisinema günleri Hazreti Pir’in davetiyle icra etmeye çalıştığımız bir programdır. Manevi bir çerçevenin olduğu bir faaliyettir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün ve Bakanlığımızın destekleriyle bugünlere geldik. Bir tasavvur ortaya koyan filmlerin ve görüşün yanında farklı bir duyarlılıkla, gerçekliğin metafizik alemiyle, mistik boyutuyla da gerçek bir hayat tasavvuru ortaya koymaya çalışan yönetmenlerin eserlerini bir araya getirmeye çalıştık. Dünya sinemasının çok değerli isimlerini, batı ve doğu, güney ve kuzey ayırt etmeden bir araya getirdik. Ama merkezde de inancımızın kültürel değerlerine barışık biçimde olmasına da dikkat ettik” diye aktardı. Selçuklu Kongre Merkezi'ndeki sinema günlerinin ilk gösterimine sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi.Filmin yönetmeni Nacer Khemir, film için "Filmin esin kaynağı Hazreti Mevlana'dır, yani film gerçek bir ayna gibi oldu. Herkes bir parça aynadır, herkes bir gerçeği, hakikati yansıtır. Bu film de onu anlatıyor" dedi. Toplam 9 ülkeden 14 filmin gösterileceği festival, yarın Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski'nin 1988 yapımı "Dekalog-1" isimli filminin gösterimiyle devam edecek. 4.Sufisinema Günleri gala yemeği ise Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum