2008, Konya'da böyle geçti

2008, Konya'da böyle geçti

Konya'da, 2008 yılında bilim merkezinin kurulacak olması, Mavi Tünel Projesi'ndeki gelişmeler, KTO-Karatay Üniversitesi'nin temelinin atılması gibi şehir için önemli gelişmeler yaşandı.

TÜBİTAK'ın öncülüğünde Türkiye'nin ilk bilim merkezinin Konya'da kurulacak olması, Konya'da 2008 yılının en önemli gelişmeleri arasında gösterildi. 
Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da katıldığı, TÜBİTAK Başkanlık Binasında düzenlenen törenle, TÜBİTAK ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında Bilim Merkezi kurulmasına ilişkin sözleşme imzalandı. 
Konya'da ilki kurulacak Bilim Merkezi her yaştan, farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi amaçlıyor. 
Bilim merkezinin inşa edilmesi planlanan binanın kapalı alanı 15 bin metre kare olacak ve TÜBİTAK Türkiye'nin ilk bilim merkezi için 12 milyon YTL tutarında destek verecek. 
KTO-KARATAY ÜNİVERSİTESİ
KTO-Karatay Üniversitesi'nin temeli de 2008 yılında atıldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı bir törenle temeli atılan Merkez Karatay ilçesinde yaptırılacak KTO-Karatay Üniversitesinde, 7 bin öğrenci eğitim görecek. 
2008 yılında Türkiye'nin öğrenci nüfusu açısından en büyük üniversitelerinden Selçuk Üniversitesi'nin 2 üniversite haline getirilmesi için de çalışma başlatıldı. 
MAVİ TÜNEL PROJESİ
Hizmete girdiğinde 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak ve Konya Ovası'nı suyla buluşturacak Mavi Tünel Projesi'nde, tüneli açacak İtalya'dan 70 TIR ile getirilen yaklaşık 200 metrelik makine, montajı yapılarak tünele girdi. Proje kapsamında yaptırılan Bağbaşı Barajı'nın 538 metrelik derivasyon tüneli açıldı. 30 milyon YTL'lik kamulaştırma yapılması planlanan projede, bugüne kadar ancak yüzde 5'lik bir kamulaştırma yapıldı. 
DUBLE YOL ÇALIŞMALARI
Konya-Aksaray yolunda 2010, Konya-Karapınar yolunda 2009, Konya-Antalya yolunda ise 2011 yılında bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. Konya'yı çevre illere bağlayacak bölünmüş yol çalışmalarının 2011 yılında tamamlanması hedeflenirken, çalışmalar tamamlandığında toplam bölünmüş yol uzunluğu 864 kilometreye ulaşacak. 
KONYA'NIN 7 HARİKASI BELİRLENDİ
Konya Turizm Platformunca kentin tanıtımında ön plana çıkarılacak değerlerin tespit edilmesi amacıyla yapılan anket sonucunda ''Konya'nın 7 Harikası'' belirlendi. 
Kentteki bazı alışveriş merkezleri ve yayaların yoğunlukta olduğu noktalarda dağıtılan formlar ve internet siteleri aracılığıyla 3 bin 705 kişinin katıldığı anketin sonucunda, Mevlana, Meke Gölü (Karapınar), Çatalhöyük (Çumra), Nasreddin Hoca (Akşehir), Tınaztepe Mağarası (Seydişehir), Alaaddin Camii ve Yerköprü Şelalesi (Hadim) Konya'nın 7 harikası olarak belirlendi. 
ÜZÜCÜ GELİŞMELER
Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde yurt binasının çökmesi sonucu çoğu öğrenci 18 kişinin öldüğü 27 kişinin yaralandığı olay ise geride bırakmaya hazırlandığımız 2008'in üzücü gelişmeleri arasındaydı. 
Konya polisinin 8 ilde düzenlediği Okyanus operasyonu kapsamında, aralarında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da bulunduğu yaklaşık 34 kişi gözaltına alındı. Adana'da mahkemeye çıkarılan ve aralarında Okudan'ın da bulunduğu 30 kişiden 17'si tutuklandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.