"2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki alan güneş panelleriyle donatılacak"

"2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki alan güneş panelleriyle donatılacak"

Karapınar'da 3 bakanın katılımıyla "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları, Güneş Enerjisi Santrali” temeli atıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karapınar'da "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları, Güneş Enerjisi Santrali"nde temel atma törenine katıldı. Törene, bakanların yanı sıra, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Konya milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve şirket yetkilileri katıldı.

2-1-002.jpg

2 BİN 600 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ALAN PANELLE DONATILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. Tam 1,2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Hedefimiz, bütün binalarımızın, enerji kimlik belgesi alabilecek standartlara kavuşmasıdır." dedi. Kurum, Konya'nın Karapınar ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları, Güneş Enerjisi Santrali Temel Atma Töreni'nde, yenilenebilir enerjinin tüm dünyanın gündeminde olduğunu vurguladı.

2-4-002.jpg

Türkiye'nin yenilenebilir enerji noktasında Avrupa'da 7, dünyada 13. sırada olduğunu ifade eden Kurum, "Bugün tüm dünya iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle adeta boğuşuyor. Maalesef biz de iklim krizinin olumsuz etkilerini en derinden hisseden ülkelerden biriyiz. Bakın, çok uzağa gitmemize gerek yok. Burada, Karapınar'ımızda, bizim çocukluğumuzda 30-40 metrelerden su bulunabilirdi. 250 metrelere kadar inilmesine rağmen su zor bulunuyor. Obrukların sayısı ne yazık ki 600'ü geçmiş durumda. 'Dünya'nın nazar boncuğu' Meke Gölü kurudu. Ülkemizin her yerinde, sel, heyelan, hortum, kuraklık gibi şiddeti sürekli artan afetler yaşıyoruz." diye konuştu. Kurum, Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarının, fosil yakıt kullanımını azaltması bakımından iklim dostu yatırımlar olarak hayati önem taşıdığını söyledi. Bakanlık olarak, iklim dostu tüm enerji yatırımlarını desteklediklerini dile getiren Kurum, şunları kaydetti: "Burada 27 milyon metrekarelik bu alanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza hemen tahsis ettik. Bugün tesisimizin 267 megavat panel gücündeki 4 milyon metrekarelik FAZ-I kısmının panel kurulumu tamamlandı. İnşallah Karapınar GES tam kapasiteyle, 2022 yılının sonunda devreye alınacak. Burada 20 milyon metrekarelik, yani 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki bir alan, güneş panelleriyle donatılacak. Her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt kullanımı da engellenmiş olacak." Tesisin bölgeye hareketlilik getirmesini, Konya ve Karapınar'a istihdam sağlamasını temenni eden Kurum, bölgenin turizme de katkı sunabileceğini söyledi.

2-3-002.jpg

2022 YILININ SONUNDA TAMAMLANACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye, güçlerine güç katmaya devam ettiklerini belirterek, "Yatırımcı iştahının artmasına yönelik önemli muafiyetler sağlarken altyapı kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz." dedi

Bakan Varank, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası (YEKA GES-1) SCADA Merkezi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, dün de Ağrı'da ülkenin en büyük altın rezervlerinden birinin işletme tesisinin temelini attıklarını, milli gelire, üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımları gündeme getirdiklerini söyledi. Bugün temeli atılacak merkezin, Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin "beyni" niteliğinde olacağına işaret eden Varank, "Bir yanda devasa çorak bir alanda panellerle güneşten enerjisini alırken diğer yanda bu merkezde tüm bu teknoloji takip edilip müdahaleler yapılacak. Veri tabanlı kontrol ve izleme yaklaşımıyla ekipman kontrolünden üretim planlamaya, çevre kontrol ünitelerinden yardımcı işletmelere kadar bütün sistemlere hükmeden bir yapı bulunacak. Burası sahip olduğu donanımlarla bir teknoloji merkezi görevini de üstlenecek." diye konuştu.

2-5.jpg

Kalyon YEKA GES Projesi'nin bütüncül bakış açısı, entegre planlama ve yüksek teknolojili çıktı konseptinin dünyadaki en muazzam örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, şöyle devam etti: "Geçen yıl ağustosta Cumhurbaşkanımız ile beraber Kalyon Holdingin 400 milyon dolara mal olan hücre ve güneş paneli fabrikasının açılışını yapmıştık. O fabrika da bu entegre projede kullanılan güneş panellerini üretiyor, orası buranın bir tedarikçisi konumunda. Bugüne kadar toplam 227 megavat gücündeki panelin kurulumu tamamlandı yani burada elektrik üretimi başladı. Kalanı da inşallah 2022 sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu sayede Karapınar GES, dünyada parmakla gösterilen santrallerden biri haline gelecek."

100 MİLYON DOLARLIK PANEL İTHALATINI ÖNLEYECEK

Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası'na teknik inceleme ziyaretinde bulunan Dönmez, burada SCADA merkezinin temel atma törenine katıldı. Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası'nın açılması gibi önemli adımların atıldığını belirterek, "Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak." ifadelerini kullandı.

2-6.jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de şunları kaydetti: “Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 megavatlık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES'i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız. Avrupa'nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES'in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70'in üzerinde. Enerji teknolojilerinde merkez ülke Türkiye diyerek attığımız adımların en güzel örneklerinden birisi olan Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve ARGE Tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve "Made In Türkiye" damgası vuruyoruz."

2-2-1200x800-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.