1888'den beri gelen başarı

1888'den beri gelen başarı

Konya'nın ve Türkiye'nin en büyük şirket kuruluşlarından biri olan Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Zadevital Genel Müdürü Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Zade ve Zadevital'in kuruluşu ve gelişimi hakkında Merhaba'ya açıklama

Zade ürünlerinin dünyanın birçok yerine ihraç edildiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, “Zade, kökleri 1888 yılına kadar dayanan Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic. ve A.Ş., Konya'da kurulu Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri ile bitkisel yağ üretiminde dünyada ve Türkiye'de ön sıralarda yer almaktadır. Zade Tesisleri'nde ileri teknoloji ve yüksek kalite standartlarıyla üretilen Zade markalı ürünler, ülkemiz ile birlikte 5 kıtada 60'a yakın ülkede insanlarla buluşmaktadır. İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 kuruluşu listesinde yer alan Helvacızade, 5 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda, 2012 yılında eczanelerde sunduğu Zade Vital Doğal Besin Destekleri markası ile sağlık alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Helvacızade'nin misyonu daha sağlıklı nesillere katkı sağlayacak, daha önce yapılmamış inovatif ürünler geliştirmek ve yüksek standartlarda üreterek sunmaktır” dedi.

 

Zade tesislerinin yağ haline getirdiği ürünler hakkında da bilgi veren Mevlüt Büyükhelvacıgil, “1888 yılında ticaret hayatına helva üretimi ile başlayan Helvacızade, 1950'li yıllardan itibaren gıda toptancılığına başlamış, 1991 yılında açılan Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri ile yemeklik bitkisel yağ üretimine başlamıştır. 102 bin metrekare açık 42 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu tesis, tüm bitkisel yağları rafine edebilecek kapasitededir. Tesislerde, ayçiçek, mısır, fındık, zeytinyağı, soya, kanola, ceviz, çörek otu, nar çekirdeği, üzüm çekirdeği, kabak çekirdeği, aspir yağları, catering ve endüstriyel yağlar olmak üzere dünyanın en geniş ürün serisi ile üretim aralıksız devam etmektedir” dedi.

ZADE'NİN HAK ETTİĞİ BELGELER

Zade'nin sahip olduğu kalite belgeleri hakkında da bilgi veren Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, “Zade Tesisleri, bugün 16 farklı kalite ve sistem belgesine sahip ilk ve tek üretim tesisidir.  Helvacızade uluslararası belgeleriyle tüm dünyaya en yüksek kalitede ürün sunabileceğini tescil ettirmiştir. 1994 yılında Türkiye'de kalitesi TS-EN-ISO 9002 Kalite Yönetim Sistem Belgesi ile tescil edilen ilk bitkisel yağ rafinasyon tesisi ünvanını taşıyan Zade Tesisleri'nde, 1998 yılında Kalite Yönetim Sistemi kapsamına ürün tasarımı ve geliştirilmesi dahil edilerek TS-EN-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine geçilmiştir. Helvacızade, iş mükemmelliğinin, müşteri memnuniyeti, çalışanların motivasyonu ve sürekli gelişmenin yanısıra çalışanlar ve süreçlerin sinerjik yönetimiyle sürdürüldüğü bir sistem olan TS-EN-ISO 9001:2000 sistemine geçişte Türkiye’de sertifikalandırılan ilk 10 firma arasında yerini almıştır. Zade Tesisleri, ayrıca, Avrupa Kalite Vakfı EFQM'in Mükemmellik Modeli'nde 'Mükemmellikte Yetkinlik' belgesini alarak Ulusal Kalite Ödül sürecine katılan ve Mükemmellikte Yetkinlik Onayına layık görülen ilk Gıda kuruluşu olmayı başarmıştır. Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri'nde üretim süreci, aynı üstün kaliteyi sürekli olarak sağlayabilecek, insan hatasından bağımsız, PLC Otomasyon Sistemleri'nin kontrolünde bulunmaktadır. Üretim, hammaddenin içindeki yabancı maddelerden tamamen uzaklaştırıldığı 7 temel aşama ile tamamlanmaktadır. Bitkisel yağ tesislerinde bu aşamaların her biri, en ileri arındırma seviyesini sağlayan, dünyanın en ileri teknolojisine sahip olan ana kumanda merkezinde sıcaklık, basınç ve seviye kontrol değerleri PLC otomasyon sistemleri ile otomatik olarak görülen ve ayarlanan birimlerde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle ürünler uzun ömürlü ve saftır. Üretimin her aşamasında yağın kalitesi sürekli olarak TS-EN-ISO/IEC 17025 belgeli Zade Laboratuvarları'nda izlenmekte ve sistem kontrol altında bulundurulmaktadır. Kurulu tesisin 17 ayrı biriminden alınan örnekler üzerinde, günlük olarak yaklaşık 400 analiz yapılmaktadır” diye konuştu.

ZADE, ZADEVİTAL'E NASIL GEÇİŞ YAPTI?

Zade'nin Zadevital'e geçişi hakkında da bilgi veren Büyükhelvacıgil, “Helvacızade'nin 124 yıllık tarihinde 2012 yılı, grubun sağlık alanına da girdiği önemli bir yıl olmuştur. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR ile işbirliği içinde 2007'de başlayan AR-GE çalışmalarının ilk adımı olarak  yüzde 100 soğuk pres bitkisel yağ besin destekleri serisi Zadevital doktor ve eczacıların hizmetine sunulmuştur. Zade Vital Doğal Besin Destekleri temel olarak sağlıklı yaşam ürünleridir. Hastalıkları önlemeye destek olmak üzere, cilt sağlığı ve saç sağlığı gibi farklı ihtiyaçlara yönelik çeşitleri olan geniş bir yelpazede sunulmaktadır. Zade Vital Serisi Türkiye’de ve dünyada eczanelerde sunulan 'en zengin soğuk pres bitkisel yağ besin destekleri serisi' olma özelliğini taşımaktadır.  Aralarında 'çörek otu, ruşeym, ısırgan tohumu, keten tohumu, üzüm  çekirdeği, aspir, susam, kenevir, ceviz' gibi değerli tohum, bitki ve meyvelerin yağlarının yer aldığı Zadevital Serisi 23 çeşitten, eşzamanlı olarak pazara sunulan  Zade Vital Organik Serisi ise 16 çeşitten oluşmaktadır. Eczacıların ve farklı kesim ve farklı yaş gruplarının ihtiyaçları dikkate alınarak ürün serisinde sıvı formların yanı sıra  GMP normlarında üretilen yüzde 100 doğal yumuşak kapsüller de yer almaktadır” ifadelerini kullanarak, Zadevital'in özellikleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Helvacızade Anayasası'nın olduğunu da belirten Büyükhelvacıgil, “Şu anda 3. ve 4. kuşağın yönetimde olduğu Helvacızade, aile şirketlerinin kuşaklar ilerledikçe zayıflama ve dağılma tehlikesini tespit ederek bu alanda herkese yol gösterici bir çalışmaya imza atmış ve şu anda üniversitelerde de  okutulmakta olan "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası" kitabını hizmete sunmuştur. Kitapta okuyuculara somut bir destek sağlayabilmek için Helvacızade Anayasası da paylaşılmıştır” dedi. Mevlat Büyükhelvacıgil konuşmasının sonunda, Helvacızade'nin  topluma fayda sağlayacak yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ettiği hedefleriyle Ar-Ge çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti. Büyükhelvacıgil, konuşmasının sonunda, Türkiye’de ilk defa Konya’daki Zadevital Tesisleri'nde, Selçuk Üniversitesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile kurulacak  AR-GE Merkezi Projesi'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığını dile getirdi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.