1 litrelik sütün fiyatı 8 TL’ye dayandı!

1 litrelik sütün fiyatı 8 TL’ye dayandı!

Marketlerde süt başta olmak üzere, birçok hayvansal gıda ürününe zam geldi. 1 litrelik sütün fiyatı, 7-8 TL’yi gördü. Süt üreticileri, marketçileri fırsatçılık yapmakla suçlarken; fiyat denetimlerinin artırılmasını istedi

Son 3 hafta içerisinde marketlerde satılan süt fiyatındaki afaki artışlar, dikkatlerden kaçmıyor. Üreticiden 2.80- 3 TL’ye alınan sütün litresi, bugün itibariyle marketlerde markasına ve yağ oranına göre 7-8 lirayı gördü. Bu duruma tepki gösteren süt üreticileri, marketleri insafa davet etti. Marketlerin fırsatçılık yaptığını, yüksek fiyat artışı karşısında üretici ve tüketicinin mağdur edildiğini söyleyen üreticiler, market denetimlerinin de artırılmasını istedi. Ayrıca marketlerde sadece süte değil; peynir, yoğurt, tereyağı, kaşar peyniri gibi birçok hayvansal gıdaya da zam geldi.

MARKETLERDE SÜTÜN LİTRESİ EN FAZLA 5 TL OLMALI

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, marketlerin fırsatçılık yaptığını ifade etti. Çiğ sütün üreticiden 2.80, 3 TL’ye çıktığını hatırlatan Başkan Çelikçi, marketlerde 7 buçuk 8 liraya süt satıldığını aktardı. Denetim eksikliğine dikkat çeken Çelikçi, “Benim ürettiğim sütün fiyatını hükümet belirlerken, marketlerdeki sütün fiyatını neden hükümet belirlemiyor” dedi. Salı günü yem fiyatlarına yüzde 5 ile 7 oranında bir zam daha geldiğini hatırlattı. Çelikçi, “Çiğ süt fiyatı arttı. Marketlerde süte hemen zam geldi. Yeni yılla birlikte markette sütün fiyatı yüzde 30 civarında arttı. Üreticinin cebine ise para girmedi. Daha 2-3 gün önce yemin çuval fiyatında artışa gidildi. Üreticinin cebinden sürekli para çıkıyor. Bugün marketlerde bir litre sütün fiyatı en fazla 5 TL olmalıdır” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

ARACILARIN ARADAN KALDIRILMASI GEREKİR

Çelikçi, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü : “Ben, bayi olarak 132 liraya alıyorum. Diğer üreticilerimiz 135-140 TL’ye alıyor yemin çuval fiyatını. Bu süreçte kazanan sadece marketler oldu. Kaybeden yine her zamanki gibi üretici ve tüketici oldu. Çiğ sütün fiyatı arttı. Üreticinin cebine para girmeden, marketler süte zam yaptı. Bugün Türkiye’de en kolay ulaşılabilen protein kaynaklarından birisi de süttür. İnsanların sütü ucuza tüketebilmesi gerekir. Yani bu işin tüketici ayağının da düşünülmesi gerekiyor. Vatandaşın hali zaten ortada. Markette 7-8 liraya satılan sütü nasıl alıp, içecek? Aracıların aradan kaldırılması lazım. Bu fırsatçılığa son verilmesi gerekir.”

VATANDAŞIN YORUMU: “HİÇBİR ÜRÜNÜN YANINA YAKLAŞILAMIYOR”

Vatandaş ise artan hayat pahalılığı karşısında tepkili. Çok kısa bir süre önce marketten ulusal marka bir firmanın 1 litrelik sütünü en fazla 5.25 TL’ye aldıklarını söyleyen vatandaşlar da “Bu, insafsızlık. 1 litrelik sütün fiyatı, 7-8 TL olur mu? Marketler, şu süreçte gerçekten çoğu hayvansal gıda ürününde fiyat artışına gitti. Hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor. Kaşar peyniri, sucuk, yağ, peynir gibi birçok ürüne zam geldi. Nefes alamıyoruz” dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum