Yorgan önemini kaybediyor

Yorgan önemini kaybediyor

Bin bir emekle rengarenk kumaşlara ilmek ilmek işlenerek hazırlanan yünlü yorganlar artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Yorgancılık kaybolan meslekler arasında sayılıyor.

Yorgana ilgi gittikçe azalıyor. Eskiden çeyizlerin en önemli eşyalarından ve olmazsa olmazlarından olan yorgan önemini gittikçe kaybediyor. Bin bir emekle rengarenk kumaşlara ilmek ilmek işlenerek hazırlanan yünlü yorganlar, elyaf kumaşlarla rağbet edemez oldu. Mesleğin geleceği yok olma ile karşı karşıya. Eskiden düğünlerden önce kat kat hazırlanan yorganlara günümüz düğünlerinde beklenen önem gösterilmiyor. Bin bir emekle elle işlenen yorganlar, makine ve elyaf yorganlarına karşı direnç göstermeye çalışıyor. Yüne eskisi gibi rağbet gösterilmediğini belirten Yorgancı esnaflarından Sıtkı Eken, “İnsanlar elyaf kumaşa daha çok ilgi gösteriyor. Elyaf kumaş daha pahalı olmasına rağmen vatandaşlar bu kumaşları tercih ediyor. Yün eski önemini kaybetmiş durumda. Bunun sebebi günümüz insanları yünün önemini ve değerini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bundan başka insanlar yünün yıllık olarak dökülüp yıkanmasından ve çırpılması işinden çekindikleri için ilgi göstermiyorlar. Elyaf kumaşlı yorganları makineye atarak temizleye biliyorlar. Ancak vatandaşlar yünün elyaf kumaşına göre insan sağlığına daha iyi geldiğini bilmiyorlar. Elyaf kumaşı naylon ve insan sağlığına zararlıdır. Yastıkların elyaf olması boyun ve bel tutulmasından bel fıtığına sebebiyet verebilir. Biz insanların yün ve pamuk kullanmalarını istiyoruz. Ancak günümüz vatandaşları yüne hiç rağbet göstermez oldu. Müşterilerimiz çok az bunları da yaşlı insanlar oluşturuyor” dedi.
‘DOĞALGAZ YORGANA GEREĞİ AZALTTI’
55 yıldır yorgancılık mesleğini yaptığını vurgulayan Sıtkı Eken, “Evlerin doğalgazlı olması vatandaşların yorgana olan ilgisini azalttı. Doğalgazla evlerinin her tarafı ısınan insanlar artık battaniye ile yatıyorlar. Yorgana ihtiyaç duymuyorlar. Yorgan eskiden vazgeçilmez bir şeydi. Her evde en az 10 adet yorgan ve döşek bulunurdu. Şimdilerde bunu görmek imkânsız. Artık her evde 1 veya 2 tane yorgan ancak bulunuyor. Yorganlar elle bin bir emekle işleniyordu. Ama artık makine yorganlar var. Emeğimizin karşılığına alamaz olduk. Yorgancı dükkânları da azalmış durumda. Önceleri en çok bulunan dükkânlardan biri durumundaydık. Yorgancılık mesleği yapan birçok arkadaşım mesleği bıraktı. Başka işlerle uğraşarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Eskisi gibi yünde satılmıyor. Yorgancılık mesleği bir kültürdür ve el sanatıdır. Ben ve az sayıdaki arkadaşım mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ancak mesleğin geleceğinden bahsetmek çok güç” diye konuştu. Sipariş üzerine şark köşesi yaptıklarını da dile getiren Eken, “Şark köşesi yaptırmak isteyenlerin sayısı da azaldı. Artık evlerimizde şark köşesi görmemiz çok zor. Bağ veya yazlık evi olanlar artık şark köşesi yaptırıyor. Şark köşesi 90 santimden oluşan 12 yastık ve 5 tene süngerden oluşuyor. Bize şehir dışından dahi şark köşesi siparişi geliyor. En son geçen ay Karaman’da yaşayan iki aileye şark köşesi yaptık.”
‘KAYBOLAN MESLEKLER ARASINDA’
Yorgancılık mesleğinin kaybolan meslekler arasında olduğunu söyleyen yorgancı esnaflarından Mehmet Parlayan ise “Mesleğimizin geleceği yok. Çünkü meslekte çalışan eleman yok. Elle ilmek ilmek işlenen yorgancılık mesleği yok olmakla yüz yüzedir. Yorgan satılıyor ama artık makine yorganları bulunuyor. Yorgancı dükkanı sayısı eskisinden çok az ve içinde çalışan insanlarda yaşlı. Meslekte yeni eleman yetişmediği için mesleğin geleceğinden bahsetmemiz mümkün değil. Artık çocuklarımızın hepsi okuyor. Tüm çocuklarımız elbette okuma ve yazma bilsin eğitim ve öğretimlerini alsınlar. Ancak okuyan tüm çocuklarımızın istihdam edileceklerini sanmıyorum. İşsizlik sayısı her geçen gün artıyor. Bu mesleklerimizle insanları istihdam edebiliriz” ifadelerini kullandı.
n MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.