Yaban domuzları tehlike saçıyor

Yaban domuzları tehlike saçıyor

Son birkaç yıldır sayıları hızla artan yaban domuzları sürücülerin ve çiftçilerin kabusu haline geldi. Ana yollara çıkarak trafik kazalarına neden olan yaban domuzları, kasaba ve köylerdeki ekili arazilere de ciddi zararlar veriyor

Özellikle Beyşehir ilçesinde sayıları hızla artan yaban domuzları bölgedeki çiftçilerin ve yoldan geçen sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Beyşehir gölü etrafında bulunan sazlıkları yaşam alanı olarak seçen yaban domuzu sürüleri, Beyşehir’de beslenme ihtiyaçlarını giderebilmek için sık sık çevrede ki karayollarına çıkarak karşı arazilere geçiş yapıyor. Aynı anda zaman zaman 50-60 domuzun geçiş yaptığı güzergah tehlikeye davetiye çıkarıyor. Yola aniden çıkan yaban domuzu sürülerini fark edemeyen sürücüler, kaza yapıyorlar. Domuzların sebep olduğu kazalarda ölenler ve yaralananlar oluyor. Bazı sürücülerde büyük maddi hasarlar ile olayı atlatıyorlar.

ÖLÜMLÜ KAZALARA SEBEP OLUYOR

Yaban domuzlarının şehirlerarası yollara kadar gelmeleri yüzünden çok sayıda trafik kazası meydana geliyor. Beyşehir’de hemen hemen her hafta kaza olmasına neden olan yaban domuzları sürücüleri tedirgin ediyor. Havanın karardığı saatlerde seyir halinde olan sürücülerin daha dikkatli ve yavaş seyretmeleri isteniyor.  Beyşehir’de yaşayanların domuz sürülerinden haberdar oldukları için özellikle akşam saatlerinde daha tedbirli davrandıklarını belirten Beyşehir Eski Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, “ Beyşehir’de yaşayanlar bu domuz sürülerinden haberdar oldukları için araç kullanırken tedbirli davranıyorlar. Ancak bölgeye yabancı olan diğer sürücüler tehlikeden haberdar olmadıkları için aracı hızlı kullanıyorlar ve önlerine bu domuz sürürleri çıkınca kaza yapıyorlar. Daha geçtiğimiz hafta bir arkadaşımızın önüne domuz sürüsü çıkması sonucu kaza yaptı. Aracı kullanılamaz hale geldi. Bazı vatandaşlarımız bu kadar şanslı olmuyorlar. Domuz sürüleri çok sayıda ölümlü kazaya sebep oldu. Domuzların yola çıkması sebebiyle birçok kişi hayatını kaybetti” dedi.

TARIM ALANLARINI TALAN EDİYORLAR

Tarım alanlarına zarar veren yaban domuzları yöre sakinlerini tedirgin etmeye devam ederken ekili alanlara verdiği zararın boyutu ise her geçen gün artıyor. Oldukça kalabalık ve sürü halinde tarlaya giren domuz sürüsü kısa süre içerisinde tarladaki ürünleri talan ediyor. Yaban domuzlarının ekili alanlara en çok zarar verdiği ilçelerin başında Beyşehir geliyor. Yaban domuzların son zamanlarda ürünlere ciddi zararlar verdiğini söyleyen Metli, “Yaban domuzları Beyşehir’in tüm köylerindeki tarlaları talan etmiş durumda. Domuzlar tarım alanlarına özellikle nohut ve buğday tarlalarına büyük zarar veriyor. Çiftçimiz bu durumdan son derece mağdur. Biz bahçelerimizin belli bir kısmına domuz kovucu ismi verilen elektrikli tellerden çektik. Bahçeye yiyecek aramaya gelen domuzlar bu tellere dokununca tel hayvanı elektrik çarpıyor. Bu elektrik şoku sonucunda hayvan ölmüyor. Fakat diğer tarlalarımızda şimdilerde sabahlara kadar nöbet tutuyoruz” sözlerini kullandı.

DEVLET ÖNLEM ALMALI

Yaban domuzları sayısının artmasını önlemeye yönelik çalışmaların olmadığını aktaran Yetli, Yaban domuzları sayısının artmasını önlemek için gerekli önlemlerin biran önce alınması gerektiğine vurgu yaptı. Yetli, “Yaban domuz sürülerinin bu şekilde artmasının nedenleri yeterli avlanmaların yapılmamasıdır. Tarla sahipleriyse tek başlarına oldukları için ve yaban domuzlarının sürü halinde gezmelerinden dolayı müdahale edemiyorlar. Bu domuz sürülerine çözümü devlet bulmalıdır. Devlet eliyle bu hayvanlar avlanırsa ortada sorun kalmaz. Domuz hızla üreyen bir hayvan olduğu için bunun zamanında avlanması gerekiyor. Domuz sayısının hızla artması tehlikenin boyutun da artırıyor”  ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum