Vatandaş kara listede!

Vatandaş kara listede!

Boğazına kadar borçlu olan vatandaşın büyük kısmı bankaların kara listesine alındı. Konya'da ekonomik kriz öncesi yani 2018 yılının Ocak ayında açtırılan icralık dosya sayısı 14 bin iken, bugün bu sayının daha da arttığı bilgisine ulaşıldı

Ekonomik kriz, en fazla vatandaşı vurdu. Vatandaşın büyük kısmı, borcun altına ve bankaların takibine girdi. Bankalar, vatandaşı kara listeye aldı. Ülkede faize ve krediye bulaşmayan vatandaş neredeyse kalmadı. Hayat şartlarının gün geçtikçe ağırlaşması, Türk lirasının değer kaybetmesi, her ürüne fahiş zamların gelmesi, faturaların kabarıklaşması, vatandaşın geliriyle giderinin birbirini karşılayamaması, vatandaşı çıkmaza soktu. Her 3 kişiden biri, icra takibine alındı. Geriye kalan iki kişinin ise gerek bankalara gerekse sağa sola borçlu olduğu bilgisine ulaşıldı. Vatandaşlar, önümüzdeki ayın maaşıyla bu ayın harcamasını yapmayı sürdürüyor. Çoğu vatandaş ay sonunu getiremezken, çektiği krediyi ödemekte de aşırı zorluk çekiyor. Ayrıca çoğu büyük şirket de, neredeyse bütün işlerini kredi çekerek yürütüyor. Şirketlerin borcu da tavan yapıyor. Zamanında ödenmediği için takibe alınan kredi, güncel verilere göre 152.1 milyar lira oldu. Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 19.2 milyar lira daha artarak 609.7 milyar liraya dayandı.

SİYASİ ERKİN EKONOMİ POLİTİKASI SORUNLU

İcra İflas Kanununun bir bağlayıcılığının olmamasının, kanunun yaptırım konusunda da zayıf yönlerinin bulunduğunun altını çizen Av. Özkan Öztürk, insanların ahlaki değerlerinin de ciddi oranda zarar gördüğünü aktardı. Karşılıksız çekin suç olmaktan çıkarılmasının da doğru bir yöntem olmadığını dile getiren Av. Öztürk, daha sonra şunları kaydetti: “Son dönemlerde siyasi erkin, ekonomi politikasındaki yanlışlıklar da hesaba katılmalıdır. İcranın artmasında bir diğer önemli husus da ülkemizde yaşanan ahlaki krizin tavan yapmasıdır. Yani icra meselesini sadece bir sebebe bağlamak, konuyu değerlendirme açısından yetersiz kalır. İnsanların hayat şartları da ağırlaştı. Vergi konusunda da yeni bir düzenleme gerekli. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekir. Şuan dar gelirli kesimin üzerinde ciddi bir yük var. Bu yükün kaldırılması da şart.”

GÜZEL BİR NOKTAYA GİTMİYORUZ

“Bir de ayağını yorganına göre uzatmayan vatandaşlarımız var” diyen Öztürk, “Gelirinden daha fazla borcun altına giriyor. 'Ne de olsa ben bunu öderim' düşüncesiyle borçlanıyor. Belirli bir süre sonra gelir, gideri karşılayamadığı için borcun altından kalkılamıyor. Yani ifade etmek istediğim mesele şu, yine söylüyorum icralık olan vatandaş sayısındaki artışı tek bir sebebe bağlamak mantık dışı. Her yönü ile ciddi bir sıkıntının içindeyiz. Gerek ekonomik gidişattaki sorundan gerekse ahlaki kriz sorunundan ivedilikle kurtulmamız gerekiyor. Güzel bir noktaya doğru ilerlemiyoruz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

4-3_880x440-007.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum