Üretici son iki günü bekliyor

Üretici son iki günü bekliyor

Kurbanlık hayvan fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 10 ile 15 arasında bir artış oldu. Küçükbaş kurbanlıklarda bu yıl bir sıkıntı yaşanmazken, bazı büyükbaş hayvan satıcıları ise bekledikleri düzeyde satış yapamadıklarını söyledi

Kurban Bayramına 4 gün kaldı. Çoğu sektördeki hareketlilik arttı. Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan satışlarında artış, sektörde de gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Kurbanlık fiyatları, geçen Kurban Bayramına göre yüzde 10 ile 15 arasında artsa da, vatandaş ekonomik olarak çok zorlu günlerden geçse de kurban ibadetinden vazgeçmedi. Bu yıl küçükbaş kurbanlıklarda ithalat yapılmadı. Mevcut hayvan sayısının iç piyasaya yetecek oranda olduğu öğrenildi. Büyükbaş da ise durum geçen yıla oranla daha iyi gözlemlendi. Bu yılki Kurban Bayramı öncesinde besicinin canını sıkacak oranda ithalat yapılmadı. Büyükbaş hayvan fiyatlarında ise geçen yıla oranla çok büyük bir fiyat uçurumu gözlemlenmedi. Satışından memnun olan besiciler kadar, satışının gün itibari ile iyi gitmediğini söyleyen esnaflar da var.

4-2-073.jpg

ÖNEMLİ OLAN SON 2 GÜN!

Konya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, küçükbaş hayvanda bir sıkıntı olmadığını dile getirerek, “Vatandaşımız panik yapmasın” dedi. Küçükbaş hayvan fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir artış olduğunun altını çizen Öztürk, “Fiyatlar, çeşitli ekonomik gelişmelere rağmen geçmiş yıllara oranla iyi. Hareketlilikten memnunuz. Fakat piyasada önemli olan son 2 gündür. Bayrama 2 gün kala pazarlara hayvan az gelirse fiyatlar artar. Mesela geçen yıl Kurban bayramında hayvancılıkla uğraşan bir vatandaş, darbe yemiştir istediği satışı yapamamıştır, bu yıl pazara çıkmaz. Bunların hepsi olabilir. Bu durumda da hayvan fiyatları artış gösterebilir. Normal seyrinde gelirse bugünkü fiyatlar geçerliliğini korur. Küçükbaş canlı kilo fiyatı 22 TL. Küçükbaş hayvanda ithalat meselesi bu yıl yok. Çünkü Türkiye genelinde iç piyasaya yetecek kadar küçükbaş hayvan var. Ayrıca marketlerin kurban satışını doğru bulmadığımızı da belirtmek isteriz. Marketlerin kurban satış üsulu da yanlış. Taksitli satış yöntemleri bize sakat geliyor. Birlik olarak marketlerin satışına karşıyız” dedi.

SATIŞLARDAN MEMNUN OLMAYANLAR DA VAR!

Satışlarından memnun olanlar kadar, satışlarının iyi gitmediğini ve vatandaşın hayvan alım konusunda sıkıntı yaşadığını dile getiren hayvancılar da oldu. Kadınhanı Mal Pazarı'nda kurbanlık satan bir besici şu ifadeleri kullandı: “8 bine büyükbaş hayvan almıştım. 6 aydır hayvana bakıyorum. 8 bin 500 liraya satmak istiyorum ama alıcı bulamıyorum. 6 aylık zaman dilimi içinde ben bu hayvana gözüm gibi baktım. Yem fiyatları çok pahalı olmasına rağmen, yemin en kalitelisini yedirdim. Belki zararım kazanacağım 500 liradan daha fazla olmuştur ama maalesef durum böyle. Vatandaşın alım gücü düştü. Besicilerin bir kısmı üretime küstü. Böyle daha ne kadar gideceğiz, bilmiyorum”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.