Ulaştırmada düşüş

Ulaştırmada düşüş

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin Kasım ayı verilerini açıkladı. Öztürk, ulaştırma hizmetleri sektörünün geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan sektör olduğunu söyledi

Konya Ticaret Odası (KTO), Kasım ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı. Konya ekonomisinin Türkiye geneline ve Avrupa Birliği ülkelerine göre aylık kıyaslamasının yapıldığı Bülten’de; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ), Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN), Konya İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya perakendesinin Kasım ayında Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi bir değer aldığını ifade ederek: “Kasım ayında TEPE -19,6 değerini alırken, KOPE -3,6 değerini aldı. Eylül ayından itibaren düşüşte olan Konya perakendesi, kasım ayında bir önceki aya göre 0,2 puan yükseldi. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan, TEPE ise 15,9 puan düştü. Konya’da perakende sektöründe kasım ayında en iyi performansı yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü sergiledi. Geçen yıla göre en fazla düşüş ise elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe görüldü” dedi.

TEKNOLOJİ SEKTÖRÜND ARTIŞ

Kasım ayında Konya’da hizmetler sektöründe bilgisayar ve ilgili hizmetler sektörünün en iyi performansı gösterdiğini belirten Öztürk, “Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre 4,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 7,5 puan düşerek 3,7 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Kasım 2014’te bir önceki aya göre 0,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,9 puan düşerek -2,1 değerini aldı. AB-28 hizmetler sektörü güven endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 5,3 puan değerini aldı. Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen yıla göre Konya’da ve Türkiye’de düşerken, AB-28’de yükseldi. Kasım ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibariyle bakıldığında 'bilgisayar ve ilgili hizmetler' sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü yayımcılık faaliyetleri, finansal hizmetler ve sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörleri takip etti. Bu sektörlerde hem geçen yıla göre artış yaşanırken hem de endeks değerinden daha fazla değişim görüldü. 'Ulaştırma hizmetleri' sektörü ise geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan sektör oldu. Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 23,3’ü faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin finansal kısıtlar olduğunu dile getirmiştir” şeklinde konuştu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi’nin bir önceki aya göre yükseldiğini vurgulayan Öztürk, inşaat güven endeksi, Kasım 2014’te bir önceki aya göre artarken geçen yılın aynı dönemine göre düşerek -13,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden endeks ise Kasım 2014’te bir önceki aya göre 1,1 puan artarak -24,1 puan değerini aldı. AB-28 endeksi -26,2 puan değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi; geçen yıla göre Konya’da ve Türkiye genelinde düşerken, AB-28’de yükseldi. Buna rağmen Konya inşaat sektörü güven endeksi Kasım 2014’te hem Türkiye genelinden hem de AB-28’den daha yüksek değer aldı. Konya’da inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktörler geçen yıla göre incelendiğinde, en çok hava şartlarının etkilediği görülmüştür. Talepteki yetersizlikler, işgücü eksikliği ve materyal-ekipman eksikliği de faaliyetleri kısıtlamaktadır” dedi. Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.