Türkmenler silahsız!

Türkmenler silahsız!

Irak Türkmeneli Cephesi Genel Başkanı Erşad Salihi "Irak'ta sadece IŞİD terör estirmiyor. PYD de Türkmenlere baskı uyguluyor. PYD ve merkezi hükümet Türkmenlerin silahlanmasına engel oluyor” dedi

Irak Türkmenleri Kurban Bayramı'na zor şartlar altında giriyor. Bir yandan terör örgütü IŞİD, diğer yandan da PYD güçlerinin baskısı altında kalan Türkmenler bugünlerde zor şartlar altında yaşamını sürdürüyor. Irak'taki merkezi hükümetin ülkede yaşanan çatışmaları sadece izlemekle yetinmesi ile birlikte Türkmenler kendi kaderine terk edilmiş durumda. Irak Türkmen Lideri ve Irak Türkmeneli Cephesi (Partisi) Genel Başkanı Erşad Salihi, Merhaba Gazetesi Muhabiri Berkhan Parlak'ın bölge ile ilgili sorularını yanıtladı. Türkmen lideri Salihi, Türkmenlerin silahlanması konusunda büyük bir baskının olduğunu söyledi. Salihi, "Irak'ta eli silahlı örgütlerin kol gezdiği şehir ve kasabalarda Türkmenler zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar 3 bin 500 Türkmen gerek IŞİD saldırıları, gerekse de göç ettikleri sırada hayatını kaybetmiştir. IŞİD ile PKK'nın Irak yapılanması olan PYD ciddi bir çatışma içine girdi. Batı bir koalisyon oluşturuyor. Koalisyonun başında ise ABD var. Irak Türkmenleri olarak bizim Türkiye'den isteğimiz bölgedeki varlığını hissettirmesidir" diye konuştu.

MERKEZİ HÜKÜMET GÜCÜNÜ KAYBETTİ

Irak hükümetinin varlığının tehlikeye girdiğini dile getiren Salihi, merkezi hükümetin terör örgütlerine göz yumduğunu da söyledi. Salihi, "Türkiye IŞİD'i ilk olarak, IŞİD'in Türkmenleri bölgeden sürmesi ile duymuştu. Daha sonra bu örgüt ülke geneline yayıldı ve ciddi katliamlar gerçekleşti. Bu olaylar ilk başladığı zaman Irak ordusuna ait askerler üniformasını çıkartarak kaçmıştı. IŞİD karşısındaki herkesi düşman olarak görüyor. İşin garip yanı, IŞİD'in komutanları, askerleri Kur'an'ı okumuş insanlar. İçlerinden bir çoğu Kur'an'ı Kerim'i ezbere okuyan insanlar. İşte bu insanların İslamiyet adına kafa kesip, katliamlar yapması başka bir sorunu da beraberinde getiriyor. Batı'da büyük bir İslamafobi oluşmasına katkıda bulunuyor IŞİD" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VARLIĞINI HİSSETTİRMELİ

Irak Türkmenlerinin Türkiye'den beklentilerini de dile getiren Salihi, şöyle konuştu: "Öncelikle Türkiye geçmiş yıllardan bu yana Irak Türkmenlerinin yanında yer almış ve Irak Türkmenlerinden yana tavır sergilemiştir. Biz istiyoruz ki bugün Türkiye bugün de aynı tavrı sergilesin. Türkmenler olarak Türkiye'nin bölgedeki varlığını hissedelim. Biz sadece IŞİD veya PYD ile savaşmıyoruz. Susuzluktan veya çeşitli hastalıklardan ölenler de var. Irak- Türkiye sınırında IŞİD ile PYD güçleri savaşıyor. Ancak biz burada Türkiye'yi de görmek istiyoruz. Türkiye'den çıkacak her ses bizlere destek olacaktır." Öte yandan Türkiye dün Irak sınırına 35 adet tankla birlikte asker gönderdi.

BÜYÜK TÜRKMEN KURULTAYI İSTANBUL'DA

17 Ekim'de İstanbul'da yapılacak Büyük Türkmen Kurultayı hakkında kısa bir bilgi de veren Salihi sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşanan olaylar 17-20 Ekim arasında İstanbul'da yapılacak Büyük Türkmen Kurultayı'nı elzem kılmıştır. Yapılacak kurultay ile birlikte Türkmenlerin sorunları masaya yatırılacak ve sorunlara çözüm aranacak." Irak Türkmeneli Derneği Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı ise, Kerkük'ten yeni Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Türkmeneli bölgesinde sadece IŞİD'in değil, diğer grupların da baskısı söz konusu. Bugün Türkmenler mutlaka bir pota içinde, tek söz, tek bilek olarak dünya kamuoyuna çıkmak istiyor. Türkiye'ye de burada çok önemi ve çok ciddi vazifeler düşüyor. Türkmeneli bölgesi bugün kan ağlıyor. Türkmeneli bölgesi bugün siyasi, ekonomik ve politik mutfaktan uzaklaştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti ağırlığını koymalı. Orada yaşayan 3 buçuk milyon Türkmenin kaderini belirleyecek konularda Türkiye Türkmenlerden yana tavır koymalıdır. Gerek Irak gerek ulusal bazda Türkiye gücü hissettirmeli" açıklamasında bulundu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.