"Türkmenistan Doğalgazını Avrupa’ya Taşıyacak"

"Türkmenistan Doğalgazını Avrupa’ya Taşıyacak"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmen gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans-Hazar doğalgaz boru hattı çalışmalarının sürdürüleceğini açıkladı.Türkmenistan’ın doğusundaki Lebap vilayetinin...

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmen gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans-Hazar doğalgaz boru hattı çalışmalarının sürdürüleceğini açıkladı.

Türkmenistan’ın doğusundaki Lebap vilayetinin merkezi Türkmenabat kentinde Yaşlılar Konseyi’nin (Aksakallar Toplantısı) yıllık olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Berdimuhamedov, önümüzdeki dönemde petrol ve doğalgazdan, sanayiyepekçok alanda hayata geçirilecek reformlar hakkında bilgi verdi.

Türkmenistan’ın zengin enerji kaynaklarıyla dünyada önemli konuma sahip olduğunu belirten Berdimuhamedov, bu nedenle enerji sektörünün kalkınmasına büyük değer atfettiklerini kaydetti. Doğalgaz ve petrolden elde edilen gelirlerle Türkmen halkına huzurlu ve mutlu bir hayat sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhamedov; “Trans-Hazar doğalgaz boru hattı çalışmalarını sürdüreceğiz. 2015 yılında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) uluslararası boru hattı projesinin inşasına başlayacağız. Ülkedeki bütün boru hatlarını bir ana hatta bağlayan Doğu-Batı hattını 2016 yılında devreye sokacağız. Türkmen gazının Çin’e ihracatını arttırmak maksadıyla Türkmenistan-Özbekistan-Kırgızistan-Tacikistan-Çin doğalgaz boru hattının D kısmı, 2016 yılında hizmete açılacak” dedi.

Berdimuhamedov ayrıca, doğalgazdan çeşitli yan ürünlerin üretimine büyük önem verdiklerini kaydederek, doğalgazdan benzin, polipropilen, polietilen ve gübre gibi ürünlerin üretimini sağlayacak tesisleri inşa etmeye başladıklarını söyledi.

TÜRKMENİSTAN’DAN DEV İNŞAAT HAMLESİ

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ülkesinde inşaat yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini söyleyerek, bu sene sonuna kadar 9 milyar dolar değerinde 419 tesisi hizmete açtıklarını hatırlattı. Bunları bazılarının açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Berdimuhamedov, ülke genelinde 48 milyar dolar tutarında çok sayıda tesisin yapımının devam ettiğini bildirdi.

BERDİMUHAMEDOV: DÜNYADAN GERİYE KALMAK İSTEMİYORUZ

“Tarım ülkesi olan Türkmenistan’ı sanayi ülkesine dönüştürme yolunda emin adımlar atıyoruz” diyen Türkmen lider, 2014 yılında kendi haberleşme uydusunu uzaya göndereceklerini kaydetti. Türkmenistan’ın ilk haberleşme uydusunun ülkede internetin ve günümüz teknolojisinin bütün sektörlerde yaygın biçimde kullanılmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Berdimuhamedov, günümüz teknolojisine ayak uydurulmasını gerektiğini ve dünyadan geri kalmak istemediklerini ifade etti. Nanoteknoloji ve biyoteknolojinin kullanım alanlarının genişletilmesi gerektiğini ifade eden Berdimuhamedov, Aşkabat’ta Teknopark kurduklarını ve burada çeşitli bilimsel araştırmalarının yapılabileceğini kaydetti.

AVRASYA BÖLGESİNİN ÖNEMLİ ULAŞIM MERKEZİ OLACAK

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bütün sektörler ile birlikte ulaştırma ve komünikasyon sektörünün kalkınması için de önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Türkmenistan’ın Avrasya bölgesinin önemli ulaşım merkezi haline dönüştürmek için çaba harcadıklarını söyleyen Berdimuhamedov, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaştırma koridorlarını oluşturduklarını belirtti. Aralık ayında Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattını hizmete açacaklarını kaydeden Türkmen lider, bu hatla çeşitli ülkelerin yüklerinin taşınmasına imkan sağlanacağını bildirdi.

564 kilometre uzunluğunda Aşkabat-Türkmenbaşı otobanının inşasına başladıklarını söyleyen Berdimuhamedov, “Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattını inşa etmek istiyoruz. Hazar Denzi'nin kıyısında uluslararası deniz limanı inşa ediyoruz. Bu projeler, Türkmenistan’ı Avrasya bölgesinde önemli ulaşım merkezi haline getirecek” dedi.

Aksakallar Toplantısı'na ev sahipliği yapan Berdimuhamedov, 2015 yılını ülkesinde Tarafsızlık ve Barış Yılı ilan etti. Türkmenistan önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan tarafsızlık statüsünün 20.yılını kutlayacak.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından başkanlık edilen Aksakallar Toplantısı senede bir kez yapılıyor. Danışma statüsündeki Yaşlılar Konseyi’nin Türkmenabat kentindeki yıllık toplantısına, Türk işadamları başta olmak üzere yabancı büyükelçiler, Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçileri, bakanlar, 5 vilayetten yaşlılar, kamu kurum temsilcileri, yabancı basın mensupları katıldı.

Toplantı kapsamında Devlet Başkanı Berdimuhamedov’a Uluslararası Mahtumkulu Ödülü verildi. Berdimuhamedov da, bu sene Türkmen halkının büyük şairi ve düşünürü Mahtumkulu Firaki’nin 290.doğum yıldönümü dolayısıyla Meclis Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları’na Mahtumkulu Madalyası’nı takdim etti. Ayrıca, Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçileri ve konsolosları da, Mahtumkulu Madalyası’na layık görüldü.

Öte yandan, Lebap vilayetindeki Aksakallar Toplantısı öncesinde bir dizi açılışlar gerçekleştirildi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, kütüphane ve pazarın açılışını yaptı.

Türkmenistan doğalgaz rezervi bakımından dünyada Rusya, İran ve Katar’dan sonra dördüncü sırada bulunan ülke. Türkmenistan hükümeti, zengin doğalgaz kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırma çabasında. Şimdilik Türkmen gazının en büyük ithalatçısı Çin. Rusya ve İran da Türkmenistan’da doğalgaz satın alıyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.