TÜBİTAK'ın incelediği 10 gazoz markasında alkol çıktı!

TÜBİTAK'ın incelediği 10 gazoz markasında alkol çıktı!

TÜBİTAK’ın İncelediği 10 gazoz markasının hepsinin alkollü olduğu tespit edildi. İşte o markalar...

Tüketiciler Birliği, piyasada mevcut bulunan 10 farklı gazoz markasını inceledi. Tübitak Marmara Araştırma Merkezinde yapılan incelemeler sonucundaki analizlerle bütün gazozlarda litre başına 1,56 ila 0,20 gr. arasında değişen oranlarla alkol tespiti ortaya çıktı.

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz , gazozların ‘içindekiler ‘ bölümüne etil alkol yazılmadığını ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığını söyledi.Deniz, ” Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar ullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler.Etil alkol, bu çözülmeyi sağlar.Etil alkolün görevini propylen glycol de görebilir ; ancak maliyeti ikiye katlandığı için tercih edilmiyor.” dedi.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği alkolsüz içecekler tebliğinde, litre başına 5 gr. etil alkol kullanımına izin veriliyor.

Kimya Mühendisi Prof.Dr. Mustafa Nutku, alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfi olarak alkol eklendiğini söyledi.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir de durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığını ifade etti.Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını anlatıp, ” Normal şartlarda üretim bandında 30 saniyede 2 şişe dolum sağlanırken, alkol kullanıldığında bu miktar 4 şişeye çıkıyor” ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Profesör Doktor M.Saim Yeprem ise alkolün dinimizce HARAM olduğunu ve bir damlasıyla bir şişe arasında hiçbir fark bulunmadığına dikkat çekti.

Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da ‘bir litrede 5 gr.’a kadar etil alkole izin verilmesini anlayamadıklarını aktaran Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Tarım Bakanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE ‘ nin gazozlarla ilgili 4080 nolu standardının değiştirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanımına imkan tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, ” Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanımını yasaklayan düzenleme getirilmelidir ” dedi.

Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent Deniz, içeriğin etikette eksiksiz yer alması için düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini ve ” Tüketicileri uyarıyoruz.İçtiğiniz gazozlarda alkol var. ”

Kimya Mühendisi Profesör Doktor Mustafa Nutku , gazozlarda etil alkol bulunduğu gibi meyvelerdeki alkolün bundan farklı olduğunu kaydetti.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner  ” Üreticinin istese de etiketin üzerinde Tarım Bakanlığının iznini almadan alkol ibaresini yazamaz ” dedi.

"ALKOL BULUNMASI NORMAL"

Tüketiciler Birliği ‘nin iddialarına gazoz üreticileri adına Meşrubatçılar Derneği cevap olarak dernek adına yazılı bir açıklama yaptı.Genel Sekreter Nizamettin Şentürk şirketlerin yönetmelikte belirtildiği gibi alkolsüz içecekler ürettiğini söylerken, ethanolün ( alkollü içeceklerde kullanılan alkol ) doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunduğunu belirten Şentürk, ” Zira meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkıyor.Ayrıca ekmek ve yoğurt gibi maya içeren gıdalarda yine doğal olarak ethanol bulunur ” dedi.Bütün dünyada gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirterek, Tüketiciler Birliği’ nin açıkladığı değerlerin çok altında olduğunu söyledi.Şentürk sözlerine şöyle devam etti: ” Bir maddenin bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir.

Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altında olan rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığını için dikkate alınmamaktadır ” ( Oysa çoğu haram olan şeyin azı da haramdır. Hadisi Şerif )

Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? ( Maide 5/ 90-91 )

Yapılan tahliller sonucunda alkol bulunduğu belirtilen firmalar arasında Safranbolu ‘ nun meşhur Bağlar Gazozu bulunmadığı belirtiliyor..Ayrıca günümüzde hemen her tatlı ürünlerinde kullanılan glikoz şurubu  Niğde gazozunda kullanılmadığı söyleniyor.Niğde gazozu %100 Doğal Şeker Pancarından üretilerek kristal şeker ile tatlandırıldığı söyleniyor.En iyisi ev yapımı gazoz tüketmek ..Bu önerimizi bütün durumlarda yapıyoruz.Evde gazoz nasıl mı hazırlanır ? İşte tarifimiz :

  • İki su bardağının her birine yarıya kadar  tercihen soğuk su dökün.
  • Birincisine 1 çay kaşığı karbonat ( silme ) + 2 çay kaşığı toz şeker
  • İkincisine biraz limon sıkılarak birkaç damla gül suyu damlatın.
  • İki bardaktan birini diğerine ilave edin.

Bu tarifimizde şişe ve kutu gazozdaki gibi köpüren karbondioksittir.Suda erimiş hali hazmı kolaylaştırır.Maden suyuna limon sıkıp içmek de terleyerek kaybettiğimiz mineralleri almamızı sağlar.

İŞTE İÇİNDE ALKOL TESPİT EDİLEN GAZOZLAR;

En fazla alkol Uludağ’da

Marka Alkol (*)

Uludağ 1.56

Akmina 1.28

Tansaş 1.16

Çamlıca 0.84

Fruko 0.76

Sensun 0.60

Sprite 0.56

Seven Up 0.44

Kipa 0.20

(*) Gram/litre

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum