Terzilik mesleği de kaybolup gidiyor

Terzilik mesleği de kaybolup gidiyor

Uzun yıllardır Güneysınır ile birlikte anılan ve ilçede önemli bir gelir kaynağı olan terzilik mesleğini yapan sadece birkaç kişi kaldı.

 Ekonomik yönden geçinmesi zor olsa da mesleğini sevdiği için ayakta tutmaya gayret eden Terzi Hasan Duyurucu, kendisinden sonra mesleğini devam ettirecek kimse kalmamasının kendisini üzdüğünü söyledi. Duyurucu, “Doğma büyüme Güneysınırlıyım, yaklaşık 15–20 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Güneysınır’da terzilik mesleğinin önemli bir yeri vardı. Fakat bu işin son nesilleri de biziz. Çünkü bizden başka bu işi yapan yok, heves edip öğrenmek isteyenler de yok” dedi.
Müşterilerinin genelde ilçeye bağlı beldeler, köyler ve çevre ilçelerden olduğunu da belirten Duyurucu, “Bu bölgenin yanı sıra Konya’dan bizi tanıyıp özel elbise diktirmek isteyenlerde geliyor. Ama bu müşteri sayısı ne yazık ki çok az. Son zamanlarda takım elbise, pantolon, gömlek gibi ürünlerin üretiminden çok tamirini yapıyoruz. İlçede bizim gibi çalışan 5 tane terzi var. Gelir olarak baktığımız zaman özellikle son yıllarda çok düştüğünü söyleyebilirim. Konfeksiyon sektörünün gelişmesi bizi daha çok etkiledi” diye konuştu.
Güneysınır ilçesi adı altında iki mahallenin birleşmesi Güneybağ için de Karasınır için de olumsuz etki oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Duyurucu, “Ticaretle uğraşanlar olarak biz bunun acısını yaşadık, yaşıyoruz. Çünkü ilçe merkezi taşındı. Buraya gelip gidenlerin sayısı azaldı. İlçe merkezine iş yerimizi taşımayı düşündük ama buradaki kira ile merkezdeki kira yüzde 200 katlıyor. Bu riski de göze alamadığımız için burada çalışmayı yeğliyoruz. Zaten müşterilerimiz sabit. İş yerimizi taşısak da taşımasak da sabit olan müşterilerimiz bizi bir şekilde buluyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum