Tedbirsizlik can alıyor!

Tedbirsizlik can alıyor!

İş kazalarında Avrupa birincisi olan ülkemizde 2016 yılı, işçi kazalarının en fazla yaşandığı yıl ilan edildi.

İş kazalarında Avrupa birincisi olan ülkemizde 2016 yılı, işçi kazalarının en fazla yaşandığı yıl ilan edildi. Geçen yıl çalışırken bin 970 işçi hayatını kaybederken, Konya'da da son 2 ay içinde 2 işçi yaşamını yitirdi. Kazalar en fazla dikkatsizlikten ve tedbirsizlikten meydana geldi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre 2016 yılında bin 970 işçi çalışırken yaşamını yitirdi ve Türkiye tarihinde en çok işçi ölümü geçen yıl gerçekleşmiş oldu. Yaşamını yitirenlerin bin 682’sini işçi ve memurlar, 288’ini de çiftçi ve esnaflar oluşturdu. Ölümlerin en çok gerçekleştiği iş kolları ise şöyle oldu: “442 inşaat, 389 tarım, 265 taşımacılık, 124 ticaret/büro, 109 belediye, 96 metal ve 73 maden işçisi.” İş kazalarına dikkatsizlik ve tedbirsizliğin yanı sıra; fazla mesai yapmak ve tecrübesi olmayan işçileri riskli işlerde çalıştırmak da davetiye çıkarıyor. 

KONYA'DAKİ KAZALARIN BİLANÇOSU AĞIR

Özellikle Konya'da son 2 ayda yaşanan işçi kazaları da dikkatlerden kaçmadı. 16 Eylül günü Derebucak'ta bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında kırılan taşın arasında sıkışan işçi Hasan Keteş (28) feci şekilde can verdi. 5 Kasım günü Konya’da otopark inşaatında ustabaşı olarak çalışan 45 yaşındaki Cavit Ç., çalışmaları kontrol ettiği sırada 18 metre yükseklikten düştü. Talihsiz işçi, düştüğü yerden itfaiye ekiplerinin 1 saatlik çalışmasının ardından kurtarılabildi. 9 Kasım günü ise Konya'da, çalıştığı inşaatın 4. katından düşen Suriye uyruklu işçi, yaşamını yitirdi. Suriyeli talihsiz işçi işe başladığı ilk gün, inşaattan düşerek öldü.

UZMANLIK EHİL KİŞİLERE VERİLMELİ

Yaşanan işçi kazaları ile ilgili açıklamalarda bulunan İş Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kamil Akın, iş güvenliği uzmanlığının işin ehli olan insanlara verilmesi gerektiğini aktardı. Herkesin kendi alanında uzmanlaşmasının sektöre rahatlık kazandıracağını ifade eden Akın, prosedürleri bilmek gerektiğine de değindi. Akın, “Biyologlar inşaat denetliyor. Bu ne kadar sağlıklı bir denetleme olabilir ki? İşe bu noktadan başlamak en doğru karar olacaktır” dedi.

GEÇMİŞE GÖRE ÖNLEM DAHA FAZLA

5 yıl öncesine göre çalışma sahalarında daha fazla önlem alındığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kamil Akın, iş güvenliğinin müfredata alınmasını istedi. Akın, “Bu konu, derslerde öğrencilere zorunlu olarak anlatılmalıdır. Ağaç yaşken eğilir. Bilinç farklı bir şey” diye konuştu. Akın, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşaatlarda artık kalıpların altına ağlar örülüyor. Özel koruyucular ile çalışmanın zorunlu olduğunu bilmeyen insan kalmamalı. Temel iş güvenliği eğitimi vermek gerekli. Bu eğitimlerden taviz vermek doğru değil.”

SURİYELİLERE İŞ GÜVENLİĞİ ANLATILMALI

İnşaatlarda çalışan Suriyeliler'e yönelik bilinçlendirmelerin de yapılmasının öneminin altını çizen Akın, şunları kaydetti: “Suriyeliler, mecburiyetten ülkelerini terketmiş durumdalar. Hayatlarını devam ettirebilmek için maddi birtakım imkanlara sahip olmaları lazım. İnsan gücü istediği için gidip inşaatlarda çalışıyorlar. İşveren ile aralarında iletişimsizlik oluyor. Çalışırken nelerin zorunlu olduğunu bilmiyorlar. En ufak bir kaza canlarına mal olabiliyor. İş güvenliği uygun bir eğitimle Suriyeliler'e de anlatılmalı. Temel iş güvenliği bu noktada daha cazip görülüyor.”

DENETİM KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI

Denetimlerin olabildiğince yapıldığını kaydeden Akın, firmaların daha fazla sorumluluk almasını istedi. “Denetimler, resmiyette kalmamalı. Sahada aktif şekilde denetim yapılmalı” diyen Akın, “İş güvenliği uzmanlarına da sorumluluk verilmeli. Bunu sağlamak için sistemin değişmesi gerekir. Firmaların yaptırım gücü fazla olmalı. Havuz sistemi kurulmalı. Denetlemede para söz konusu olmayacak” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.