'Tatil' kazığı!

'Tatil' kazığı!

Özellikle yaz aylarında çoğalan tatil dolandırıcıları yine bir çok vatandaşı ağına düşürüyor. TÜRSAB Konya Şubesi Genel Sekreteri Seda Kuşvuran, “İnternet üzerinden rezervasyon yaptırmayın. Mutlaka güvenilir kişilere danışın” uyarısında bulundu

Cep telefonu dolandırıcılığı Türkiye genelinde son dönemlerde artış gösteriyor. Cep telefonuna gelen tatil mesajları ile vatandaşların aklını çelen dolandırıcılar, rezervasyon amacı ile cep telefonundan kredi kartı numarası istiyor. Vatandaşların kredi kartı numaralarını alan dolandırıcı çete, vatandaşın parasını cebine indiriyor. Rezervasyon yaptırdığını zanneden vatandaşlar, işin aslını otele gittiği zaman anlıyor. Ancak rezervasyon yapılan numaraya bir daha ulaşılamıyor. Vatandaş da bu yüzden mağdur duruma düşüyor. Tatil için bir bilene danışılması gerektiğini söyleyen Terapi Tur Genel Müdürü Seda Kuşvuran, "Son zamanlarda cep telefonlarına şu kadar liraya beş yıldızlı otel şu liraya tarzında mesajlar geliyor. Büyük otelleri çok ucuz fiyatta olduğunu ve kampanyayı kaçırmamaları gerektiği söyleniyor. Bilinçsiz vatandaşlar da bu tuzağa kanıyorlar. Bir çok kişi dolandırıldı bu şekilde. Vatandaşlarımızın bu konuda bir bilir kişiye danışsınlar. Kesinlikle internetten gördüğü bir yerin güzelliğine kanmasınlar. İnternet üzerindeki fotoğraflar gerçeği yansıtmayabiliyor. Özellikle son zamanlarda cep telefonlarına mesaj yoluyla çok sayıda otel için çok ucuz aslı olmayan dolandırıcılık mesajları gönderilerek tüketiciler kandırılmaktadır. Bildiğiniz güvenilir A grubu seyahat acentası belgesi olan turizm bürolarından otel, bilet, tatil harcamalarınızı yapınız. Kandırılan vatandaşlar, bütün yılın birikimi olarak gördüğü tatilden maalesef hüsranla dönüyor" ifadelerini kullandı.

İYİ BİR SEZON GEÇİRMEDİK

Yaz aylarının bitmesine sayılı günler kala, sezonun kendileri açısından iyi bir sezon olmadığını dile getiren Kuşvuran, "Bu sezonda istenmeyen birtakım olaylar oldu. Ramazan Bayramı tatili seçimlere takıldı. Bizim en yoğun olduğumuz dönem olan Ocak- Şubat ve Mart aylarından istediğimiz verimi alamadık çünkü yine 30 Mart seçimlere ve ondan önce de 17 Aralık süreci bizleri de etkiledi. Doların yükselmesi bizi doğrudan etkiliyor. Çünkü yurt dışı turlarımızda anlaştığımız şirketlerle dolar üzerinden alışveriş yapıyoruz. O yüzden doların yükselmesi o dönemde işlerimizi sekteye uğratmıştı. Onun dışında gündeme bomba gibi düşen birtakım siyasi olaylarda da etkiliyor bizi. Bütün esnafı etkiliyor aslında. Bu sezonda aslında her şey arka arkaya geldi diyebiliriz. Ancak halimizden şikayetçi değiliz. Çok şükür yine işlerimiz oluyor. Kurban Bayramı tatili programlarını şimdiden belirledik. Vatandaşlar da sormaya başladı son zamanlarda. Ancak önemli olan bir nokta daha var. Kurban Bayramı tatili 9 gün olduğu için vatandaşlar ne de olsa gideriz tatile 9 gün sonuçta, diye düşünmesinler. Ellerini çabuk tutsunlar. Çünkü cidden yer bulmak sıkıntı olabiliyor. Böyle uzun tatillerde bu senaryo ile karşılaşan aileler var. Biraz daha erken davranmakta fayda görüyorum" diye konuştu.

İNTERNETTEN YAPILAN REZERVASYONLARA GÜVENMEYİN

Kuşpınar internet üzerinden otel rezervasyonlarında dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Tüketicilerin dikkatli olması lazım, siber suçlar dünyanın her yerinde önüne geçilemez büyük bir hızla her sektöre yayılıyor. Turizm sektörü de nasibini alıyor. Artık Her yerde seyahat acentesi büroları var, belgesini sorarak güvenilir yerlerden alış-veriş yapmakta fayda var. Mesela ucuz tatil vaadi sunan tatilmanya.com sitesinden alışveriş yapan yüzlerce tüketicinin tatil hayali kâbusa dönüştü. Tatilciler önce rezervasyonlarının yapılmadığını, sonra ise aracı şirketin ortadan kaybolduğunu öğrendi. Şikâyetlerin artması üzerine şirketin Antalya’daki merkez ofisine denetim ekiplerini gönderen TÜRSAB da, şirketin belgelerini iptal etti” dedi.

PARA İADESİ YAPILMIYOR

Şikayetvar.com'a ise tatilmanya.com aleyhine bir çok şikayet bulunmakta. Para iadesi ile ilgili sorun yaşayan mağdur durumda olan Nalan. Ö adında bir vatandaş da, “Side'deki 5 yıldızlı bir otelden yer ayırmak üzere otelin internet sitesine girip oradaki iletişim bilgilerinden oteli arayıp 11 Ağustos tarihi için rezervasyonumuzu yaptırdık. Ancak 08 Ağustos'ta bizi Tatilmanya.com'dan aradığını söyleyen şahıs otelle anlaşmalarının bittiğini ve para iademizi yapacağını söyleyip telefonu suratımıza kapatmıştır. Sonradan durumu incelediğimizde Tatilmanya'nın otel adına sahte internet sitesi düzenleyerek insanları mağdur ettiğini fark ettik. Tatilmanya halen para iadesi yapmamıştır” diyerek şikayetini belirtti. Yasin U. isimli bir vatandaş da, “3 nisan 2014'te erken rezervasyonu yapıp tatil gününe 1 gün kala iptal eden bu şirkete 2bin 500 lira verdim. Para iade alamıyorum. Önce Tüketici heyeti, olmadı savcılığa başvuracağım” şeklinde şikayetini dile getirdi.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.