Taşımada indirim yok

Taşımada indirim yok

Dünya genelindeki petrol fiyatlarında düşüş azda olsa Türkiye'ye yansıdı. Fiyatların düşmesine rağmen toplu taşımaya yapılan zammın geri çekilmemesi vatandaşın tepkisi çekiyor. Vatandaş, Büyükşehir Belediyesi'nin geçen aylarda toplu taşımaya yaptığı zammı

LPG ve motorine yapılan indirimlerden sonra, gözler Konya'daki toplu ulaşım ücretlerine çevrildi. Geçtiğimiz aylarda benzine yapılan herhangi bir zam bulunmamasına rağmen, yetkililer toplu ulaşım zammını artan benzin fiyatlarına bağlamıştı. Benzin fiyatlarının düşmesi ile birlikte, zammın geri alınıp alınmayacağı Konya'da merak konusu oldu. LPG şuanda 1,95 TL seviyesine kadar indi. Motorine ise 25 Aralık tarihinden itibaren 5 kuruş indirim yapıldı. Toplu ulaşımın kronik bir sorun haline geldiği Konya'da, zammın geri alınması gibi bir durum Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde yok. Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan aldığımız bilgiye göre ise yapılan yüzde 33'lük zam geri alınmayacak.

FİYATLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, toplu taşımanın zorunlu ihtiyaç olduğunu belirterek, toplu taşımadan elde edilen karın yanlış olduğunu söyledi. Elektrik, su ve toplu taşıma üzerinden kazanç sağlamanın haksızlık olduğunu kaydeden Dinç, "Belediye, bu altyapıyı yapmak zorunda. Maliyeti vatandaşın sırtından karşılamak son derece yanlış" dedi.

Yurt dışında petrol fiyatının yarı yarıya düştüğünü ifade eden Dinç, "Avrupa ülkelerinde bu düşüş fiyatlara yansıdı. Ülkemizde beklenen ucuzluk olmadı ama yine de fiyatlar makul seviyeye düştü. Artık toplu taşımada indime gidilmeli. Belediyenin yeniden el kart dağıtmasına gerek yok. Elekronik ortamda ücretleri indirebilir. Aynı şekilde maliyetler yıllık değil aylık yapılmalı. Aylık takip ekmek zor oluyorsa da kısa sürede güncellenmeli. 1 yıl boyunca tek tip fiyat yapılması oldukça yanlış. Artık fiyatların yeniden yapılandırılması gerekiyor" diye konuştu.

DOLMUŞ FİYATLARI DA HAKSIZ

Dolmuşlara yapılan zammı da değerlendiren Dinç, "Dolmuşlar da kamu hizmetidir. Petrole ne zaman zam gelse dolmuş hatları da bundan etkilenmektedir. Şimdi de petrol fiyatlarında düşüş var. Aynı etkiyi görmek istiyoruz. Burada da yine belediye devreye giriyor. Çünkü odalar fiyatı belirledikten sonra 1 hafta içerisinde belediyenin itiraz etme hakkı var. Belediye ise fiyat düzenlemesini görmezden geldiği için Konya'da toplu ulaşım pahalı hale geldi. Hat güzergahlarını bile belediyenin düzenleme hakkı var ama dolmuş hatlarında eli kolu bağlı. Dolmuş hatları çok pahalı ve genellikle tanıdıklara satılıyor. Bu da belediyenin baskı kurmasını engelliyor. Özel araçlar gelişti ama asgari ücretle çalışan bir kişi yol parası vermekte zorlanıyor. Artık Konya büyüdü. Sanayide çalışan işçilerin bir çoğu 2 araçla iş yerine gidiyor. Gödene'de oturan biri iki araç değiştirmek zorunda kalıyor. Beyhekim TOKİ'de oturanlarda su depou tramvay durağında inerek otobüse biniyor. Bu parayı aya yaydığımızda çok fazla tutuyor. İstanbul'da ise ikinciye binişlerde yarım ücret alınıyor. Konya'da da bu şekilde olabilir. Abonman fiyatı da çok pahalı. Vatandaşın lehine tekrar fiyat düzenlemesi yapılabilir" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ise duruma tepkili. Benzine yapılan zamlar gerekçe gösterilerek yapılan yüzde 33'lük toplu ulaşım zammı, benzine yapılan indirimlere rağmen yine de geri çekilmemesi vatandaşların tepkisini çekiyor. LPG'de son yılların en büyük indiriminin yapıldığına dikkat çeken vatandaş, "Dolmuş ve otobüs ücretleri çok fazla. Kampüs-Eski Garaj 2 lira, Kampüs-Bosna Hersek arası ise 1.50 lira. Bu haksızlık biran önce değişmeli" dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum