Tarlada pancar ekimi başladı

Tarlada pancar ekimi başladı

Korona tehlikesinin arttığı bu günlerde etanol ihtiyacının karşılanabilmesi için gerekliliği bir kat daha ortaya çıkan pancar, stratejik ürünler arasındaki yerini korudu.

 

Tarımsal üretimin başkenti ve ekilen ürün çeşitliliği bol olan Konya'da pancar ekimi bazı bölgelerde  yavaş yavaş başladı. Koronavirüs endişesinin Türkiye'de iyice arttığı bu dönemde dezenfekte ürünlerin ve kolonyanın üretiminde kullanılan etanol ihtiyacı için şeker pancarının ve üretiminin  önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut ve Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, pancar üreticisine seslenerek, “Ekim konusunda aceleci olmayın” uyarısında bulundu. Gerek Akbulut gerekse Bestil, bu yıl şeker pancarının kilogram fiyatının geçen yıldan yüksek olacağını da dile getirdi. 

EKİM İÇİN ÇİFTÇİNİN ACELE ETMEMESİ GEREKİR

Konya'da pancar ekiminin yeni yeni başladığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, ekim için üreticinin acele etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Nisan ayının 20'si gibi Konya'da bir don tehlikesinin  beklendiğini söyleyen Akbulut, pancar ekimi için en doğru ekim tarihinin Nisan ayının ilk haftasından sonra olduğunu aktardı. Akbulut, daha sonra şunları kaydetti: “Ürün çıkışların don tehlikesi de göz önünde bulundurularak ayarlanmaması gerekir. Bugün yapılan pancar ekiminin erken olduğunu söylüyoruz. Çiftçinin hava durumunu takip etmesi gerekiyor. Pancarda çıkış çok önemli. Don gerçeği akıllardan çıkarılmamalı. Bizim toprağımız bir tabaka bağlıyor. Yüzeyde sertlik oluşuyor. Tohumlar patladıktan sonra bu tabaka filizlerin çıkmasına engel oluyor. Sonuç itibariyle de üreticimiz ve ülkemiz verim kaybı yaşıyor.  Bir de çiftçimiz sert yüzeyi kırmak için ekstra sulama yapıyor. Ekstra sulama çiftçiye ekstra masraf olarak geri dönüyor. O yüzden ekim konusunda çiftçilerimizin tavsiyelere uyması lazım. 

PANCAR FİYATI GEÇEN YILIN ALTINDA OLMAZ 

“Fiyat konusunda ise beklentimiz geçen yıla oranla yüksek” diyen Akbulut, “Geçen yıl açıklanan fiyat, üreticiyi tatmin etti. Etinol ihtiyacının karşılanması için önemi Koronavirüsten dolayı daha fazla anlaşılan pancarın fiyatının bu yıl daha fazla olacağını öngörüyoruz. Pancar stratejik bir üründür. Arz-talep meselesi var. Bir şeye ihtiyaç ne kadar fazla ise fiyatı da o denli artar.  Pancar üretimine ihtiyacın çok olduğu bir dönemde haliyle pancarın fiyatı da yüksek olacaktır. Geçen yılın fiyatlarının altında olmaz. Geçen yıl pancarın kilogram fiyatı, 30 kuruştu. Polarına göre de ek prim veriliyordu. Diğer Şeker Fabrikaları Konya'dan pancar talep etti. O fabrikalar, kotasını dolduramadı. Bu yıl beklentimiz pancar çiftçisinin yüzünün gülecek olması. Üretim ile ilgili tek bir endişemiz var. Koronavirüsten dolayı dışarı çıkışlar sınırlı. Tarımsal üretim için ise arazide olmak gerekiyor. Çapanın, ilaçlamanın yapılacağı dönemde arazide olmaya da bir sınırlama getirilirse o zaman üretim açısından çeşitli sıkıntılar yaşanır. İnşallah Koronavirüs, tarımı kısıtlayıcı bir hale gelmez. 2020 yılının bereketli ve hayırlı bir sezon olmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.  

ORTADA 35-40 YILLIK BİR GERÇEK VAR

KONPADER Başkanı Ahmet Bestil ise pancar ekimi için Nisan ayının 20'sini beklemek gerektiğini kaydetti. Her yılın Nisan ayının 23'ünde Konya'da don olduğunu ve bu don gerçeğinin 35-40 yıldır değişmediğini vurgulayan Bestil,  “Ekim için acele etmemek gerekir. Eğer don ekinleri vurursa, pancarı kökünden bitirir. Üreticilerin bu gerçeği göz ardı etmemesi lazım. Pancar ekiminin geçen yıl ile aynı oranda olmasını bekliyoruz. Fiyat konusunda ise pancarın kilogram fiyatının geçen yıldan yüksek olacağını öngörüyoruz. Geçen yıl pancarın kilogram fiyatı 30 kuruştu. Polarına göre bu fiyat  35-37 kuruşa kadar çıktı. Bu yıl pancarın stratejik bir ürün olmasından dolayı fiyatının en az 37-40 kuruş olması gerekir. Pancarın önemi özellikle Koronavirüsün etkisini iyice artırdığı bu dönemlerde daha çok ortaya çıktı” dedi. 

ÇİFTÇİ TARIMSAL ANLAMDA DA BİR ÖNLEM PAKETİ BEKLİYOR

Koronavirüsün olumsuz yansımalarının, tarımı ve tarımsal üretimi etkilememesi gerektiğini ifade eden Başkan Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Koronavirüs için 21 maddelik önlem paketi açıklandı. Bu maddelerin hiçbirinde tarımsal sektörü ilgilendirecek bir içerik yer almadı. Kısacası önlem paketinde tarımsal desteği görmedik. Çiftçiler, girdi maliyeti en yüksek olan elektrik meselesinde bir önlem bekledi, beklemeye de devam ediyor. Tarımsal sulamadaki elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli. Pancar üreticisi daha fazla desteklenmeli. Çapa yapmak için farklı şehirlerden Konya'ya gelecek olan mevsimlik tarım işçilerinin bir engelle karşılaşmaması da gerekir. Sokağa çıkma konusunda bazı sınırlamalar var. Bu sınırlamaları destekliyoruz. Nisan ayının ilk haftasından itibaren mevsimlik işçiler Konya'ya gelecek. İşçilerimiz için bir önlem alınmalı fakat üretimi de aksatacak bir durum söz konusu olmamalıdır. Yoksa sıkıntı büyük olur. Mevsimlik işçilerin kalacağı yer konusunda gerekli adımlar atılmalı ve onların kalacağı ortamlar çok hijyenik bir hale getirilmelidir. İşçiler gelmeden kalacakları yerlerde dezenfekteler yapılmalıdır. Bir de talebimiz olan farklı bir konunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. Biz, Konyalı pancar üreticileri olarak,  A kategorisinde yer almayan kota fazlamızı Konya Şeker'e normal fiyatından verelim. Konya Şeker de ihtiyacı olan fabrikalara bu pancarın dağıtımını yapsın. TCDD ile ucuz bir şekilde bu dağıtım yapılabilir. Zamanında bu uygulama yapılmıştı. Konya üretiyor. Üretsin, fazlalığını da Konya Şeker aracılığıyla ihtiyacı olan fabrikalara dağıtsın. Kotasını dolduramayan fabrikalar da böylelikle sıkıntı yaşamamış olur. Bu uygulama, ülke ekonomimize de katkı sağlar. Konya, zaten pancarın üretim üssü. Konya Şeker de bu uygulamaya sıcak bakıyor. Kısa sürede bu konuda bir karar bekliyoruz.”  

EMRE ÖZGÜL 

4-2-092.jpg

4-3-(1)_880x440.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.