Suriye'deki Türkmenler çok zor durumda

Suriye'deki Türkmenler çok zor durumda

Türkmeneli Dernekler Fedarasyonu'nun düzenlediği "Ortadoğu'da Yeni Düzen Arayışları ve Türkmenlerin Geleceği" konulu sempozyum birçok akademisyen ve davetlinin katılımı ile Konya Ticaret Odası'nda yapıldı.

Sempozyumun oturum başkanlığını Op. Dr. Aydın Beyatlı yaptı.  Sempozyumda Prof. Dr. Mahir Nakip, Prof. Dr. Celalettin Yavuz, Bilgay Duman ve Yrd. Doç. Dr. Arif Behiç Özcan yer aldı. Sempozumda Irak ve Suriye Türkmenleri'nin geleceği, Ortadoğu'daki IŞİD tehlikesi ve küresel siyasi krizin Ortadoğu'ya yansımaları gibi birçok konu konuşuldu.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Op. Dr. Aydın Beyatlı, "Çok kötü bir süreçten geçerek çok zorlu günler geçiriyoruz. 12 yıl önce ABD sözde barış getirmek sureti ile Irak'a girdi. Geriye baktığımızda ABD, Irak'a kin,nefret ve gözyaşından başka bir şey bırakmadı. Dün Rusya ise Suriye'de ki savaşı bitireceğini ön sürerek Suriye'ye hem karadan hemde havadan ateşler açmaya başladı. Havadan Rus uçakları ateş açarken karadan ise Suriyeli güçler ateş açarak Bayırbucak'taki Türkmenleri öldürmeye çalışıyorlar. Dün 5 tane doktor arkadaşım ile sınırdan geldik. Sınırdaki Yayla Dağı'na pazartesi günü gittik. Orada hem tıbbi hemde maddi ve manevi yardıma muhtaç kardeşlerimize yardım ettik. Türkmen kardeşlerimizin varlığını yok etmeye çalışıyorlar. Telafer, Türkmenler'in en çok olduğu bir yer. Oraya 9 kez katliam yaptılar. Türkmen kardeşlerimiz yılmadı, korkmadı ve yurtlarından kaçmadılar. Zalimlerin amacı Türkmenleri o bölgeden gitmelerini sağlamak ama amaçlarına ulaşamadılar. Dünya basını orada olan biteni yazmıyor ya da yazamıyor. İlerde elbet tarih yazacaktır. Iraklı doktor arkadaşlarım ile birçok il gezerek oradaki yardıma muhtaç herkese yardım ettik. Suriye'de ki Türkmenler çok zor durumdalar. Geçtiğimiz günlerde Rus uçağının düşürülmesi onları çok sevindirdi. Onlara çok büyük bir motivasyon sağladı. Türkmenler, Türkiye'nin desteğini enselerinde hissettikleri için çok mutlu oluyorlar daha çok savaşıyorlar. Türkmen Dağı düşerse Tanrı Dağı ve Toroslar'da düşer. Türkmen Dağı düşmeyecek. Çünkü Türkmen Dağı'nda savaşan yiğitçe insanlar var. Allah'ın izniyle bu dağların düşmesine izin vermeyeceğiz. Türkmen Dağı'nda ki mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.