Süreç sağlıklı değil

Süreç sağlıklı değil

Yİ Parti Konya Milletvekili Adayı Gökhan Tozoğlu, "Mağduru koruyan bir sistem içinde kabul görmeyen bu tarz yaklaşımlara girmek doğru değil. Hükümlü yakınlarında boş yere beklenti oluşturdular" dedi

Af konusunun sağlıklı bir süreçte gündeme getirilmediğini belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Adayı Gökhan Tozoğlu, "Mağduru koruyan bir sistem içinde kabul görmeyen bu tarz yaklaşımlara girmek doğru değil. Hükümlü yakınlarında boş yere beklenti oluşturdular" dedi

24 Haziran erken seçimlerine iki hafta kala "Af" konusu yine ülkenin en önemli gündem başlıkları arasında yer alıyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, geçtiğimiz haftalarda kader mahkumlarına af çıkması gerektiğini yaptığı bir konuşmada belirtti. Bahçeli'nin söylemlerinin ardından af meselesi hiç gündemden düşmedi. MHP, topu aynı ittifak içinde yer aldığı AK Parti'ye attı. Toplumun büyük bir kesimi "Kesinlikle af çıkacak" derken, MHP'nin seçim ortağı AK Parti'nin konuya sıcak bakmadığı öğrenildi. Parti yetkilileri de Bahçeli'nin beklentilerinin tam tersine söylemlerde bulundu. İYİ Parti Konya Milletvekili Avukat Gökhan Tozoğlu, böyle bir konunun seçim malzemesi yapılmasının doğru olmadığını aktararak, "MHP ve AK Parti'nin bu konuyu kendi içlerinde konuşmaları lazımdı. Her partiden ayrı bir ses çıkıyor. İttifak partilerinin ağız birliğinin olması gerekir. Af konusu ile gündem meşgul ediliyor. Millette gereksiz yere bir kaygı ve beklenti oluşturdular. Sağlıklı bir süreçten geçmiyoruz" dedi.

YENİ İNFİALLERE SEBEBİYET VERİR

Af konusunun tehlikeli bir süreç olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Konya Milletvekili Avukat Gökhan Tozoğlu, hukuk devletinde bu tarz adımların makul olmadığını hatırlatarak, "Mağduru ve devletimizi koruyan bir sistemin içinde kabul görmeyen yaklaşımlar içine girmemek lazım" şeklinde konuştu. Hırsızların, yağmacıların ve benzeri suçları işleyenlerin affedilmesi durumunda yeni infiallerin yaşanma ihtimalinin kuvvetli olduğunu vurgulayan Tozoğlu, ülkenin geçmiş yıllarda  bu konuda acı tecrübelerinin olduğunu kaydetti. Tozoğlu, "Af çıkar, hükümlü içeriden çıkar ve yeni bir suç işleyebilir. Tekrar yeniden içeriye girer. Bunun örneklerini geçmişte yaşadık. Cezaevlerinde felaket bir doluluk var. İnsani şartlar sağlanamıyor. Mevzu af çıkarmak değil, tutukluluk şartları gözden geçirilmeli" açıklamalarında bulundu.

AF KAPSAMI DIŞINDA TUTULANLAR DA YARARLANABİLİR

"Af tehlikeli, süreç oy devşirme amacı ile yapılırsa daha da tehlikeli olur" diyen Tozoğlu, şunları kaydetti: "Böyle bir bakış açısı kesinlikle kabul edilemez. Adalet ve hukuk anlayışı ile bağdaşmaz. Ortada bir af kanunu da yok. Resmi mevzuat çalışmaları yok. Sadece bir niyet beyanı bulunuyor. Af sadece terör örgütü üyelerine, cinsel suç işleyenlere ve uyuşturucu suçlularına vurmayacak. Dışındaki bütün suçlara af getirilmesi planlanıyor. Bakınız, devlet kendi hükümlüleri arasında ayrım yapamaz. Eşitlik prensibine göre yukarıda saydığım suçları işleyenler bile ilgili yerlere başvurunca tahliye olma şansına sahipler. Bu, adalete ve hukuka olan güveni zedeler. Bireysel suçları devletin affetme yetkisi yoktur. Af yetkisi bu anlamda bireydedir. Devlet, devlete karşı işlenen suçlarda affedici olabilir. Hükümlü yakınlarında ciddi bir beklenti oluştu. Yine belirteyim, sağlıklı bir süreç yok."

OY KAYGISI İLE AFFI GÜNDEME GETİRDİLER

MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli'nin bu söylemlerde bulunmasının altında yatan sebepler olduğunu da ifade eden Tozoğlu, konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: "MHP'nin oy oranlarında ciddi düşüşler var. Belli bir oy oranına ulaşma hesabı yapıyorlar. Sağlıklı değil, her mevzu seçim malzemesi yapılmamalı. Popülizm iyi bir şey değildir. 2015-2016 yıllarında af konusunu konuşan yoktu. Ne değişti de 24 Haziran erken seçimleri arifesinde bu konu gündeme getirildi? Mağdurlar o zaman da mağdurdu, suçlular o zaman da suçluydu. Siyasetin üslubuna yakışmayan şeyler bunlar. Bir de gündemi meşgul etmeleri doğru değil. AK Parti ve MHP ittifak partisidir. Ağız birliklerinin olması gerekir. Bu konudaki söylemleri çok farklı."

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.