Sivil toplum ahlak ve bilgidir

Sivil toplum ahlak ve bilgidir

14. Ufuk Turu Toplantısı Mardin’de başladı. Açılışta konuşan eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, sivil toplumun bilgi, ahlak ve güçten oluştuğunu belirterek, medeniyetlerin bunlardan aldığını söyledi

Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen Ufuk Turu Toplantıları “Sivil Toplum ve Din” başlığı altında Mardin’de başladı. Grand Yay Otel’de düzenlenen 14. Ufuk Turu Toplantıları’nın açılış programına AK Parti Konya Milletvekili ve eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Eğitim Bir-Sen Genel Başkanvekili Latif Selvi, Dicle Kalkınma Ajansı Başkanı Yılmaz Altındağ,  yanı sıra Konya’dan ve Türkiye’nin birçok şehrinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantılarının açılışı eski TİMAV Genel Başkanı Mehmet Emin Parlaktürk’ün Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

MARDİN BANA KUDÜS’Ü HATIRLATIYOR

4-1-019.jpg

14. Ufuk Turu Toplantıları’nın açılışında konuşan AK Parti Konya Milletvekili ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu,  “Sivil toplum uzun uzun konuşmamız gereken bir konu. Devada burada, şifada burada. Mardin Artuklu Devleti’nin başkentidir. Mardin Konya gibi önemli bir başşehirdir. İki ilim merkezidir. Konya ve Mardin çoğulcu kültüre sahip iki şehirdir. Mardin’i anlamayan İslam medeniyetinin kadim geçmişini ve genel felsefesini anlayamaz. Mardin’e hep geldim. Mardin bana Kudüs’ü hatırlatıyor. Mardin medeniyetimizin biblo şehirdir. İnsanlarımız gelsin metropol şehirleri gezmek yerine Mardin’i gezsin görsün. Mardin 7 bin yıl önce 7 dinin oluştuğu bir şehirse sivil toplum oradadır. O günkü sivil toplum anlayışının temellerini anlamadan bugünkü sivil toplumu anlamak çok zordur” dedi.

SİVİL TOPLUM ÜÇ UNSURDAN OLUŞUR

Sivil toplumun bilgi, ahlak ve güçten oluştuğunu kaydeden Davutoğlu, “Bunların olmadığı yerde sivil toplumun oluşması çok zordur. İslam medeniyeti alim, tacir ve emir doğrultusunda kendi medeniyetini oluşturmuştur. Gücün ahlakla bezenmesi mümkün olmuş ve sivil toplum faaliyetleri ortaya çıkmıştır. İslam Güneydoğu Asya’da yani Endonezya’da alimler ve tacirler sayesinde yayınlamıştır. Yüce ahlaklı insanlar sayesinde İslam Endonezya’da yayılmıştır. Şu an Endonezya en kalabalık İslam ülkesidir. İslam Endonezya’da kılıçla değil güzel anlakla yayılmıştır. İşte sivil toplum budur” diye konuştu.

15 TEMMUZ’DA TEK VÜCUT OLDUK

4-2-028.jpg

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da, “Bireyselliğin arttığı bir ortamda 175 sivil toplum kuruluşunun, bir uçak dolusu insanı Mardin’e getirmek çok anlamlı. Bunca kuruluşun birlikte yol yürümesi kolay bir şey değil. Bunun için emeği geçen bütün kardeşlerimi tebrik ediyorum.  Biz değişimi yönetmeye talibiz. Esas olan da budur. Büyük yürüyüş başladı.  15 Temmuz gecesi Konya’da, Van’da Mardin’de her yerde insanlar sokağa çıktı. O gece tüm Türkiye tek yürek oldu. Biz almayı değil vermeyi önceleyen bir medeniyetin parçasıyız. Batı’nın bu medeniyetimize ihtiyacı var. Hasta olduğunu kabul etmiyor. Biz onlara sabırla bunu kabul ettireceğiz” dedi.

ETNİK İNKARI SONA ERDİRDİK

4-3yasin-aktay.jpg

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, “Konya STK’ları 28 Şubat günlerinde çok etkili çalışmalar yaptı. O günleri hatırlamak istemiyoruz. Fakat o zulümleri unutmak mümkün değil. O zamanlar Konya STK’ları çok anlamlı bir duruş sergiledi. Başımızdaki zulmün ilelebet payidar kalmayacağını biliyorduk. O günlerde çok anlamlı bir etkinlik başlattık. Toplum olarak sağlam durmalıyız. O toplumun sivil toplum yönünde adım atmasını sağlamak zorundayız. Türkiye’de herkesin üzerindeki zulmü def ettik. Kürt’üm demenin yasak olduğu, Kürtçe konuşmanın yasak olduğu günleri sona erdirdik. Asimilasyonu ve etnik inkarı bitirdik. Bugün Türkiye çok daha fazla bütünleşmiş, çok daha anlamlı bir kimlik altında bir araya gelmiştir. Şeytan sadece sivil toplum kuruluşu kılığına girmiyor. 15 Temmuz’da silahlarla, uçaklarla, tanklarla karşımızı çıktılar. 17-25 Aralık’ta bir yargı görüntüsü altında karşımıza çıktılar. Başka zamanda sözde Kürtleri özgürlüğe kavuşturma adı altında karşımıza çıktı.”

BÖLGE BÜYÜK TRAVMA GEÇİRDİ

Mardin Valisi ve Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Yaman, “Mardin halkı olarak morale ihtiyacımız vardı. Bölge uzun yıllar terör yüzünden travma geçirdi. Devletimiz çok başarılı şehir operasyonları gerçekleştirdi. Bu toplantının burada yapılmasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Konya STK’ları İcra Heyeti Başkanı Muhsin Görgülügil, “Konya’da 175 vakıf, dernek, sendikanın bir araya gelerek kurduğu sivil toplum platformları 25 yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Geçen yıl ufuk turu toplantılarını Kosova’da yaptık. Bu toplantının yapılmasında sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu büyük destek vermiştir. Bu yıl da bu toplantıları Mardin’de yapmaya karar verdik. Ümmet bilinci geliştirerek, kardeşliğimizi yeniden tesis etmemiz gerekiyor. Sivil toplum dünya ve ülke gündeminin konuşulduğu ve teşkilatlanabildiği bir harekettir. Sivil toplum hareketlerinin dünyadaki etkisi tartışılamaz. Ancak sivil toplumun bütün faaliyetlerinin şeffaf olması gerekiyor. 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi yaşadığımız darbe gecesi şeffaflığı yok eden olaydır. Sivil toplum adına senelerce sinsice faaliyetler yapan FETÖ örgütü şeffaf olmadığını göstermiştir” dedi.

İSLAM’IN ANADOLU’YA GİRİŞ KAPISI

Konya STK’ları Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ali Akmaz da şunları söyledi: “Bu yılki ufuk turu toplantısında Sivil toplum ve din konusunu ele almaya karar verdik. Neden Mardin sorusuna gelince. 7 yıl Şırnak Üniversitesi’nde rektörlük görevi yaptım. İslam’ın Anadolu’ya giriş kapısı burasıdır. Tüm Anadolu’nun İslamlaşmasında Sultan Alparslan’a bu bölgeden büyük destek verilmiştir. Kültürlerin buluşma noktasında olduğu için Mardin’i bu yüzden tercih ettik.”   Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Mustafa Aydın da şunları kaydetti: “Bu toplantılarının Mardin’de yapılması bizleri mutlu etmiştir. Mardin STK’larının bünyesinde 56 sivil toplum kuruluşu faaliyet gösteriyor. Mardin 639 yılından bu yana İslam şehridir. Sınır şehri olmanın zorluğunu yaşıyoruz. Batı’daki kardeşlerimizin bizi anlamasını istiyoruz.” 14. Ufuk Turu Toplantıları açılış konuşmalarının ardından İslam ve Sosyal Sorumluluk ve Ümmet ve Milliyetçilik konulu oturumlarla devam etti.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/MARDİN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.